Νέος Μαρμαράς: Στα ορεινά με άρωμα νησιού

Εξωτικοί κόλποι με γαλαζοπράσινα νερά, πευκόφυτο τοπίο που απλώνεται στους λόφους του Ίταμου, ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα και ονειρεμένα μπαράκια για απόλυτη χαλάρωση. Πόσο τυχεροί μπορεί να είναι αυτοί οι Θεσσαλονικείς;
Νέος Μαρμαράς: Στα ορεινά με άρωμα νησιού
της Έλενας Μπούλια

Σε απόσταση 125 χιλιομέτρων από την Θεσσαλονίκη ο Νέος Μαρμαράς αποτελεί για τους βορειοελλαδίτες πραγματική όαση στα σαββατοκύριακά τους –και όχι μόνο. Το μεγαλύτερο χωριό της Σιθωνίας συνδυάζει καταπράσινο τοπίο βουνού, απίθανες εξωτικές ακρογιαλιές και αξιοπρεπέστατες εναλλακτικές διασκέδασης αλλά και αξιοθέατων.

Ο νέος Μαρμαράς είναι χτισμένος αμφιθεατρικά, πάνω σε τρεις λόφους του Ίταμου, με το υψηλότερο σημείο του να φτάνει τα 811 μέτρα. Tο νότιο τμήμα του χωριού, το οποίο βρέχεται από θάλασσα, είναι αυτό που προσελκύει τα καλοκαίρια τους περισσότερους επισκέπτες.

Πρόκειται για ένα πρόσφατα αναπτυγμένο θέρετρο, ιδιαίτερα από το 1975 και μετά, οπότε έγινε το Νέο Υδραγωγείο και υδροδοτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, γι’αυτό και έχει διατηρήσει τα φυσικά του χρώματα, ενώ πολλές παραλίες του παραμένουν παρθένες.

Πραγματική τουριστική ζωή στο χωριό, πάντως, έφερε η δημιουργία του εντυπωσιακού, υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξενοδοχείο των Βαλκανίων, με εγκαταστάσεις που θυμίζουν ένα μικρότερο χωριό μέσα στον Νέο Μαρμαρά.

Βόλτες
Η πολύβουη παραλία του Νέου Μαρμαρά προσφέρεται για χαλαρές βόλτες δίπλα στην θάλασσα, διακοπτόμενες από μικρές ανηφόρες που προσφέρουν πανοραμική θέα. Πάρτε παγωτό από τον «Στέφανο» και κατευθυνθείτε μέχρι το ξύλινο καράβι που, όπως λέγεται, έφερε τους πρώτους κατοίκους του χωριού από τον Μαρμαρά της Μικράς Ασίας. Συνεχίστε μέχρι το κατάλευκο εκκλησάκι της παραλίας και ή και ακόμα πιο πέρα, μέχρι το Πόρτο Καρράς, για να καταλήξετε στο Kohi bar, ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μπαράκια του χωριού.

Ακόμα, μία όμορφη θαλάσσια βόλτα είναι αυτή που μπορείτε να κάνετε αν πάρετε από το λιμάνι του χωριού το «πειρατικό» καραβάκι, το οποίο θα σας πάει στο μικρό νησάκι Κέλυφος, ακριβώς απέναντι, στα «λιμανάκια του Καρρά», αλλά και μέχρι το Άγιος Όρος.

Παραλίες
Στα περισσότερα από είκοσι χιλιόμετρα ακτών της περιοχής, όπου τα πεύκα σχεδόν αγγίζουν το κύμα, θα συναντήσετε συγκλονιστικές παραλίες,άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο κοσμοπολίτικες:

