Οι γαλάζιες σημαίες στις παραλίες της Αττικής

Καράβι, Αυλάκι, Μπρεξίζα, Αστέρας Βουλιαγμένης, Α’ πλαζ Βούλας. Οργώνουμε την Αττική ακτογραμμή και βουτάμε στις βραβευμένες της παραλίες.
Οι γαλάζιες σημαίες στις παραλίες της Αττικής
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για ακόμα μια χρονιά οι Γαλάζιες Σημαίες της Ελλάδα ανακοινώθηκαν (δείτε εδώ ποιες είναι), για ακόμα μια χρονιά η Αττική έδωσε δυναμικό παρόν με τις δικές τις νικήτριες, δίνοντάς μας αφορμές για «καθαρές» βουτιές εν όψει καύσωνα.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για οργανωμένες παραλίες, οι οποίες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου - δείτε τα αναλυτικά εδώ) έτσι ώστε να αποκτήσουν την γαλάζια σημαία.

Σε ποιες παραλίες θα κάνουμε λοιπόν τα πρώτα μπάνια του – επισήμως παρόντος πλέον – καλοκαιριού;

Καράβι

Σταθερά τιμημένη με Γαλάζια Σημαία, η παραλία του Σχοινιά προσφέρει πληθώρα υπηρεσιών πέρα από τις παραδοσιακές βουτιές (beach bar, water sports, φαγητό, cocktails), γεγονός που την κατατάσσει στις πλέον νεανικές – και… φασαριόζικες – αττικές παραλίες. Αν θέλετε την ηρεμία σας, τότε μπορείτε να πορευτείτε προς το βόρειο τμήμα της παραλίας, το οποίο είναι και το πιο ήσυχο.

Μπρεξίζα

Βρίσκεται περί τα πέντε λεπτά έξω από την περιοχή της Νέας Μάκρης και είναι πλήρως οργανωμένη με ντους και ναυαγοσώστες. Είναι αμμουδερή, ενώ οι φοίνικες που την περιβάλλουν φτιάχνουν το ιδανικό περιβάλλον για βολτούλα ή ποδήλατο. Must εδώ ο Ναός των Αιγύπτιων Θεών, ο οποίος και χάρισε το όνομά του στην παραλία.

Αυλάκι

Βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη και είναι πλήρως οργανωμένη με είσοδο 5€ για τους λουόμενους. Μαζεύει μπόλικο κόσμο λόγω των όμορφων νερών της, της ψιλής της άμμου και του γεγονότος ότι βραβεύεται και αυτή εδώ και αρκετά χρόνια με Γαλάζια Σημαία. Διαθέτει δωρεάν Wi-Fi, αναψυκτήριο, ναυαγοσώστη και περίπτερο.

Eden Beach  

Η οργανωμένη παραλία του ξενοδοχείου Eden στη Σαρωνίδα έχει γαλαζοπράσινα νερά, χρυσαφένια άμμο και πλούσιες παροχές όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, water sports ντους, αποδυτήρια, ναυαγοσώστη και beach bar. Η είσοδος είναι ελεύθερη, και οι ξαπλώστρες κοστίζουν 6€ τις καθημερινές και 9€ τα Σαββατοκύριακα.

Grand Beach

Καθαρή και αμμουδερή, η παραλία του Grand Resort Lagonissi προσφέρει όλες τις παροχές που θα περίμενε κανείς από ένα πολυτελές ξενοδοχείο και είναι ιδανική για οικογένειες και πιτσιρίκια. Η είσοδος τις καθημερινές είναι 8€ και τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες 17€. Στο ίδιο ξενοδοχείο ανήκουν και οι – μικρότερες- παραλίες Κοχύλια και Mediteranneo, οι οποίες βρίσκονται μπροστά από τα ομώνυμα εστιατόρια. 

Βάρκιζα

Σταθερή αξία στις πλήρως οργανωμένες παραλίες, η παραλία στο Yabanaki της Βάρκιζας φημίζεται όχι τόσο για τα νερά της, τα οποία είναι απλά ικανοποιητικά, όσο για την ποικιλία των παρεχόμενων υπηρεσιών: τρία διαφορετικά beach bars που σερβίρουν δροσιστικά cocktails, επιλογές για water sports, τρία εστιατόρια και παιδικό πάρκο. 

Αστέρας Βουλιαγμένης

Κοσμοπολίτικη και χλιδάτη, η πλαζ του Αστέρα στη Βουλιαγμένη συγκεντρώνει πλήθος κόσμου των νοτίων – και όχι μόνο – προαστίων. Vip περιβάλλον, αυστηρά ελεγχόμενη χωρητικότητα, επιλογές για φαγητό και ποτό και τσουχτερή είσοδος (15€ τις καθημερινές και 25€ τα Σαββατοκύριακα). 

Βουλιαγμένη

Μεγάλη και αμμουδερή, λίγα μέτρα από την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος μετά το Καβούρι, η πλαζ της Βουλιαγμένης προσφέρει μπόλικες ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, ντους, αποδυτήρια και οτιδήποτε θα περίμενε κανείς από μια «πλαζ του λαού». Η είσοδος ανέρχεται στα 4€, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και τη Λίμνη της Βουλιαγμένης λίγα βήματα πιο δίπλα.

Α' πλαζ Βούλας

Ημι-οργανωμένη αμμουδερή παραλία, η οποία προσφέρει και «χαμό» για όποιον το θελήσει χάρη στον πολυχώρο South Coast (beach bar, water sports, ξαπλώστρες, events κ.α.) που βρίσκεται στο ένα κομμάτι της, αλλά και ηρεμία για όσους επιλέξουν το δεύτερο, το οποίο είναι χωρίς είσοδο. 

* Στις 13 συνολικά παραλίες που βραβεύτηκαν στην Αττική, συγκαταλέγονται επίσης η Αγία Μαρίνα στην Αίγινα και η Κακιά Λαγκάδα στα Κύθηρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v