ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς θα πάρετε το επίδομα των 800 ευρώ

Βήμα προς βήμα η online διαδικασία για να πάρετε το επίδομα των 800 ευρώ αν η επιχείρηση που δουλεύετε έκλεισε λόγω κορωνοϊού.

Πώς θα πάρετε το επίδομα των 800 ευρώ

Ιδιωτικοί υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι που σταμάτησαν να δουλεύουν λόγω των μέτρων της κυβέρνησης για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού θα πάρουν επίδομα 800 ευρώ, αρκεί να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Το συγκεκριμένο ποσό αφορά το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, και δίνεται έναντι μισθού. Εννοείται πως δεν αφορά όσους δουλεύουν από το σπίτι, ή κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας –στις οποίες περιπτώσεις πληρώνονται κανονικά από τις δουλειές τους.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το μέτρο αφορά περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους. Το κράτος καλύπτει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας, με βάση το σύνολο του ονομαστικούς τους μισθού, για το παραπάνω διάστημα –το οποίο βέβαια ενδέχεται να επεκταθεί, αν ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Τι πρέπει να κάνεις εσύ

Κατ’ αρχάς, οι εργοδότες που έκλεισαν υποχρεωτικά τις επιχειρήσεις τους πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και να επιλέξουν από την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών». Εκεί συμπληρώνουν όλα τα πεδία, περιλαμβανομένων τόσο των υπαλλήλων τους που δεν εργάζονται λόγω του κλεισίματος της επιχείρησης όσο και αυτών που εξακολουθούν να δουλεύουν (στην περίπτωση για παράδειγμα εστιατορίου που κάνει delivery). Τα στοιχεία των εργαζομένων είναι ήδη περασμένα στην Εργάνη, και αντλούνται αυτόματα από το ΑΦΜ της επιχείρησης.

Αφού ο εργοδότης δηλώσει στην Εργάνη το κλείσιμο της επιχείρησης, ο κάθε υπάλληλος ατομικά υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα Εργάνη. Στην υπεύθυνη δήλωση θα αναφέρει:

- τα προσωπικά του στοιχεία
- τα στοιχεία του προσωπικού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
- τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Χρειάζονται πολλά πράγματα για να μπορέσεις να αποδείξεις ότι είσαι έξυπνος και μόνο ένα για να αποδειχτεί ότι είσαι ανίδεος."

Don Herold, Αμερικανός ευθυμογράφος

  • 1924 - Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης γίνεται πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2