4 κοντινά και φτηνά weekends για τον Αύγουστο

Αύγουστος στην Αθήνα; Αξιοποιήστε τα τέσσερα τελευταία καλοκαιρινά σαββατοκύριακα με εκδρομές σε κοντινούς αλλά και οικονομικούς προορισμούς που, κάτι μας λέει, πως δεν έχετε ακόμα επισκεφθεί…
4 κοντινά και φτηνά weekends για τον Αύγουστο
της Έλενας Μπούλια

Είτε το θέλατε είτε όχι καταλήξατε να μείνετε αυγουστιάτικα στην Αθήνα. Το καλοκαίρι, όμως, ακόμα δεν τελείωσε και ο μήνας έχει τέσσερα ωραιότατα σαββατοκύριακα (και μία αργία) για τα οποία μπορείτε να κάνετε από τώρα εκδρομικά σχέδια –και μάλιστα, άκρως οικονομικά. Ή να αφήσετε εμάς να τα κάνουμε για εσάς:

Τολό: Βουτιές στην αρχαία ιστορία

Σε απόσταση περίπου μίας ώρας και σαράντα λεπτών από την Αθήνα, το Τολό διχάζει τους επισκέπτες για το αν αποτελεί ειδυλλιακό παραθαλάσσιο προορισμό ή κακοχτισμένο τσιμεντοχωριό. Τα πάντα, βέβαια, είναι θέμα οπτικής γωνίας. Αν επιλέξετε για την διαμονή σας κάποιο από τα νεόδμητα ξενοδοχεία της παραλίας και δωμάτιο με θέα θάλασσα, ο κόλπος του Τολού θα σας φανεί μαγευτικός. Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε πίσω, προς τον οικισμό. Απολαύστε την θέα και ακολουθήστε τις συμβουλές μας για τα μπάνια και την διασκέδασή σας.

Οι παραλίες της περιοχής που αξίζει να επισκεφθείτε είναι βέβαια αυτή του Τολού, με την καθαρή θάλασσα και την ξανθιά, ψιλή άμμο, η οποία στα περισσότερα σημεία της είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Το Κονδύλι, ωστόσο, θεωρείται η καλύτερη παραλία της περιοχής, χάρη στα κρυστάλλινα νερά και την μεταξένια αμμουδιά που εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων –και αυτή είναι κατά τόπους οργανωμένη, όμως σίγουρα θα βρείτε άφθονο χώρο για ελεύθερο άπλωμα πετσέτας. Τέλος, μία ακόμα παραλία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι η Κάντια, με τα πολύχρωμα βότσαλα, δίπλα στην οποία θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια –προτείνουμε τον «Τζαβάρα», για νόστιμα ψαρικά.

Κατά την διαμονή σας στην περιοχή πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την Ασίνη, το παραδοσιακό «αρχοντοχώρι» με την Αρχαία Ακρόπολη και το πανέμορφο Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ακόμα, αν αντέξετε τον ήλιο, μία βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, εκεί όπου βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο, θα σας συναρπάσει. Ωστόσο, μία ωραία ιδέα είναι να συνδυάσετε την εκδρομή σας στο Τολό με το Φεστιβάλ Επιδαύρου, και να παρακολουθήσετε κάποια από τις παραστάσεις που προγραμματίζονται για τον Αύγουστο (δείτε στα Σχετικά Άρθρα).