Ακτή Κοβιού (φωτο): Βρίσκεται μεταξύ Νικήτης και Μαρμαρά και φημίζεται για τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά της. Το beach bar που φιλοξενείται στην παραλία δεν θα ταράξει καθόλου την ηρεμία σας.
Ακτή Καλόγριας: Εντυπωσιάζει με το μεγάλο μήκος της και την βελούδινη άσπρη άμμο, ενώ χαρακτηριστική είναι η μικρή βραχονησίδα στη μέση περίπου του κόλπου της.
Ακτή Σπαθιές: Ακόμα πιο ήσυχη η Ακτή Σπαθιές, βρίσκεται στα νότια της παραλίας της Καλόγριας και αποτελείται από δύο βραχώδεις κολπίσκους με ήσυχα και ζεστά νερά.
Ακτή Λαγόμανδρα: Μία παραλία… δάσος, με καταπληκτική καταπράσινη θάλασσα και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ κ.λ.π.
Δημοτική Πλαζ: Στην Δημοτική Πλαζ του Νέου Μαρμαρά γίνεται… το αδιαχώρητο, χάρη στα πολλά beach bars και τη νεολαία που συγκεντρώνεται εκεί.
Ακτή Κοχή: Η υπέροχη παραλία βρίσκεται στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς και διαθέτει ένα εξαιρετικό beach bar, το οποίο συγκεντρώνει τους νεώτερους επισκέπτες.

Από τον Νέο Μαρμαρά στον παραδοσιακό Παρθενώνα
Ο Νέος Μαρμαράς ιδρύθηκε μετά τον ξεριζωμό των Μικρασιατών από το νησί του Μαρμαρά της Προποντίδας, το 1922. Οι πρώτοι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στον Παρθενώνα, ένα πιο ορεινό χωριό όπου βρισκόταν ο βυζαντινός Παρθενώνας, με σπάνια αρχιτεκτονική που διατηρείται μέχρι σήμερα και προσελκύει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για το έντονο παραδοσιακό του ύφος. Κατά την δεκαετία του 1970 ο Παρθενώνας εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν προς τα παράλια, όμως σήμερα πλέον στο πανέμορφο, πέτρινο χωριό συγκεντρώνονται ταβέρνες και ξενώνες, ενώ εκεί συναντάμε ένα περιποιημένο λαογραφικό μουσείο, αλλά και το «καζαναριό», όπου φτιαχνόταν παλιά το τσίπουρο.

Στο χωριό αξίζει να βρεθείτε ένα απόγευμα, ξεκινώντας από τον πευκόφυτο δρόμο του νέου Μαρμαρά και ανηφορίζοντας για 5 χιλιόμετρα προς τον Παρθενώνα. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο “Ανώι”, ή να δοκιμάσετε γνήσιες τοπικές γεύσεις στην Ταβέρνα “Paul’s”.

Πού να φάτε – πιείτε ποτό:
-Στα «Κύματα», στην περιοχή Λιμανάκι, με θέα και γεύσεις από… ψαροκάικο.
-Στο «Λάδι και Ρίγανη», εξαιρετικό ψητοπωλείο στο κέντρο του χωριού.
-Στον «Ωκύαλο», για ολόφρεσκες μεσογειακές γεύσεις με θέα στο ηλιοβασίλεμα.
-Στο «Μόλο», για ποτό σε ένα πανέμορφο μπαράκι πάνω στα βράχια, μπροστά στη θάλασσα.
-Στον «Νότο», κοντά στο εκκλησάκι και δίπλα στην θάλασσα, για καφέ αλλά και βραδινό ποτό.
-Στο «Kohi bar», το δημοφιλέστερο ίσως μπαράκι του χωριού, στο Πόρτο Καρράς.

Πού να μείνετε:
- Στο «Petros Italos», στην περιοχή Λαγόμανδρα και μόλις 300μ. από την θάλασσας. Τα δωμάτια είναι κομψά και εξοπλισμένα με τα βασικά, ενώ διαθέτει και εστιατόριο. Τιμές: Από 100 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.
- Στο «Saint George» με τον υπέροχο κήπο, μόλις 30 μέτρα από την θάλασσα. Τιμές: Από 65 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.
- Στα όμορφα bungalows του οικογενειακού "Meliton Inn" πάνω από την παραλία Παράδεισος του Νέου Μαρμαρά. Τιμές: Από 70 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.
- Στα λιτά αλλά περιποιημένα και με όμορφα μπαλκόνια studios του «Hotel Pella», μόλις λίγα μέτρα από την θάλασσα. Τιμές: Από 45 ευρώ για ένα δίκλινο –πρωινό δεν περιλαμβάνεται.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v