Φύγαμε για Σ/Κ Επίδαυρο;

Οι παραστάσεις, οι βουτιές, το φαγητό και όλα τα υπέροχα πράγματα που συμβαίνουν τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού στην Αρχαία Επίδαυρο.
Φύγαμε για Σ/Κ Επίδαυρο;
της Ηρώς Κουνάδη

Λίγα πράγματα πλησιάζουν σε καλοκαιρινή μαγεία τις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Εκείνη τη στιγμή που το τελευταίο φως της ημέρας σβήνει, και οι ήχοι στο γεμάτο θέατρο των 14.000 θεατών χαμηλώνουν τόσο ώστε να ακούγονται μόνο τα τριζόνια, λίγα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει η παράσταση, ελάχιστες καλοκαιρινές στιγμές μπορούν να τη συναγωνιστούν. Γι’ αυτό οι παραστάσεις στο Θέατρο της Επιδαύρου είναι εμπειρία. Γι’ αυτό, και για τα δυόμισι σχεδόν χιλιάδες χρόνια που οι κερκίδες του φιλοξενούν ανθρώπους σαν κι εμάς, που βλέπουν παραστάσεις.

Μίνι οδηγός για πρωτάρηδες

Τα θέατρα της Επιδαύρου είναι δύο: το μεγάλο, περισσότερο γνωστό ως Αρχαίο Θέατρο, βρίσκεται στο χωριό που σήμερα λέγεται Λυγουριό, και το μικρό (που το λέμε απλά έτσι, Μικρό Θέατρο Επιδαύρου) βρίσκεται στο χωριό που λέγεται Παλαιά Επίδαυρος –ή σκέτο Παλιά, για τους φίλους. Υπάρχει και ένα τρίτο χωριό, η Νέα Επίδαυρος, που δεν έχει θέατρο, έχει όμως μια συμπαθητική παραλία βολικότατα τοποθετημένη στο δρόμο της επιστροφής προς Αθήνα.



Η Παλιά Επίδαυρος έχει τρεις ολόδικές της παραλίες: το Γιαλάσι, όπου βρίσκονται και τα οργανωμένα κάμπινγκ, το Καλαμάκι (φωτό, επάνω) με τα πεύκα του που φτάνουν ως το κύμα, και το Νησί, δίπλα στο Μικρό Θέατρο. Όλες οι παραλίες της περιοχής βρέχονται από τα νερά του Σαρωνικού, πράγμα που σημαίνει ότι αποχρώσεις κυκλαδίτικες εδώ δεν θα βρείτε, όμως τον καύσωνα με μερικές βουτιές μια χαρά θα τον ξορκίσετε.

12 παραστάσεις για το καλοκαίρι του 2017

Η αυλαία του Φεστιβάλ Επιδαύρου ανοίγει το Παρασκευοσάββατο 30 Ιουνίου-1η Ιουλίου, με το μεν Αρχαίο Θέατρο να φιλοξενεί την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Επτά επί Θήβας», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, που συζητήθηκε πολύ πέρυσι, και το δε μικρό θέατρο να υποδέχεται μία πρωτότυπη Μήδεια, με τρεις άνδρες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του έργου. Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί τους Γιώργο Γάλλο, Χρήστο Λούλη και Μιχάλη Σαράντη.



Τη σκυτάλη παίρνουν στο Αρχαίο Θέατρο ο Σταύρος Τσακίρης που σκηνοθετεί έναν all star θίασο (Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καζάκος, Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Ήμελλος, Γιάννος Περλέγκας) στον Οιδίποδα Επί Κολωνώ στις 7-8 Ιουλίου, ο Έκτορας Λυγίζος και το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας που ανεβάζουν τις Βάκχες του Ευριπίδη με πρωταγωνιστές τους Αργύρη Πανταζάρα, Άρη Μπαλή, Χρήστο Στέργιογλου στις 14-15 Ιουλίου, και το Εθνικό Θέατρο που παρουσιάζει πρώτα την Ειρήνη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη με τον Τζίμη Πανούση να πρωταγωνιστεί στις 21-22 Ιουλίου και εν συνεχεία την Άλκηστη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Μαρία Κίτσιου, στις 28-29 Ιουλίου.

