Χαρούμενοι στη δουλειά: Η συνταγή της… ευτυχίας

Δεν χρειάζεται να δουλεύετε στη Google για να είστε χαρούμενος με την δουλειά σας. Η ευτυχία μπορεί να υπάρξει σε κάθε εργασιακό περιβάλλον αρκεί να την επιδιώξετε. Δείτε πώς μέσα από επτά απλά βήματα.
Χαρούμενοι στη δουλειά: Η συνταγή της… ευτυχίας
«Σου αρέσει η δουλειά σου;». Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ακούσει τη συγκεκριμένη ερώτηση ουκ ολίγες φορές στη ζωή σας. Οι απαντήσεις ποικίλλουν ανάλογα με τη περίπτωση: «Ναι», «Έτσι κι έτσι», «Ούτε καν», «ψάχνω τρόπους να φύγω» και ούτω καθ’ εξής. Η αλήθεια, βάσει ερευνών, βρίσκεται κάπου στη μέση. Δηλαδή, πολύ πιθανώς να είχατε καλές και «ξάστερες» μέρες στο εργασιακό σας περιβάλλον, αλλά και άλλες που ήταν… μαύρες και άραχνες και αν είχατε τη δυνατότητα θα τις σβήνατε μια για πάντα από τη μνήμη σας.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούν επτά βασικά βήματα… ευτυχίας που (συνήθως) «δουλεύουν», τουλάχιστον στις περιπτώσεις που δεν βλαστημάτε την ώρα και τη στιγμή που δεχτήκατε τη θέση.

Βήμα 1: Επιλέξτε να είστε χαρούμενοι
Η ευτυχία είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα επιλογής. True story. Σας ακούγεται απλό; Είναι. Όμως αρκετές φορές η απλότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να… εφαρμοστεί στην καθημερινή μας ζωή. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι τον τέλειο εργοδότη, ούτε την τέλεια δουλειά. Επομένως, το μόνο που μένει είναι να σκέφτεστε θετικά για αυτήν. Να κρατάτε τις πτυχές της που σας αρέσουν, να αποφεύγετε τους ανθρώπους που δεν συμπαθείτε και το κουτσομπολιό και να βρείτε συναδέλφους που σας ταιριάζουν και απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο μαζί τους.

Βήμα 2: Βρείτε το πάθος σε εσάς, όχι στη δουλειά σας
Σίγουρα, μπορείτε να… φαντασιώνεστε την δουλειά των ονείρων σας που πληρώνει καλά και σας επιτρέπει να κάνετε κάποιου είδους κοινωνικό αγαθό, την δουλειά με τους τέλειους και αγαπητούς συνεργάτες. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, η ευτυχία δεν βασίζεται μόνο στη δουλειά αυτή καθεαυτή αλλά και στον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αντί να φαντάζεστε τον εαυτό σας ως Διευθυντή σε μια τράπεζα, φανταστείτε τον ως κάποιο που βοηθά τους άλλους υπαλλήλους της τράπεζας να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, να επωφεληθούν από τα οφέλη τους και να εξοικονομήσουν για το μέλλον.

Βήμα 3: Κάντε κάτι που σας αρέσει, κάθε μέρα
Μπορεί να σας αρέσει η δουλειά σας, μπορεί και όχι. Όμως το σίγουρο είναι ότι μπορείτε να βρείτε κάτι στην δουλειά σας που σας αρέσει να κάνετε και από αυτό να αντλήσετε την ευτυχία. Με βάση τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σας βρείτε κάτι που θα σας κάνει να απολαμβάνετε την κάθε μέρα. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, η δουλειά δεν θα σας φαίνεται (τόσο) άσχημη. Φυσικά, αν δείτε πως όλα τα… σημάδια δείχνουν προς αυτή τη κατεύθυνση, τότε κανείς δεν σας εμποδίζει από το να αλλάξετε δουλειά. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο πληροφορίες για την συγκεκριμένη περίπτωση.

