Τέσσερις κοντινές αποδράσεις για τον Νοέμβριο

Τα αγαπημένα μας Καλάβρυτα, η low profile Αμφίκλεια, η ορεινή Ζήρεια και η «εναλλακτική» Αλωνίσταινα γεμίζουν ιδανικά τα χειμωνιάτικα weekend μας.
Τέσσερις κοντινές αποδράσεις για τον Νοέμβριο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όπως θα έχετε καταλάβει, οι «αποδράσεις του Σαββατοκύριακου» μας αρέσουν ιδιαίτερα για τις ευκαιρίες που μας προσφέρουν να γλιτώσουμε για λίγο από την πίεση της πόλης και να αλλάξουμε σε "χρόνο DT" κλίμα και διάθεση. Όταν μάλιστα αυτές δεν βρίσκονται και τόσο μακριά από την Αθήνα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα και ο χρόνος για εξερευνήσεις αυξάνεται σημαντικά.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τέσσερεις τέτοιους προορισμούς, αρκετά κοντά στην Αθήνα όμως και τόσο μακριά από αυτήν όσον αφορά τις εικόνες, τα αρώματα, τις γεύσεις και τις εμπειρίες.

Αμφίκλεια

Το αντίπαλο δέος της Αράχωβας, η low profile αλλά εξίσου υπέροχη Αμφίκλεια είναι τα τελευταία χρόνια σχεδόν τόσο δημοφιλής όσο και η κοσμοπολίτισσα αδερφή της. Στα πλακόστρωτα σοκάκια της, ανάμεσα σε πέτρινα σπίτια και νεοκλασικά αρχοντικά, συγκεντρώνονται τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα ζευγάρια, οικογένειες και παρέες που ανηφορίζουν ως εδώ είτε για το χιονοδρομικό είτε για το ίδιο το χωριό, που αποτελεί την τέλεια πρόταση για κοντινή απόδραση, δυόμισι ώρες από την Αθήνα. Στα αξιοθέατα του χωριού, πέρα από τις βόλτες στα σοκάκια του, συγκαταλέγονται οι εξαιρετικά διατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες, τα μεσαιωνικά εκκλησάκια και το μοναδικό στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο– Μουσείο Άρτου.

Πού θα μείνετε: Στα ρομαντικά δωμάτια του ξενώνα Κυριακή, σε τιμές που ξεκινούν από 80€ το δίκλινο με πρωινό, στα παραμυθένια δωμάτια του Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού, στις ίδιες τιμές. Αν επιθυμείτε κάτι πιο φυσιολατρικό, τότε προτείνουμε τα σπιτάκια του Αγροκτήματος Αμφίκαια, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 85€ για δύο άτομα, με πρωινό. Πού θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ, νόστιμα μαγειρευτά αλλά και ζουμερά, ντόπια κρέατα στη σχάρα, στο Δαδί, και στην ταβέρνα της Βάσως στην Άνω Πλατεία. Για καφεδάκι και επιδόρπιο, αξίζει να κάνετε μια στάση στο café Κούκος, στην κεντρική πλατεία, ακριβώς δίπλα στο Μουσείο Άρτου. 

Περισσότερα για την Αμφίκλεια εδώ.

Καλάβρυτα

Σε λιγότερο από δυόμισι ώρες από την Αθήνα τα Καλάβρυτα προσφέρουν ευρεία γκάμα επιλογών για ένα «γεμάτο» Σαββατοκύριακο. Θα ανεβείτε στον περίφημο Οδοντωτό που συνδέει την πόλη με το Διακοφτό, θα θαυμάσετε το τοπίο πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού και θα χαθείτε στα στενοσόκακα και τα ζεστά café στην καρδιά των Καλαβρύτων. Θα επισκεφθείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τον Τόπο Θυσίας στο λόφο του Καπή, όπου πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις από γερμανικά στρατεύματα, ενώ λίγο έξω από την πόλη θα συναντήσετε το λαξευμένο στον βράχο Μέγα Σπήλαιο και το Σπήλαιο των Λιμνών, με τις λαβυρινθώδεις διαδρομές και τις απόκοσμες στοές από την κορυφή των οποίων κρέμονται σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Πού θα μείνετε: Στο cosy Finday Boutique Hotel  (από 85€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στα ρομαντικά δωμάτια του νεόκτιστου ξενώνα Αμαδρυάδες σε ψηλό σημείο της πόλης (από 55€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στα φιλόξενα δωμάτια του ξενοδοχείου Άνεσις στο κέντρο των Καλαβρύτων (από 60€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στα μοντέρνα δωμάτια του Filoxenia Hotel and Spa (από 47€ για ένα δίκλινο), στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.
Πού θα φάτε: Ωραίους μεζέδες στο «Συμπόσιο», σπιτικά μαγειρευτά στον «Έλατο» και στο «Σπιτικό» και τοπικές σπεσιαλιτές στου Βαρβιτσιώτη ή πεντανόστιμα κρέατα από την παραγωγή κατευθείαν στην κατανάλωση, στην «Στάνη». Δοκιμάστε επίσης το εξαιρετικό ρακόμελο με τους ελληνικούς μεζέδες του καφεστιατορίου «Χόβολη».