Φαγητό - ποτό: Στην παραλία Τολού θα βρείτε ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Προτείνουμε «Το Στέκι» για φρέσκα ψάρια και κρεατικά (περί τα 15 ευρώ κατ’άτομο), στο οποίο κάθε Σάββατο μία κιθάρα και ένα μπουζούκι αναλαμβάνουν να τονώσουν το κέφι. Δίπλα βρίσκεται το «Ακρογιάλι», επίσης για εξαιρετικούς ψαρομεζέδες (περί τα 25 ευρώ κατ’άτομο). Ψάρι αλλά και ψητά κρέατα σε λογικές τιμές θα φάτε στη «Ρόμβη», νόστιμη σπιτική κουζίνα θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο «Arcadia», ενώ μία ακόμα καλή και οικονομική ταβέρνα είναι «Το Καστράκι», ανάμεσα στην παραλία του Τολού και την παραλία της Ασίνης, στην οποία θα απολαύσετε δροσιά και υπέροχη θέα. Για καφέ και ποτό πάνω στην θάλασσα προτείνουμε τον «Γορίλλα», τον «Κόκκινο Βράχο» και το «Remember» στην παραλία Τολού, όμως αν αναζητάτε κάτι πραγματικά ξεχωριστό για την βραδινή σας διασκέδαση, αξίζει να βρεθείτε στην Επίδαυρο, στην περίφημη ντισκοτέκ (ναι, ντισκοτέκ) «Το Καπάκι».

Διαμονή: Στο Apollon Hotel, σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλία του Τολού, θα βρείτε άνετα, περιποιημένα δωμάτια, με θέα στην εντυπωσιακή πισίνα. Οι τιμές για ένα δίκλινο τον Αύγουστο κυμαίνονται στα 60 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού. Ακόμα πιο οικονομικά θα μείνετε στο εξαιρετικό camping Καστράκι, στην Ασίνη, με την πυκνή βλάστηση, τοποθετημένο πάνω στην όμορφη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά. Το κόστος για τον Αύγουστο ανέρχεται στα 8 ευρώ κατ’άτομο, 7,50 ευρώ για την σκηνή και 4 ευρώ ημερησίως για χρήση ρεύματος.

Σαλαμίνα: Κάτι τρέχει στην Κούλουρη

«Σαλαμύκονο» ονομάζουν το νησί όσοι τυχαίνει να έχουν εξοχικό εκεί, αναφερόμενοι στην ανάπτυξη που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, με τα συνεχώς αυξανόμενα τουριστικά μαγαζιά και τις οργανωμένες παραλίες –πρόσφατα, μάλιστα, απέκτησαν και νεροτσουλήθρες.

Το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, λόγω της κοντινής απόστασης από την Αττική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα σαββατοκύριακα δεν την επισκέπτονται και τουρίστες για τα μπάνια τους, αλλά και για βόλτες στα καταπράσινα πευκοδάση της.

Για να βρεθείτε στη Σαλαμίνα θα πάρετε το φέριμποτ που φεύγει σχεδόν ανά δεκαπέντε λεπτά από Πέραμα για Παλούκια (κόστος εισιτηρίου: περί τα 5,5 ευρώ για το αυτοκίνητο και 0,80 ευρώ κατ’άτομο), ενώ υπάρχει και η γραμμή Παλούκια-Πειραιάς που διαρκεί σαράντα πέντε λεπτά, αλλά το καραβάκι δεν παίρνει αυτοκίνητο, το οποίο είναι απαραίτητο για το νησί.

Οι παραλίες στη Σαλαμίνα απευθύνονται σε κάθε γούστο. Αν αναζητάτε ηρεμία αλλά και σχετική οργάνωση, στα Σελήνια θα βρείτε μία όμορφη αμμουδερή παραλία, με αρκετά ταβερνάκια εκεί κοντά. Περισσότερο κοσμική και πολύβουη είναι η παραλία Αιάντειο, με τις αμέτρητες ξαπλώστρες να απλώνονται πάνω στην ψιλή άμμο και τα πολλά μπαράκια ακριβώς «πάνω» από την παραλία. Για εσάς που θέλετε φυσική ομορφιά και βουτιές σε πράσινα νερά, ο όρμος Κακή Βίγλα είναι ιδανικός και σχετικά πιο ήσυχος από τις υπόλοιπες παραλίες, ενώ μυστική παραλία για λίγους είναι και οι Κολώνες (φωτο). Κατά τα άλλα, όμορφοι κόλποι στην Σαλαμίνα είναι αυτοί στο Μπατσί, στα Κανάκια, που για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να περάσετε μέσα από μία καταπράσινη διαδρομή με υπέροχη θέα, καθώς και η ακτή Καραϊσκάκη με τα κουφετένια βότσαλα.