Ο Αύγουστος στο Αρχαίο Θέατρο μπαίνει δυναμικά με το Θέατρο Τέχνης να ανεβάζει τη Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη και πρωταγωνιστές τους Μαρία Ναυπλιώτου και Χάρη Φραγκούλη στις 4-5/8. Συνέχεια με τον Άρη Μπινιάρη να σκηνοθετεί με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου τους Πέρσες του Αισχύλου, με Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Νίκο Ψαρρά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις 11-12 Αυγούστου. Και η αυλαία κλείνει στις 19 Αυγούστου με μια γιορτή λήξης – μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στην παράδοση του Μοριά, υπό τον τίτλο «Εδώ ειν’ αλώνι για χορό».

Στο δε Μικρό Θέατρο, θα δούμε στις 7-8 Ιουλίου την παράσταση «Άφιξις» της Ιώς Βουλγαράκη, σε μουσική Σαβίνας Γιαννάτου, τον Κύκλωπα του Ευριπίδη σκηνοθετημένο από τον Παντελή Δεντάκη (με Στεφανία Γουλιώτη και Άννα Καλαϊτζίδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους) στις 21-22 Ιουλίου, και δύο έργα του Ευριπίδη –Προμηθέα Δεσμώτη και Ικέτιδες– σκηνοθετημένα από τον πολυσυζητημένο γάλλο Ολιβιέ Πυ, στις 4-5 Αυγούστου.

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια;

Ανάλογα με το διάζωμα που θα επιλέξετε να καθίσετε, τα εισιτήρια στο Αρχαίο Θέατρο ξεκινούν από 8€ στο άνω διάζωμα (που είναι αρκετά μακριά από την σκηνή) και φτάνουν έως 45€ στη διακεκριμένη θέση, με αρκετές διαφορετικές ζώνες ενδιάμεσα. Τα φοιτητικά εισιτήρια κοστίζουν 13€ στο κάτω διάζωμα, ενώ εισιτήρια ανέργων και ΑΜΕΑ διατίθενται για όλες τις παραστάσεις στα 5€.



Για τις δύο παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, Άλκηστη και Ειρήνη, υπάρχουν περιορισμένα εισιτήρια στα 16€ για το άνω διάζωμα και 26€ για το κάτω, περιλαμβανομένης της μεταφοράς με πούλμαν από και προς το κέντρο της Αθήνας. Τα αγοράζετε μόνο από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου) από τις 4 έως τις 19 Ιουλίου για την «Ειρήνη» και από τις 4 έως τις 26 Ιουλίου για την «Άλκηστη», Τρίτη έως Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 16:00 και Σάββατο από τις 10:00 έως τις 15:00. Όλα τα υπόλοιπα εισιτήρια πωλούνται και ηλεκτρονικά.

Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, που δεν έχει άνω και κάτω διάζωμα, τα εισιτήρια κυμαίνονται στα 20-25€, με τα φοιτητικά και τα άνω των 65 ετών στα 12€ και τα ανέργων και ΑΜΕΑ στα 5€.

Πού τρώμε;

Παραδοσιακά, μετά την παράσταση στον Λεωνίδα στο Λυγουριό. Εδώ θα δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά υπό το άγρυπνο βλέμμα του Μινωτή και της Παξινού, που φιγουράρουν στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους, και των πρωταγωνιστών της παράστασης που θα πετύχετε να τρώνε στο διπλανό τραπέζι το βράδυ της πρεμιέρας (Παρασκευές, δατ ιζ). Κρατήσεις απαραίτητες, στο 27530 22115, και λογαριασμός στα 17€ περίπου το άτομο.



Καταπληκτικά μαγειρευτά σερβίρει επίσης στη σκιερή αυλίτσα του το πετρόχτιστο Καλογερικόν (φωτό, επάνω) στην Παλιά Επίδαυρο, ιδανική επιλογή για μετά τις βουτιές σε Γιαλάσι, Καλαμάκι και Νησί. Μην χάσετε τον φοβερό και τρομερό μουσακά του και το κοκκινιστό μοσχαράκι –συνοδεύονται απαραιτήτως με μυρωδάτη χωριάτικη και αρωματικό κρασί, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο.

Ωραιότατη, και εξίσου σκιερή, είναι και η αυλίτσα στο Περιβόλι, επίσης στην Παλιά Επίδαυρο, που σερβίρει «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα (παστίτσιο με κοτόπουλο και σπανάκι, σαλάτες με λιαστές ντομάτες και μέλι, κοκκινιστό με πιπεριές και κοτόπουλο στο φούρνο με πορτοκάλι) σε τιμές που επίσης κυμαίνονται στα 17€ το άτομο, με συμπαθητικό χύμα κρασί.