Τα καλύτερα των Καλαβρύτων εδώ.

Αλωνίσταινα

Αρκετά μακριά από τα μαγαζάκια με τα σουβενίρ, τα αραδιασμένα σε ξύλινους πάγκους σακουλάκια με βότανα και ζυμαρικά στην άκρη των πεζοδρομίων και τις glam καφετέριες του μαζικού τουρισμού του βουνού, η Αλωνίσταινα γοητεύει με τη φυσική ομορφιά της και την αυθεντική ατμόσφαιρα χωριού. Αν χορτάσετε ποτέ βόλτες στα πανέμορφα δρομάκια του χωριού κι έχετε διάθεση για εξερευνήσεις, το ελατοδάσος του Μαινάλου που απλώνεται από τα πόδια του χωριού στο άπειρο προσφέρεται για ατελείωτες διαδρομές κοντά στη φύση. Πανέμορφα τοπία, τρεχούμενα νερά και πανύψηλα έλατα συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό περίπου δύο ώρες από την Αθήνα. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και η πανέμορφη Βυτίνα, αν σας λείψει το glam της ή αν θέλετε απλά να βγείτε για ένα δυο ποτάκια το βράδυ.

Πού θα μείνετε: Στα δωμάτια του ξενώνα Alonistaina με θέα στο βουνό και το πανέμορφο χωριό (110€ για μια σουίτα σε χωριστά επίπεδα με πρωινό και δωρεάν wi-fi), στον παραδοσιακό ξενώνα Θεοξενία ο οποίος χρονολογείται από το 1900 (70€ για ένα δίκλινο με πρωινό) ή στον ξενώνα Παπανικόλα στο κοντινό χωριουδάκι Πιάνα (58€ για ένα δίκλινο με πρωινό).
Πού θα φάτε: Στις Κατάλπεις για ζουμερά, φρεσκοτηγανισμένα κεφτεδάκια και τον κοκκινιστό κόκορα που συνοδεύεται από σπιτικές χυλοπίτες και στο κουτούκι του Τάση για λαχταριστά μαγειρευτά.

Περισσότερα για το χωριουδάκι εδώ και για τα υπόλοιπα χωριά της ορεινής Αρκαδίας εδώ

Ζήρεια

Περίπου δύο ώρες δρόμος από την Αθήνα, και βρίσκεστε σε ένα αυθεντικά ορεινό σκηνικό που απέχει έτη φωτός από την πόλη. Το απόλυτο βουνίσιο weekend και road trip για τους κατοίκους του κλεινού άστεως περνά μέσα από καταπράσινα πευκοδάση, πετρόχτιστες πλατείες, λίμνες και λιλιπούτεια χωριουδάκια. Στο Κεφαλάρι θα νοιώσετε ότι βρίσκεστε σε ένα αυθεντικά παραδοσιακό χωριό, στον Ασπρόκαμπο θα δοκιμάσετε το φημισμένο Αγιωργίτικο Νεμέας και στη λίμνη Στυμφαλία θα χαζέψετε από κοντά έναν σπάνιο υδροβιότοπο. Αν σας παίρνει ο χρόνος, κάντε και μια βόλτα στην πανέμορφη Καστανιά με τα πέτρινα σπιτάκια ή δοκιμάστε κάποιο από τα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια που βρίσκονται στην περιοχή.

Πού θα μείνετε: Στο ρομαντικό Αρχοντικό Κεφαλάρι στο ομώνυμο χωριουδάκι (55€ για ένα δίκλινο) και στις Πλειάδες, που αποτελούνται από ανεξάρτητα διαμερίσματα, καθένα με το δικό του, μοναδικό στυλ, γύρω από μια εντυπωσιακή πισίνα, στους Καλλιάνους (100 για ένα μπάνγκαλοου).
Πού θα φάτε: Στην παραδοσιακή ταβέρνα Γεύσεις και Οίνος στην πλατεία του χωριού Κεφαλάρι, στην ψησταριά «Στυμφαλία» κοντά στη λίμνη για εκπληκτική γουρουνοπούλα, στην ταβέρνα του Λεωνίδα στο χωριό Καρτέρι και στο Κάτι Καλύτερο στο χωριό Γκούρα για ζουμερά κρεατικά και νόστιμα μαγειρευτά.

Περισσότερα για τις περιπλανήσεις σας στη Ζήρεια εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v