Έξι Σαββατοκύριακα με φθινοπωρινή αφορμή

Μαραθώνιος στις Σπέτσες, ποδηλατικές βόλτες μετά οινογνωσίας στη Νεμέα, γιορτή κάστανου και τσίπουρου στην Ορεινή Ναυπακτία… Τα weekends του Οκτωβρίου είναι μυρωδάτα, φυσιολατρικά και γεμάτα δράση.
Έξι Σαββατοκύριακα με φθινοπωρινή αφορμή
της Ηρώς Κουνάδη

«Βάζετε το ποδήλατο; Βάζουμε το κρασί» έλεγε η ανακοίνωση του 3ου Ποδηλατικού Γύρου της Νεμέας που έφτασε πριν από λίγες μέρες στο inbox μας, εμπνέοντάς μας φυσιολατρικές βόλτες μακριά από την ολοένα και πιο άκεφη πόλη. Όχι επειδή χρειαζόμαστε ποτέ αφορμή για μια μίνι απόδραση στην φθινοπωρινή φύση. Απλά επειδή, όταν υπάρχει αυτή η αφορμή, η απόφαση γίνεται ευκολότερη. «Δεν σπαταλάω τις οικονομίες μου, διευρύνω τους ορίζοντές μου» απαντάμε σε όποιον μας ρωτήσει (της συνείδησής μας περιλαμβανομένης) αν θεωρούμε πως είναι κατάλληλη για ταξιδάκια η εποχή που διανύουμε. Και φεύγουμε…

Μανιταρο…γνωσία στον Ξενώνα Αμανίτα

Πιστός στην ετήσια παράδοση, ο αγαπημένος μας πηλιορείτικος ξενώνας στην Τσαγκαράδα διοργανώνει και φέτος πέντε Σαββατοκύριακα μανιταρογνωσίας, τα οποία περιλαμβάνουν πεζοπορικές εξερευνήσεις στα δασικά μονοπάτια, ανάμεσα σε καστανιές και οξιές, και σπέσιαλ γαστρονομικές βραδιές, με τα… λάφυρα του κυνηγιού, ντόπιο κρασί ή τσίπουρο και –αν είστε αρκετά τυχεροί και κάνει έστω και λίγο κρύο– αναμμένο τζάκι. Τα Σαββατοκύριακα της μανιταρογνωσίας διοργανώνονται όλο τον Οκτώβριο –το τελευταίο είναι αυτό στις 21-23 Οκτωβρίου. Οι τιμές ξεκινούν από 80 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Καστανο…μαγειρέματα στον Ξενώνα Γεωδή

Ένας ακόμη πανέμορφος παραδοσιακός ξενώνας, η Γεωδή στην Άρνα Λακωνίας μας προσκαλεί σε εξορμήσεις για να απολαύσουμε τα πορτοκαλοκίτρινα χρώματα του φθινοπωρινού τοπίου, να περπατήσουμε ανάμεσα στις καστανιές και να μαζέψουμε κάστανα τα οποία αργότερα θα ψήσουμε στο τζάκι του ξενώνα συνοδεία ντόπιου τσίπουρου και πολιτιστικών happenings. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται κάθε χρόνο στο χωριό η γιορτή του κάστανου, ενώ στον ξενώνα διατίθενται όλα τα Σαββατοκύριακα τοπικά εδέσματα και γλυκά με βάση το κάστανο. Οι τιμές για τα δωμάτια ξεκινούν από 80 ευρώ, με πλούσιο παραδοσιακό πρωινό.

Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στην Ορεινή Ναυπακτία

Σε υψόμετρο 1.055 μέτρων, η λιθόκτιστη πλατεία της πανέμορφης Άνω Χώρας, ντύνεται στις 15 Οκτωβρίου γιορτινά, υποδέχεται τραγουδιστές, οργανοπαίχτες και φανατικούς επισκέπτες και ετοιμάζει τα καζάνια για την ετήσια γιορτή τσίπουρου και κάστανου. Οι ετοιμασίες ξεκινούν από νωρίς το πρωί, το τσίπουρο σιγοβράζει στα καζάνια καθώς τα κάστανα ψήνονται στις θράκες, ενώ παραδοσιακές πίττες και φαγητά έχουν την τιμητική τους –οι κυκλωτικοί χοροί στο τέλος είναι, βέβαια, εκ των ων ουκ άνευ. Προσθέστε σε όλα αυτά την μοναδική φύση της Νότιας Πίνδου, και τα ντυμένα με τα φθινοπωρινά τους χρώματα μονοπάτια της, κι έχετε μια εξαιρετική αφορμή για να ανηφορίσετε προς την Άνω Χώρα. Για την διαμονή σας, προτείνουμε τα πέτρινα δωμάτια του Ξενώνα Αλθαία, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 70€.

Κρασί και ποδήλατο στη Νεμέα

«Οι αμετανόητα διχασμένοι εραστές του κρασιού και του ποδηλάτου θα βρεθούμε για να γνωριστούμε ακόμα καλύτερα, να δοκιμάσουμε για άλλη μια φορά τα κρασιά που αγαπάμε σε καινούργιες χρονιές, και να ποδηλατήσουμε σε δρόμους του κρασιού γνώριμους και μη» αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου του τρίτου Ποδηλατικού Γύρου Νεμέας, βάζοντάς μας σε πειρασμό να… κάνουμε πετάλι, έστω και λίγο ζαλισμένοι, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Ο ποδηλατικός γύρος περιλαμβάνει επισκέψεις στα οινοποιεία Ράπτη στο Λεόντιο, Λαντίδη στον Ξερόκαμπο, Παλυβού στην Αρχαία Νεμέα, καθώς και στο καινούργιο οινοποιείο του Σπυρόπουλου στις Αρχαίες Κλεωνές. Το κόστος συμμετοχής είναι 35€, και περιλαμβάνει μεταφορά εσάς και του ποδηλάτου σας με πούλμαν, καθώς και δείπνο για να ανακτήσετε τις χαμένες θερμίδες. Δείτε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εδώ και χάρτη της διαδρομής εδώ

Δύο Μαραθώνιοι στις Σπέτσες

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 11.00 το πρωί, φορέστε τα αθλητικά σας και… επιλέξτε, οι αρχάριοι, τον Fun Run Ιστορικό Γύρο της πόλης των Σπετσών, μήκους 5 χιλιομέτρων, και οι προχωρημένοι τον Πλήρη Φυσιολατρικό Γύρο του Νησιού, συνολικού μήκους 26 χιλιομέτρων. Ο Μαραθώνιος των Σπετσών διοργανώνεται για πρώτη χρονιά φέτος, και φιλοδοξεί να γίνει φθινοπωρινός θεσμός στο νησί. Τα πακέτα διαμονής, μετάβασης και συμμετοχής στον Μαραθώνιο ξεκινούν από 50€ το άτομο. Δείτε λεπτομέρειες στο επίσημο site της διοργάνωσης.

Agro-Chic Τρύγος στο Kinsterna Hotel and Spa

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά luxury hotels της Μονεμβασιάς γιορτάζει την έναρξη του τρύγου και της συγκομιδής των καρπών από τους αμπελώνες και τους ελαιώνες του αρχοντικού στο οποίο στεγάζεται, με ένα Agro-chic πακέτο διαμονής που τα έχει όλα: θεματικό μενού 4 πιάτων, ειδικά σχεδιασμένο από τον chef του αρχοντικού με βάση το μούστο, limited-edition σταφυλοθεραπεία σώματος στο ατμοσφαιρικό Kinsterna Spa, γευστική δοκιμή της τριλογίας των κρασιών Kinsterna στο κελάρι του αρχοντικού, και πλούσιο a la carte πρωινό, όλα βεβαίως για δύο άτομα. Οι τιμές ξεκινούν από 165€ ανά διανυκτέρευση, ενώ το πακέτο διατίθεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v