Οι πιο νόστιμες μονοήμερες για καλοφαγάδες

Κοψίδια, παϊδάκια, σπαλομπριζόλες, αλλά και βόλτες σε τέσσερις μονοήμερες ό,τι πρέπει για καλοφαγάδες.
Οι πιο νόστιμες μονοήμερες για καλοφαγάδες

Η συνταγή γνωστή και δοκιμασμένη.

Λίγα καύσιμα, λίγα χιλιόμετρα, ωραίες βόλτες ακόμα πιο ωραία τσιμπούσια.

Έχουμε άλλες τέσσερις σούπερ μονοήμερες εξορμήσεις για όσους θέλουν να επισκεφτούν άμεσα τους Ναούς της Προβατίνας και άλλων εριφίων σε απόσταση (σχεδόν) αναπνοής από την Αθήνα.

Στα Δερβενοχώρια
Απόσταση από Αθήνα: 49 χιλιόμετρα

Συνδυάζουν ιστορικό περίπατο, ορεινή γοητεία και καλό, πολύ καλό φαϊ. Τα Δερβενοχώρια είναι ένα σύνολο πέντε χωριών δυτικά της Πάρνηθας ακροβολισμένα σε ένα όμορφο οροπέδιο σε ύψος 500 μέτρων. Το υψόμετρο ανοίγει – προφανώς – την όρεξη, το ίδιο και οι βόλτες επομένως οι γευστικές στάσεις είναι θέμα χρόνου.

Στο χωριό Πύλη, για την ταβέρνα του Στέλιου Κόλλια, η οποία μετρά 40 χρόνια κρεατοφαγίας και κρεατοσερβιρίσματος. Εδώ δοκιμάζουμε σπεσιαλιτέ όπως τυροπιτάρι με χορταρικά και φέτα, ζουμερές σούβλες ντόπιων κρεάτων, κοκορέτσι και κοντοσούβλι χάρμα ουρανίσκου (όταν έχει) και χειροποίητα μακαρόνια με μυζήθρα της περιοχής – τα λένε τζόλια. Σαλάτες και χόρτα του βουνού παίζουν επίσης δυνατά, όπως και τα ζουμερά χωριάτικα λουκάνικα ή τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα. Ο λογαριασμός στο τέλος, με επιδόρπιο σιμιγδαλένιο χαλβά με σοκολάτα, δεν ξεπερνά τα 15€/άτομο με κρασί.

Στα Σκούρτα, στο εξοχικό κέντρο «Ο Κωτσούλης», για – τι άλλο; - ψητά της ώρας σε άνετο χώρο με… έφεση στο υπέροχο κατσικάκι σούβλας, την προβατίνα στα κάρβουνα, τα λουκάνικα παραγωγής τους και το φοβερό αρνίσιο κοντοσούβλι. Για όσους δεν μπορούν να περιμένουν το Πάσχα, το κοκορέτσι και οι συκωταριές είναι εδώ για να το φέρουν νωρίτερα και συνοδεύονται με βραστά άγρια χόρτα και φέτα παραγωγής τους. Εξίσου χορταστική η μοσχαρίσια μπριζόλα, ψημένη όπως πρέπει. Με κρασί και κερασμένο γλυκάκι, υπολογίστε περί τα 15€/ άτομο.



Στο Σοφικό
Απόσταση από Αθήνα: 97 χιλιόμετρα

Λοιπόν, το ξέρατε ότι μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα λίγο έξω από το χωριουδάκι Σοφικό κρύβεται ένα ράντσο της Άγριας Δύσης με όλα τα… κομφόρ; Αν όχι τότε μάλλον πρέπει να βάλετε πορεία προς Κόρινθο μεριά  για να επισκεφτείτε με τα πιτσιρίκια ή χωρίς το The Ranch έναν πανέμορφο χώρο μέσα στη Φύση, ιδανικό για βόλτες με άλογα, καφεδάκι στο σαλούν και ένα σωρό ακόμα δραστηριότητες.

Ως σωστοί καουμπόϋδες ύστερα, περνάμε μέσα από την καταπράσινη διαδρομή προς την πλατεία του χωριού για να πιάσουμε τραπέζι στο Κουτούκι του Τσαμπάση μια εξοχική ταβέρνα… με τα όλα της, η οποία σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα με έμφαση στο κρέας. Δοκιμάζουμε σαλάτα με κάσιους, ζουμερό κοντοσούβλι, αρνάκι κοκκινιστό με λιγκουίνι, τη σπεσιαλιτέ τους ψητή φέτα με μπούκοβο, αρνάκι στη σούβλα και φρέσκα κρέατα της ώρας σε ένα ζεστό, οικογενειακό περιβάλλον το οποίο το χειμώνα «ζεσταίνει» ακόμα πιο πολύ χάρη στο τζάκι. Ο λογαριασμός κι εδώ περί τα 15€/άτομο με κρασί.



