43% λιγότερο αμείβονται οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που φέρνουν στο φως το Ευρωβαρόμετρο και η έκθεση της ελβετικής κυβέρνησης για τη μισθολογική διαφορά αντρών-γυναικών.
43% λιγότερο αμείβονται οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες
Νέα έκθεση που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της Ελβετίας αποτυπώνει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων που παρατηρείται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες στην Ελβετία, μία από τις πιο ευκατάστατες και προοδευτικές χώρες του δυτικού κόσμου, κερδίζουν τουλάχιστον 40% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους και παίρνουν και μικρότερες συντάξεις.

H έκθεση της κυβέρνησης με τίτλο 'Έμφυλο Χάσμα Συνολικών Απολαβών, την οποία είχε αιτηθεί το κοινοβούλιο το 2019, δείχνει ότι η Ελβετία είχε σχετικά κακή απόδοση στον τομέα αυτό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το 2018, η έκθεση έδειχνε ότι το αντίστοιχο χάσμα για την Ελβετία ήταν 43,2%. Αυτό σημαίνει ότι οι απολαβές των γυναικών είναι 43,2% χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες των ανδρών για κάθε ώρα που έχουν εργαστεί στις ηλικίες 15 με 64», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εθνική στατιστική επιτροπή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, ο μέσος όρος των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρισκόταν την ίδια χρονιά στο 14,1% (αυτή ήταν δηλαδή η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών). Στην Ιταλία, τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο το λεγόμενο “pay gap” ήταν το μικρότερο της ΕΕ, στο 5%.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η μισθολογική διαφορά αντρών-γυναικών βρισκόταν στο 10,4%, ωστόσο η χώρα μας είναι τελευταία στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την γυναικεία απασχόληση, με μόνο το 49% των γυναικών να βρίσκονται σε θέσεις εργασίας. Προτελευταία είναι η Ιταλία, με το 53% των γυναικών να απασχολούνται σε οποιαδήποτε έμμισθη εργασία, ενώ πρώτη είναι η Σουηδία, όπου το ποσοστό αγγίζει το 80%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΛΙΑΜΕΠ, Ευρωβαρόμετρο 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v