Βήμα 4: Κάντε το εργασιακό περιβάλλον ομορφότερο
Κάθε φορά που κάθεστε στο γραφείο… μαυρίζει η καρδιά σας; Αν ο εργασιακός σας χώρος θυμίζει σκηνικό πολέμου με πεταμένα χαρτιά, σκόρπια στυλό, άναρχα κολλημένα post-it και ένα σωρό ακόμα «σαβούρα», τότε το τελευταίο που μπορείτε να ελπίζετε είναι να είστε χαρούμενοι (και συγκεντρωμένοι) στη δουλειά. Αφιερώστε μόλις δέκα λεπτά (δεν χρειάζεται παραπάνω) για να βάλετε σε μια τάξη το γραφείο σας και διαπιστώστε μόνοι σας πόσο διαφορετικά θα νιώσετε. Μπορείτε επίσης, αν θέλετε, να τοποθετήσετε ένα λουλούδι ή κάποιο φυτό στο χώρο, να τυπώσετε την αγαπημένη σας φωτογραφία και να την κολλήσετε απέναντί σας και γενικά να κάνετε το γραφείο σας να μοιάζει «σαν στο σπίτι σας».

Βήμα 5: Κάντε φίλους
Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας «ευτυχίας» στη δουλειά σας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να καταφέρετε να κάνετε νέους φίλους από το εργασιακό σας περιβάλλον, με τους οποίους θα μπορείτε να επικοινωνείτε ευχάριστα τόσο εντός, όσο και εκτός δουλειάς. Φίλους με τους οποίους θα κανονίζετε εξόδους για ποτό ή ακόμα και τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Είναι σίγουρο πως όσο περισσότερο ευχάριστο χρόνο περνάτε μαζί τους εκτός δουλειάς, τόσο περισσότερο το θετικό κλίμα θα αρχίσει να μεταφέρεται και εντός δουλειάς.

Βήμα 6: Σκεφτείτε ότι η ζωή σας δεν είναι μόνο η δουλειά σας
Φέρτε στο μυαλό σας όλα όσα σας κάνουν να χαίρεστε και να διασκεδάζετε στον ελεύθερο χρόνο σας, τον/την σύντροφό και τους δικούς σας ανθρώπους, την αγαπημένη σας προπόνηση στο γυμναστήριο, την συναυλία του περασμένου καλοκαιριού που ανυπομονείτε να ξαναζήσετε από κοντά και σίγουρα θα διαπιστώσετε πως δεν αξίζει να στεναχωριέστε για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στην δουλειά σας. Η ζωή σας δεν αρχίζει και δεν τελειώνει εκεί.

Βήμα 7: Τρώτε τακτικά και με σύνεση
«Μα καλά, τι σχέση έχει το φαγητό με την διάθεσή μου στη δουλειά;» Μεγάλη και εξηγούμαστε. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραλείπουν σημαντικά γεύματα ή τα καταναλώνουν στο γραφείο, «σαβουριάζουν» μεγάλες ποσότητες λιπαρών φαγητών το μεσημέρι με αποτέλεσμα να νιώθουν για τέσσερεις ώρες μετά (τουλάχιστον) φοβερή υπνηλία και βρίσκουν… καταφύγιο από το στρες καταναλώνοντας πάσης φύσεως γλυκά. Οι παραπάνω «εργασιακές» διατροφικές συνήθειες όμως, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην διάθεση. Το χαμηλό ζάχαρο στο αίμα δεν βοηθά στη συγκέντρωση και προκαλεί νεύρα, ενώ ένα «βαρύ» γεύμα είναι σίγουρο ότι θα μας κάνει να… μπετώσουμε, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προσπαθήστε λοιπόν να τρώτε συχνά, μικρά και υγιεινά γεύματα στη δουλειά (δείτε μερικές ιδέες εδώ και εδώ) και πίνετε αρκετό νερό. 

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v