ΤΑΞΙΔΙΑWEEKENDS

Ο Οδοντωτός γίνεται.... 120!

Το τραινάκι των Καλαβρύτων κλείνει 120 χρόνια διαδρομών, και το γιορτάζει με πολλές ωραίες εκδηλώσεις.

Ο Οδοντωτός γίνεται.... 120!

Εκατόν είκοσι χρόνια τώρα, ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος διασχίζει το μοναδικό φαράγγι του Βουραϊκού, πραγματοποιώντας μια από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ελλάδας: εκείνη που ξεκινά από τα Καλάβρυτα και καταλήγει στο Διακοφτό.

Η μεγάλη γιορτή για τα 120α γενέθλια του Οδοντωτού, η οποία θα ξεκινήσει το Σάββατο 7 Μαΐου στις 19.00 στο Σταθμό Οδοντωτού στα Καλάβρυτα περιλαμβάνει πεζοπορία στο Φαράγγι του Βουραϊκού, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και τοπικών προϊόντων, ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσίαση βιβλίου από το Γενικό Λύκειο Διακοπτού και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Όλα αυτά, με γνώμονα την ανάδειξη της μοναδικότητας του Οδοντωτού Διακοφτού-Καλαβρύτων και του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, που πρόσφατα εντάχθηκε στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCΟ.

Αναλυτικά, το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Εν Συρμώ-Γιορτές Οδοντωτού» έχει ως εξής:

Σάββατο 7 Μαΐου στις 19:00 /Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
Έναρξη εκδηλώσεων «Εν Συρμώ».
«Επανεκκίνηση!» Λειτουργία και κίνηση της μουσειακής ατμήλατης μηχανής ΔΚ 8.001.
«Τα 120 χρόνια του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου και η σημασία του για την περιοχή μας». Ομιλίες και παρουσιάσεις, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 36ο Πέρασμα στο φαράγγι.
Έκθεση φωτογραφίας και μουσικό κέρασμα.

Κυριακή 8 Μαΐου /Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
Αναχώρηση λεωφορείων με επισκέπτες από Διακοπτό για Ζαχλωρού, σύμφωνα με τον κατάλογο δηλώσεων συμμετοχής. Δρομολόγια λεωφορείων: 06:45, 08:15 και 09:45.
07:00 - Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
36ο Πανελλήνιο πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Έναρξη της κατάβασης του φαραγγιού. Υποδοχή και εκδηλώσεις στους σταθμούς Τρικλιά, Νιάματα και Διακοπτό. Τις εκδηλώσεις για το 36ο Πέρασμα στο φαράγγι διοργανώνει ο «Σύλλογος Ορειβασίας-Χιονοδρομίας-Αναρρίχησης-Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων», σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, την υποστήριξη της ΔΗΚΕΠΑ και άλλων φορέων.
11:00 - Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Η Πολιτεία ταξιδεύει με τον Οδοντωτό». Αναχώρηση συρμού με τιμητική εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας από τον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη και την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Έλενα Κουντουρά. Υποδοχή στο Διακοπτό.

Σάββατο 14 Μαΐου
19:30 /Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
«Ο Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων ως μέσο της Τοπικής Ανάπτυξης, του Τουρισμού και του Πολιτισμού». Εκδήλωση και συζήτηση.

21:00 /Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
«Τραγούδια των τραίνων». Το συγκρότημα Passepartout με μια συλλογή τραγουδιών για τα τραίνα, από το χθες και το σήμερα.

Τετάρτη 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
«Δημοσιογράφοι Εν Συρμώ». Ημερήσιο δημοσιογραφικό οδοιπορικό με τον Οδοντωτό, από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα. Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στη μουσειακή μηχανή, στον σταθμό Διακοπτού.
20:00-22:00 /Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
«Διαδράσεις μνήμης: Οδοντωτός σιδηρόδρομος και Καλάβρυτα». 120 χρόνια παράλληλης ιστορίας: Κατοχή-αντίσταση-ολοκαύτωμα-απελευθέρωση.

Σάββατο 21 Μαΐου
11:00-13:00 /Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Γεύσεις του Οδοντωτού». Εκδήλωση για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας, σε συνεργασία με την «Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.»
12:00 /Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
Φιλαρμονική Νέων του Δήμου Καλαβρύτων. Μουσική εκδήλωση - συναυλία.

Κυριακή 22 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας)
11:00 /Πνευματικό Κέντρο, Διακοπτό
«Οδοντωτός Σιδηρόδρομος - Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, γραμμές παράλληλες». Εκδήλωση - ημερίδα από τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού.

Σάββατο 28 Μαΐου
19:00 - Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Οδοντωτός και Καλάβρυτα - 120 χρόνια ΜΑΖΙ με τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη». Εκδήλωση- συζήτηση για τα 120 χρόνια του Οδοντωτού.
21:00 - Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα
«Τραγουδάμε για τον Οδοντωτό». Χαρούμενη μουσική εκδήλωση-συναυλία.

Κυριακή 29 Μαΐου
10:30 /Πνευματικό Κέντρο, Διακοπτό
«Ο Μουντζούρης στη Μηχανή του Χρόνου, Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων, 1896-2016». Παρουσίαση του βιβλίου που ετοίμασαν οι μαθητές του ΓΕΛ Διακοπτού, σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.
11:30-13:30 /Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
«Γεύσεις του Οδοντωτού». Εκδήλωση για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας, σε συνεργασία με την «ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.»
12:00 - Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό
Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη». Μουσική εκδήλωση - συναυλία.

Κυριακή 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
Ώρες δρομολογίων Οδοντωτού
«Εκπαίδευση Εν Συρμώ». Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για τους επιβάτες των δρομολογίων του Οδοντωτού, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπσης Κλειτορίας-Ακράτας.

Δευτέρα 6 Ιουνίου
10:00 /Καλάβρυτα
«Δράσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς για τον Οδοντωτό και το Εθνικό πάρκο». Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για το Περιβάλλον, το Εθνικό Πάρκο και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού και τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο. Διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Κλειτορίας-Ακράτας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v