Όσο για τα αξιοθέατα, ένα σαββατοκύριακο στο νησί είναι αρκετό για να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο, το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, τον Τάφο του Καραϊσκάκη, ο οποίος φιλοξενείται στον Ναό του Αγίου Δημητρίου (1806), καθώς και το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού.

Φαγητό-Πότο: Για φρέσκο ψάρι και φοβερά οστρακοειδή, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 20 ευρώ κατ’άτομο, σπεύσατε στον Κακιά (Ακτή Καραϊσκάκη 33). Στο Gull Bahar (Αιαντείου 12) θα δοκιμάσετε παραδοσιακές σμυρναίικες γεύσεις σε πολύ λογικές τιμές –μέχρι 15 ευρώ κατ’άτομο. Για ποτό προτείνουμε το beach bar Banana, στο Αιάντειο, και το Goldfish για τις πιο… μεγάλες ώρες.

Διαμονή: Ακριβώς μπροστά στην πλαζ Σελήνια βρίσκεται το ξενοδοχείο Ακρογιάλι, με τιμές που για ένα δίκλινο τον Αύγουστο ξεκινούν από 30 ευρώ (τηλ. 210 4673263). Πολυτελέστερο είναι το ξενοδοχείο Melina Resort, κοντά στην παραλία Αιάντειο, με τιμές από 50 ευρώ για ένα δίκλινο, χωρίς πρωινό (60 ευρώ με πρωινό).

Λίμνη, Βόρεια Εύβοια: Και βουνό και θάλασσα

Σε απόσταση μισής περίπου ώρας από την Χαλκίδα, η Βόρεια Εύβοια έχει να καμαρώνει για τις κατάφυτες πλαγιές της, τις μαγευτικές της παραλίες και για γραφικά χωριουδάκια που υπόσχονται χαλαρά και ξεκούραστα σαββατοκύριακα. Ένα από αυτά, η Λίμνη, ξεχωρίζει περισσότερο από τα υπόλοιπα, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των κτιρίων της, αλλά και του πανέμορφου παραλιακού δρόμου της που προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες.

Όμορφες, φυσιολατρικές βόλτες, όμως μπορείτε να κάνετε και στην ευρύτερη περιοχή. Στο χωριό Δρυμώνας, για παράδειγμα, μέσα στην καταπράσινη καρδιά της βόρειας Εύβοιας, θα συναντήσετε μαγευτικούς καταρράκτες που καταλήγουν σε μία φυσική λίμνη, στην οποία μπορείτε να βουτήξετε, αν αντέχετε το παγωμένο νερό. Ακόμα, στο 10 χιλιόμετρα μακριά από τη λίμνη, χωμένη στο δάσος και με υπέροχη πανοραμική θέα, βρίσκεται η βυζαντινή γυναικεία Μονή Γαλατάκη, ενώ μέσα στον οικισμό της Λίμνης υπάρχει ένα περιποιημένο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Όσο για τα μπάνια σας εκεί, πέρα από την παραλία που βρέχει τον οικισμό, μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία Χρόνια με την πεντακάθαρη θάλασσα, κοντά στην οποία θα βρείτε και μερικά συμπαθέστατα ταβερνάκια, καθώς και την οργανωμένη πλαζ Ροβιές, με το ψιλό βότσαλο και τα αμέτρητα ταβερνάκια, μπαρ και καφέ που γεμίζουν κάθε καλοκαίρι από νεαρόκοσμο.