Οι κρεατοφάγοι φεστιβαλιστές δίνουν ραντεβού μετά τις παραστάσεις στα τραπεζάκια του Αλκυών, στο δρόμο από το Αρχαίο Θέατρο προς το Λυγουριό, για να δοκιμάσουν το ξακουστό αρνάκι που ψήνει στη σούβλα ο κυρ-Βαγγέλης κάθε Σάββατο βράδυ. Συνδυάζετε με τα κλασικά παρελκόμενα (μυρωδάτη χωριάτικη, τζατζίκι και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες) και κρασάκι ή μπύρες, και υπολογίζετε γύρω στα 18€ το άτομο.

Και οι λάτρεις των θαλασσινών, βέβαια, δε μένουν παραπονεμένοι: Φροντίζει γι’ αυτούς το Ακρογιάλι, στο τέρμα της παραλιακής περαντζάδας της Παλιάς Επιδαύρου, με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά –στα «οπωσδήποτε» ο εξαιρετικός γαύρος στον φούρνο. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο, μαζί με καλό χύμα κρασί.

Πού μένουμε;

Πολύς κόσμος επιλέγει να ξαναοδηγήσει τις δύο ώρες μέχρι την Αθήνα, χάνοντας έτσι και τις βουτιές το επόμενο πρωί, και τα ξενύχτια στην απόλυτα ρετρό υπαίθρια ντίσκο Καπάκι που μας θυμίζει τα εφηβικά μας καλοκαίρια μιξάροντας “Stayin’ Alive” με «Έλα να πάμε στο νησί, η μάνα σου εγώ κι εσύ». Αν το budget σας επιτρέπει μια μικρή παρασπονδία (διότι, κακά τα ψέματα, οι τιμές στην περιοχή τις μέρες του φεστιβάλ είναι τσιμπημένες) ή αν είστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε με λύσεις όπως το κάμπινγκ ή τα λιτά κι απέριττα δωμάτια, εμείς στηρίζουμε πάντα την επιλογή της διανυκτέρευσης στα πέριξ του θεάτρου.

Εν αρχή ην τα κάμπινγκ: Μπέκας (τηλ.: 27530 41524, 2753041333), Νικόλας Ι (τηλ.: 27530 41445) και Νικόλας ΙΙ (τηλ.: 27530 41297). Στην Παλαιά Επίδαυρο και τα τρία, σε απόσταση βολής από το Γιαλάσι για τις βουτιές σας, καταπράσινα και οικονομικότατα: οι τιμές στο πρώτο είναι 6,50€ το άτομο και 5€ για τη μικρή σκηνή, και στα άλλα δύο 6,50€ το άτομο και 5,50€ η μικρή σκηνή.

Στο Λυγουριό: Θα βρείτε Το Άβατον (τηλ.: 2753 022178, στα 55€ το δίκλινο) σχεδόν δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο και τα ολοκαίνουρια Θυμέλη (τηλ.: 2753 022002, στα 60€ το δίκλινο) και Hani Inn (τηλ.: 2753 099910, στα 80€ για το στούντιο τεσσάρων ατόμων). Είναι παραδοσιακά τα πρώτα που γεμίζουν, γι’ αυτό φροντίστε τις κρατήσεις σας όσο νωρίτερα γίνεται.

Στο Γιαλάσι: Θα βρείτε τα προσεγμένα Αριστοτέλης (τηλ.: 27530 96553-5, 100€ το δίκλινο με πρωινό), Angelica Villas (τηλ.: 27530 41818, 27530 41038, 65€ το δίκλινο Ιούλιο και Αύγουστο) και Yialasi Hotel Appartments (τηλ.: 27530 96560, 73€ το δίκλινο με πρωινό Ιούλιο και Αύγουστο). Εξαιρετικές επιλογές για να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο, που βρίσκεται σχεδόν δίπλα.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν: Εξετάστε και την επιλογή να μείνετε στο Βιβάρι ή στο Δρέπανο, που απέχουν 15 και 18 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το Αρχαίο Θέατρο. Χάνετε σε επιδαυρική ατμόσφαιρα, κερδίζετε σε βουτιές στις ωραιότατες παραλίες τους, και σε τιμές (ενδεικτικά, το Fevronia Rooms στο Δρέπανο έχει μεγάλα, φωτεινά και όμορφα στούντιο στα 50€ το δίκλινο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v