Πώς πρέπει να είναι σήμερα το ιδανικό CV

Οκτώ μυστικά για να κάνετε πιο σύγχρονο το βιογραφικό σας, ώστε να έχει λιγότερες πιθανότητες να βρεθεί στον κάδο απορριμμάτων.
Πώς πρέπει να είναι σήμερα το ιδανικό CV
Οι «μόδες» των βιογραφικών σημειωμάτων αλλάζουν ανά διαστήματα. Οι φωτογραφίες, τα QR codes, τα logos, οι γραφιστικές λεπτομέρειες είναι χαρακτηριστικά που προσθαφαιρούνται συχνά τα τελευταία χρόνια σε αυτό που θεωρείται «σύγχρονο CV». Πώς όμως μοιάζει σήμερα, εν έτει 2017, το ιδανικό βιογραφικό;

Κατ’ αρχάς, κάποια πράγματα δεν φεύγουν ποτέ απ’ τη μόδα, σημειώνουν οι ειδικοί της οικονομικής στήλης του Time. «Όσον αφορά την εργασιακή σου εμπειρία, η «ζωντανή» γραφή και η σύντομη διατύπωση εξακολουθούν να υπερέχουν», σημειώνουν. Προσθέστε ένα καθαρό, μοντέρνο design και ωραίες περιγραφές και έχετε μια καλή βάση – την οποία θα εμπλουτίσετε με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Δώστε βάση στη μορφή
Το ιδανικό format είναι το ισορροπημένο: Απλό, καθαρό με μικρές λεπτομέρειες που θα το κάνουν να ξεχωρίσει – π.χ. λίγο χρώμα ή μια σοβαρή, αλλά μη βαρετή γραμματοσειρά.

Προσέξτε το πάνω μέρος
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός: Είναι αυτό που βλέπουν πρώτο όσοι διαβάζουν το βιογραφικό σας. Τραβήξτε τους την προσοχή με όλα τα “SOS” στοιχεία σας όπου προβάλλεται περισσότερο η δουλειά σας – π.χ. με link στην προσωπική σας ιστοσελίδα ή στο προφίλ σας στο LinkedIn. Προσθέστε το τηλέφωνο και το email σας – το οποίο θα πρέπει να είναι είτε Gmail είτε email του website σας, για να μη φανείτε… απαρχαιωμένοι τύποι.

Παραλείψτε τους «στόχους»
Συχνά, σε κάποια έτοιμα format βιογραφικών, υπάρχει ψηλά ένα κομμάτι όπου καλείστε να συμπληρώσετε τους στόχους σας. Παραλείψτε το. Εστιάστε σε αυτά που έχετε εσείς να προσφέρετε στον εργοδότη και όχι το αντίστροφο. Δώστε έμφαση στη λίστα με τα προσόντα σας, φροντίζοντας να τα βάζετε με τη σειρά που θα εκτιμηθούν από τον κάθε υποψήφιο εργοδότη – δηλαδή να δίνετε προτεραιότητα στα χαρακτηριστικά σας που ταιριάζουν περισσότερο στην εκάστοτε θέση για την οποία πρόκειται να κάνετε αίτηση.

Δώστε έμφαση στις πρακτικές δεξιότητές σας
Στοιχεία όπως «μαθαίνω γρήγορα», «ευχάριστος χαρακτήρας», «σκληρά εργαζόμενος» δεν λένε (πλέον) και πολλά σε όσους μελετούν βιογραφικά. Στη σημερινή «αγορά», παίζουν ρόλο πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, όπως αυτές των social media και των τεχνολογικών καινοτομιών.

Αιτιολογήστε τα κατορθώματά σας
Κάντε πιο εύκολη τη δουλειά των υποψήφιων εργοδοτών σας και θα αποζημιωθείτε. Πήρατε προαγωγή στην προηγούμενη δουλειά σας, ωραία, φυσικά και θα το σημειώσετε. Αλλά γιατί πήρατε προαγωγή, ποιο ήταν το επίτευγμά σας; Βοηθήσατε την πρώτη εταιρία για την οποία δουλέψατε να καθιερωθεί στην αγορά, αλλά πώς; Σε τι ποσοστό π.χ. αυξήσατε τις πωλήσεις ή την παρουσία της στα social media; Αν δεν έχετε σαφή ιδέα του τι πρέπει να γράψετε, ανατρέξτε σε τυχόν συστατικές επιστολές, για να δείτε τι εκτιμήθηκε περισσότερο από παλαιότερους εργοδότες σας. Εδώ, προστίθενται και τυχόν βραβεία ή διακρίσεις σας.

Προσθέστε μερικές γραμμές κάτω από κάθε σημείο εργασιακής εμπειρίας
Μην κάνετε απλώς μια λίστα με τις παρελθοντικές δουλειές σας. Κάτω από την καθεμία, γράψτε σε δύο με τρεις γραμμές ή με bullets, ό,τι πιστεύετε ότι θα φανεί χρήσιμο σαν πληροφορία: Γιατί, για παράδειγμα, αλλάξατε τομέα, εταιρία ή επαγγελματικό προσανατολισμό; Τι καταφέρατε στην κάθε θέση; Προσπαθήστε να ποσοτικοποιείτε ό,τι αναφέρετε με στατιστικές ή ποσοστά απόδοσης.

«Θυσιάστε» παλαιότερη εργασιακή εμπειρία
Αν δεν είστε νέος στην αγορά εργασίας και έχετε αρκετά να συμπληρώσετε στην εργασιακή εμπειρία, δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε πολύτιμο χώρο του βιογραφικού, σημειώνοντας τις τρίμηνες πρακτικές σας ως φοιτητές ή την δουλειά σας σαν μπάρμαν πριν από 15 χρόνια. Εστιάστε στην επαγγελματική σας πορεία των τελευταίων δέκα ετών.

Αποφύγετε τις ημερομηνίες αποφοίτησης
Όπως αναφέρεται και στο Time.com, δεν χρειάζεται να δώσετε αφορμή σε κάποιον υπεύθυνο που έχει ηλικιακά στερεότυπα στο μυαλό του, να σας απορρίψει επειδή είστε πολύ νέος ή πολύ μεγάλος για τα «γούστα» του. Παραλείψτε τα έτη αποφοίτησης και εστιάστε στα έτη επαγγελματικής εμπειρίας.

Πηγή: Time 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v