Η άνοιξη στον Παρνασσό είναι τέλεια!

Καταρράκτες, μονοπάτια, ανθισμένες βουνοπλαγιές, κουκλίστικα χωριά απαλλαγμένα από τα πλήθη του χειμώνα… Και όλα αυτά μόλις 2 ώρες από την πόρτα μας.
Η άνοιξη στον Παρνασσό είναι τέλεια!

της Ηρώς Κουνάδη

Ένας από τους πρώτους προορισμούς που σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα, ο Παρνασσός είναι ακόμα ωραιότερος την άνοιξη, όταν τα μονοπάτια του λουλουδιάζουν, οι τιμές των δωματίων πέφτουν και τα χωριουδάκια στις πλαγιές του μοιάζουν ακόμα ομορφότερα, λουσμένα στο φως του ήλιου. Τι λέτε λοιπόν, φύγαμε για ένα φυσιολατρικό γουίκεντ στο αγαπημένο βουνό των Αθηναίων;

Οι Δελφοί και το μουσείο τους

Είναι ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα που αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί από τις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού ως την θάλασσα που λαμπυρίζει πίσω τους. Εδώ θα ακολουθήσεις τα βήματα των αρχαίων ημών που έρχονταν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να μάθουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, και θα έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με ένα από τα τελειότερα γλυπτά της αρχαιότητας, τον ξακουστό Ηνίοχο, στο μουσείο ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.



Διαβάστε περισσότερα - Δελφοί: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνο

Η Αράχωβα… χωρίς τα πλήθη

Μόλις 11 χιλιόμετρα μακριά από τους Δελφούς, η Αράχωβα μπορεί να είναι διαβόητη ως «Μύκονος του χειμώνα», την άνοιξη όμως τα πλήθη εξαφανίζονται, οι τιμές χαμηλώνουν και μένει μόνο η (συγκλονιστική, ας είμαστε ειλικρινείς) ομορφιά της. Τα πετρόχτιστα σοκάκια της ελίσσονται ανάμεσα σε πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, ξύλινες σκαλιστές πόρτες, λουλουδιασμένα μπαλκονάκια και σκαλάκια που ανεβοκατεβαίνουν από τη μια γειτονιά στην άλλη, αποκαλύπτοντας σε κάθε βήμα άλλη μια υπέροχη θέα στο χωριό και το ειδυλλιακό τοπίο που το αγκαλιάζει.



Διαβάστε περισσότερα - 10 τρόποι να αγαπήσεις την Αράχωβα

Περπατώ… εις το μονοπάτι

Δεν έχεις καταλάβει άνοιξη, αν δεν επιχειρήσεις τουλάχιστον μία από τις δεκάδες διαφορετικές πεζοπορικές διαδρομές που έχει ο Παρνασσός: Μεγάλες και μικρές, εύκολες και πιο απαιτητικές, ηλιόλουστες και ελατοσκέπασττες, για να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές σου. Ένα από τα ευκολότερα, και αγαπημένα των αρχαρίων, είναι το μονοπάτι που συνδέει τον Έλατο με το Βαρκό, διασχίζοντας τρία χιλιόμετρα μέσα στο ελατοδάσος. Δείτε αναλυτικά τη συγκεκριμένη διαδρομή στον χάρτη εδώ και πολλές ακόμα διαδρομές στον Παρνασσό εδώ.

Η Αγόριανη και ο καταρράκτης της

Ακριβώς στην πίσω πλευρά του βουνού από εκείνη της Αράχωβας, ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια, ψηλά στα 850 μέτρα υψόμετρο φωλιάζει ένα από τα ωραιότερα χωριά του Παρνασσού, η Αγόριανη. Από την κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία της με τα γιγάντια πλατάνια (στη σκιά των οποίων απλώνουν τραπεζάκια καφενεία και ταβερνάκια) ξεκινά ένα επίσης πετρόχτιστο μονοπάτι που ανηφορίζει, κάνοντας ζιγκ ζαγκ πλάι σε ένα μικρό ποταμάκι, προς τον πανέμορφο, είκοσι μέτρων καταρράκτη - σήμα κατατεθέν του χωριού.



Διαβάστε περισσότερα - Αγόριανη: Ο Παρνασσός… απ’ την άλλη πλευρά

Η Αμφίκλεια και το Μουσείο Άρτου της

Ένα κουκλίστικο χωριουδάκι – πάλαι ποτέ μυστικό του Παρνασσού, η Αμφίκλεια με τα πέτρινα σπιτάκια της, τα γραφικά σοκάκια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά, έχει και μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα αξιοθέατα: Μεσαιωνικά εκκλησάκια, πετρόχτιστες βρύσες, και το μοναδικό στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο– Μουσείο Άρτου, που υπόσχεται να σου μάθει τα πάντα για το ψωμί.

Το Αισθητικό Δάσος Τιθορέας

Η Βελίτσα, ή αλλιώς Άνω Τιθορέα, είναι ένα από τα ωραιότερα –και παραδόξως λιγότερο γνωστά– χωριά του Παρνασσού. Απλωμένη στις παρυφές του ομώνυμου Αισθητικού Δάσους Τιθορέας (19 συνολικά αισθητικά δάση έχουμε στην Ελλάδα, σημειώστε οι λάτρεις των άχρηστων πληροφοριών) είναι ιδανική βάση για να περπατήσετε μια από τις εντυπωσιακότερες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας, εκείνη που διασχίζει τα χωμάτινα μονοπάτια του δάσους της για να καταλήξει στην ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού, τη Λιάκουρα. Αναλυτικές οδηγίες για τη διαδρομή (και φωτογραφίες που θα σας ανοίξουν την όρεξη) έχει το Hiking Experience, εδώ.

Δωμάτιο με θέα (και καλή τιμή)

Από μόλις 40€ με πρωινό ξεκινούν τα κουκλίστικα δίκλινα του Ξενώνα Δώμα στην Αράχωβα. Υπέροχα είναι και τα δωμάτια στις Νεφέλες, επίσης στην Αράχωβα (55€ το δίκλινο με πρωινό). Τέλεια ευρύχωρα διαμερίσματα με τζάκι (κάνει ακόμα ψύχρα στο βουνό τα βράδια) στα 60€ το δίκλινο έχει ο Ξενώνας Δρυάς στο Πολύδροσο. Στην Αγόριανη, τα πανέμορφα δωμάτια του ξενώνα Το Μπαλκόνι της Αγόριανης ξεκινούν από 61€ το δίκλινο με πρωινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v