Φαγητό-ποτό: Για εξαιρετικούς ψαρομεζέδες και ολόφρεσκα ψάρια πλάι στο κύμα προτείνουμε το Φύκι (τηλ. 22270 32411), ενώ για μεζεδάκια και νόστιμα μαγειρευτά μπορείτε να καθίσετε στην Παλιά Πλατεία, στην κεντρική πλατεία Ηρώων. Για καφέ μετ’επιτραπεζίων και θέα θάλασσα θα πάτε στο Ρεμέτζο, το οποίο προσφέρεται και για ποτό, μέχρι αργά το βράδυ, ενώ αμέσως μετά το Kimo, στο τέρμα της παραλίας, σε περιμένει για διασκέδαση μέχρι πρωίας.

Διαμονή: Οικονομικά και άκρως περιποιημένα είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Κουκουναριές (τηλ.: 22270 32185), με 60 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό, και Λειβαδίτης (τηλ.: 22270 31640, 31602), οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 40 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, χωρίς πρωινό. Και τα δύο καταλύματα προσφέρουν δωμάτια με μπαλκόνια και ρομαντική θέα θάλασσα.

Ορεινή Κορινθία: Βουτιές στην γαλάζια λίμνη

Ποιος είπε ότι καλοκαίρι σημαίνει μόνο ήλιο και θάλασσα; Τους θερινούς μήνες η Ορεινή Κορινθία φορά τα χρυσοπράσινα χρώματά της και περιμένει όσους λατρεύουν το βουνό να απολαύσουν την δροσιά της και να μετέχουν σε μία ξεχωριστή εκδρομική εμπειρία.

Ξεκινήστε από το οροπέδιο του Φενεού και επισκεφθείτε τη λίμνη Δόξα, σε υψόμετρο 850 μέτρων και απόσταση περίπου δύο ωρών από την Αθήνα. Εκεί μπορείτε να κολυμπήσετε, να επισκεφθείτε το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου, καθώς και να επισκεφθείτε το μικρό χωριουδάκι Αρχαία Φενεό, δίπλα στη λίμνη, στο οποίο στεγάζεται ένα αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο.

Στην συνέχεια, και αφού έρθετε σε επαφή με το Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας στο Ρέθι Κορινθίας, επιλέξτε ανάμεσα στις φυσιολατρικές δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή, όπως ιππασία, πεζοπορία αλλά και τοξοβολία.

Κατά τα άλλα, αν έχετε όρεξη για βόλτες με το αυτοκίνητο, η ευρύτερη περιοχή της Ζήρειας προσφέρει αμέτρητα φυσικά αξιοθέατα, όπως είναι η πεδιάδα με την λίμνη της Στυμφαλίας, αλλά και πολλά γραφικά χωριουδάκια που αξίζει να περπατήσετε, με κορυφαίο το χωριό Καλιάνοι, που αποτελεί την έδρα του Δήμου Στυμφαλίας.

Φαγητό - ποτό: Δύο είναι τα ονόματα που πρέπει να αναζητήσετε για φαγητό στον Φενεό: Ο «Στάϊκος», η πιο φημισμένη ταβέρνα της περιοχής, πέρα από την υπέροχη θέα στη λίμνη, σερβίρει πρωτότυπα μαγειρευτά πιάτα, π.χ. ζαρκάδι και ελάφι, –αν και σε κάπως τσιμπημένες τιμές (περί τα 25 με 30 ευρώ κατ’άτομο). Το «Καπρί», στο χωριό Καλύβια, στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο σπίτι, σερβίρει εξαιρετικά πιάτα «της ώρας» και διαθέτει καφέ-μπαρ ακριβώς δίπλα.

Διαμονή: Στο Υάδες Mountain Resort, στα Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, το οποίο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα σαλέ με υδρομασάζ, kingsize κρεβάτια και μεγάλα μπαλκόνια με θέα. Οι τιμές αυτή την εποχή ξεκινούν από 50 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Guesthouse Diochri, με τις πλήρως εξοπλισμένες μεζονέτες και τα μπάνια με υδρομασάζ. Το κόστος για ένα δίκλινο αυτή την εποχή είναι 50 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v