ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς να δώσεις δύναμη στον εαυτό σου

Αν η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις κι εσύ, έχουμε μερικά πράγματα που θέλουμε να σου πούμε…

Όλοι περνάμε κακές ημέρες—ακόμα και εβδομάδες. Χάνουμε την πίστη μας στις ικανότητές μας, στα ταλέντα και στις σχέσεις μας. Και αυτό είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό. Τα πράγματα φαίνονται να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχό μας και νιώθουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σωστά. Πολλές φορές, όμως, αυτά τα αισθήματα δεν φεύγουν τόσο εύκολα.

Όταν, λοιπόν, αυτά τα αισθήματα αρχίσουν να εγκαθίστανται μόνιμα στο μυαλό μας, η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας αρχίζει να αλλάζει, και οι συνέπειες μπορούν να είναι καταστροφικές—δυσκολίες στις σχέσεις, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, μέχρι και εξάρτηση από ουσίες.

Φαίνεται πως η χαμηλή αυτοπεποίθηση αποτελεί όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία, ειδικά όσον αφορά θέματα εμφάνισης. Όπως είναι αναμενόμενο, η άνοδος των social media έχει παίξει τεράστιο ρόλο σε αυτό. Είναι, όμως, μόνο αρνητική η επίδρασή τους;

Ίσως ένα από τα πιο θετικά κομμάτια των social media – που βλέπουμε σιγά-σιγά να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα – είναι η έμφαση στην προσωπική ενδυνάμωση, στη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα. Ότι ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος, και δυνατός.

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να μάθουμε σιγά-σιγά να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, με τα καλά και τα κακά μας κομμάτια, με τις ικανότητες και με τις αδυναμίες μας. Εστιάζουμε σε αυτά που ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα μας, αντί να αισθανόμαστε άσχημα για αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε. Έχει τεράστια σημασία να αναγνωρίσουμε τα θετικά μας στοιχεία, που μας γεμίζουν υπερηφάνεια, και να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την εμμονή της κοινωνίας με την εξωτερική εμφάνιση.

Τέλος, αν νιώσουμε ότι είναι ανάγκη, η ψυχοθεραπεία μπορεί σίγουρα να βοηθήσει. Αρκεί να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τον ψυχολόγο που θα επιλέξουμε, καθώς η σχέση ασθενούς και ψυχοθεραπευτή είναι πολύ σημαντική, και απαιτεί εμπιστοσύνη.

Τέλος, πρέπει να σταματήσεις να μιλάς και να σκέφτεσαι αρνητικά για τον εαυτό σου. Αν συνειδητοποιήσεις ότι το κάνεις, πρέπει να αρχίσεις να αλλάζεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις με πιο θετικές, που θα εστιάζουν στα καλά σου στοιχεία, αλλά και να περιορίσεις τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις για άλλους ανθρώπους. Όσο βγάζεις την αρνητικότητα από την ζωή σου, τόσο καλύτερα θα αισθάνεσαι.

Και όλοι μας λίγο καλύτερα δεν θα θέλαμε να αισθανθούμε;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο ιερός σου τόπος είναι εκεί όπου μπορείς να βρεις τον εαυτό σου ξανά και ξανά."

Joseph Campbell, 1904-1987, Αμερικανός καθηγητής

  • 1821 - Ελληνική Επανάσταση: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με εθελοντές, από την Ρωσία περνά τον ποταμό Προύθο και κατευθύνεται προς το Ιάσιο.
    1900 - Γεννιέται ο Λουίς Μπουνιουέλ ένας από τους μείζονες σκηνοθέτες του κινηματογράφου που συνδέθηκε με το κίνημα του υπερρεαλισμού
    1997 - Ανακοινώνεται στη Σκωτία, ότι τον Ιούλιο του 1996 γεννήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι

© 2002-2020 MEDIA2DAY