Γιατί πάμε κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Για 27η χρονιά, η Καλαμάτα ετοιμάζεται να βουτήξει στον χορό, κι εμείς φτιάχνουμε έναν μίνι οδηγό για τους πρωτάρηδες ενός από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας.
Γιατί πάμε κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;
της Ηρώς Κουνάδη

Την πρώτη φορά που πήγα στη Μπουμπουλίνας για τη συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ Καλαμάτας, ένας υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού με ρώτησε «τι φεστιβάλ έχει η Καλαμάτα;». «Χορού» απάντησα. «Παραδοσιακοί χοροί;» μου λέει. «Σύγχρονου χορού» εξηγώ. «Δηλαδή;». Έλα ντε.

Αυτή ήταν τότε, μια δεκαπενταετία σχεδόν πίσω, η σχέση των περισσότερων από εμάς με τον σύγχρονο χορό. Στην καλύτερη, «αυτό που κάνει ο Παπαϊωάννου». Κι αν δεν υπήρχε το Φεστιβάλ της Καλαμάτας, εκεί θα είχε μείνει.

Θέλει κότσια να συστήσεις μια ολόκληρη τέχνη σε ένα κοινό που, καλομαθημένο για τρεις χιλιάδες χρόνια στο θέατρο και τον λόγο του, θα γκρινιάζει στην αρχή ότι «δεν καταλαβαίνει». Πόσο μάλλον να το κάνεις αυτό έξω (εκείνη την εποχή πολύ έξω) από την Αθήνα. Και να φέρεις στην Καλαμάτα ονόματα σαν αυτά των Wim Vandekeybus, Rosas, Les Ballets C de la B, Rachid Ouramdane, Sidi Larbi Cherkaoui, Josef Nadz, Kader Attou και άλλων μεγαθήριων του σύγχρονου χορού. Θέλει κουράγιο, πίστη και όραμα, για να φτάσεις από το «τι φεστιβάλ δηλαδή έχει η Καλαμάτα;» στα απανωτά sold out των τελευταίων χρόνων. Κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αγαπάμε το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Οι υπόλοιποι ακολουθούν.

Ένα κάστρο που ατενίζει τα φώτα της πόλης



Το φράγκικο κάστρο της πόλης, χτισμένο το 1208 ψηλά πάνω σε έναν πευκόφυτο λόφο, αγναντεύει τον κόλπο της Καλαμάτας, και τα φώτα της πόλης που ανάβουν ένα-ένα λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση. Πέρυσι όλες οι παραστάσεις έγιναν στο αμφιθέατρο του Κάστρου, φέτος θα δούμε εκεί το Mobius των Compagnie Xy & Rachid Ouramdane στις 16 και 17 Ιουλίου, το Den.Tro της Maria Fonseca στις 18/7, το Stones & Bones των Rootlessroot στις 24/7, και το Re:Incarnation της The QDance Company στις 25/7. 

Το μεγαλειώδες Μέγαρο Χορού



Οι περισσότερες παραστάσεις φέτος φιλοξενούνται, όπως και τις προ πανδημίας χρονιές, στο αριστουργηματικό Μέγαρο Χορού, στην καρδιά της πόλης, δυο βήματα από την Κεντρική Πλατεία. Ένα κτίριο που εγκαινιάστηκε το 2013, και που θα θυμίσει κάτι από την Στέγη στους πρωτάρηδες Αθηναίους, με το σωτήριο για τις θερμοκρασίες του πελοποννησιακού νότου κλιματισμό του και τις δύο state of the art σκηνές του, κεντρική και εναλλακτική.

Η άρτια διοργάνωση που απλώνει ατμόσφαιρα γιορτής πάνω από ολόκληρη την πόλη

Αν βρεθείς τυχαία τις μέρες του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα, δεν θα χρειαστεί να ψάξεις για να βρεις τον χορό… Θα σε βρει εκείνος, εκεί που θα βολτάρεις αμέριμνος/η μετά τις βουτιές σου στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου οι παραστάσεις ξεκινούν κάθε μέρα στις 21.00 κι είναι δωρεάν και ανοιχτές για όλους. Στα «οπωσδήποτε» για φέτος σημείωσε το #WhateverIsTrendingNow της Lívia Balážová από τη Σλοβακία, στις 20 Ιουλίου, το Bowling Ball του Alexander Vantournhout στις 22/7 και το Us των Arias Fernandez/ The Jokers Company στις 25/7. Όλες οι παραστάσεις της πλατείας εδώ.

Οι παραστάσεις

Είναι όπως πάντα όλες φέτος μία και μία: Από το ριζοσπαστικό BLKDOG του Botis Seva και των Far From the Norm που παντρεύει το street dance με το θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το One More Thing του Ισραηλινού Adi Boutrous, το νέο έργο της Αθανασίας Κανελλοπούλου Nadja – Who am I? που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ και το Hope Hunt and the Ascension into Lazarus της διεθνώς βραβευμένης Oona Doherty από την Ιρλανδία, που κινείται μεταξύ σωματικού θεάτρου, κοινωνικής διακήρυξης και χορού.



Περισσότερα (και αναλυτικότερα) εδώ - Η Καλαμάτα είναι έτοιμη για ένα ακόμα Φεστιβάλ Χορού

Και, προφανώς, η ίδια η πόλη



Μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, η Καλαμάτα ευωδιάζει αιώνιο καλοκαίρι, έτσι όπως απλώνεται ανάμεσα στις βοτσαλωτές παραλίες της και το κουκλίστικο ιστορικό της κέντρο. Οι μέρες εδώ ξεκινούν με καφεδάκια στο πλακόστρωτο της παραλιακής Ναυαρίνου, συνεχίζονται με βουτιές εντός αστικών ορίων (πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα των ελληνικών πόλεων) και… μεσημεριάζουν με σπιτικά μαγειρευτά στη σκιά των δέντρων στο ταβερνάκι του Κώστα Βασιλειάδη. Τα βράδια μετά τις παραστάσεις οι παρέες κατευθύνονται για τσιπουρο-μεζέδες στον Θίασο και γουρουνοπούλες στον Πλάτανο και το Κάρδαμο, ενώ πιο πριν το ηλιοβασίλεμα φαίνεται φαντασμαγορικό με κοκτέιλ ανά χείρας από τα τραπεζάκια του Καστράκι-Μετέωρο στη Βέργα. 



Κι άλλες, πολλές ακόμα βόλτες στην πόλη και βουτιές στα πέριξ της έχουμε εδώ - Καλαμάτα: Χορεύοντας με την ομορφιά 

Info:
Το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά στις 16/7 και τελειώνει στις 25/7
Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 10€ έως 15€
Στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας όλες οι παραστάσεις είναι δωρεάν
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v