Στη Μάνδρα
Απόσταση από Αθήνα: 25 χιλιόμετρα

Πιο κοντά στους εν Αθήναις κατοίκους, η Μάνδρα Αττικής φημίζεται για τους κρεατοφαγικούς… ναούς της και όχι αδίκως. Εδώ θα δοκιμάσετε παϊδάκια για Όσκαρ, αλλά και άπαιχτα κρέατα της ώρας, ολόφρεσκα και ψημένα όπως πρέπει. Σημειώνετε;

Στην θρυλική ταβέρνα Κριεκούκης στην πλατεία, τα κοψίδια είναι σήμα κατατεθέν και θα σας κάνουν να ξεχάσετε με την πρώτη μπουκιά τις έγνοιες της ζωής. Επίσης, αν δηλώνετε πιστός προβατοφάγος, τότε επιβάλλεται να κάνετε ένα τάμα εδώ μιας και συγκαταλέγεται στις τοπ επιλογές για προβατίνα. Κατά τα λοιπά, θα δοκιμάσετε μεταξύ άλλων φανταστικά παϊδάκια, ωραιότατο κοκορέτσι, χοιρινά μπριζολάκια και φοβερό τυροπιτάρι για συνοδευτικό. Οι τιμές – το πολύ – στα 15€/ άτομο.



Στη Δροσιά, και αυτήν στη πλατεία, η διαδρομή στον αστερισμό της προβατίνας συνεχίζεται με εξίσου δυνατές γευστικές συγκινήσεις. Στην οικογενειακή ταβέρνα ξεκινάμε με τηγανόψωμο γεμιστό με τυράκι για να ανοίξει η όρεξη, και συνεχίζουμε με τζόλια (ζυμαρικό) με τριμμένο τυράκι, ζουμερό λουκάνικο, μπιφτέκια μοσχαρίσια, παϊδάκια γάλακτος εξαιρετικά, ζυγούρι που είναι ικανό να σας κάνει φαν του είδους, από τα καλύτερα που έχετε δοκιμάσει, και μοσχαρίσια μπριζόλα σε μερίδα για γενναίους. Από τα ορεκτικά εξίσου καλά είναι και το τζατζίκι με την τυροκαυτερή. Οι τιμές κι εδώ λογικές, στα 15-17€/ άτομο.

Στη Νέα Αρτάκη
Απόσταση από Αθήνα: 85 χιλιόμετρα

Και λίγο θάλασσα βρε παιδιά!

Έφτασε! Πορεία προς το παραθαλάσσιο χωριό λίγο έξω από την Χαλκίδα, το οποίο προσφέρεται για χαλαρές βολτούλες με φόντο τον Ευβοϊκό, αλλά και επικών διαστάσεων ψαροφαγία σε ταβερνάκια που βρίσκονται εδώ.

Αγαπημένη επιλογή ο Τέσκος, ακριβώς πάνω στο λιμανάκι, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει ουζομεζέδες και φρέσκο ψάρι σε χορταστικότατες ποσότητες και φοβερές τιμές. Φοβερός γαύρος τηγανιτός, ψητή σαρδέλα, πετροσωλήνες σαγανάκι, γαριδούλες πανέ, ποικιλίες από όστρακα και μαλάκια σε κάθε πιθανό συνδυασμό για τους φαν και σταθερά νόστιμα καλαμαράκια. Μαζί με ουζάκι επώνυμο στον Τέσκο, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20€/ άτομο. Με χύμα κρασί, ακόμα χαμηλότερα.



Στο ίδιο μήκος κύματος – κυριολεκτικά – λίγο πιο δίπλα η Μουριά είναι ένα εξίσου συμπαθητικό ουζερί με ωραιότατες επιλογές από όστρακα και θαλασσινά. Σπεσιαλιτέ της το σαγανάκι γαρίδας, σε λευκή και κόκκινη βερσιόν, τα αχνιστά μύδια και οι ποικιλίες από όστρακα ανάλογα την ψαριά (ή την οστρακιά): γυαλιστερές, κυδώνια, πετροσωλήνες κ.α. Και εδώ οι τιμές πολύ καλές για θαλασσινά – περί τα 15€ με κρασί.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v