4 οικονομικά Σαββατοκύριακα στο βουνό

Βρήκαμε τα πιο φτηνά και χουχουλιαστά δωμάτια σε αγαπημένους ορεινούς προορισμούς, ό,τι πρέπει για χειμερινά ΣΚ.
4 οικονομικά Σαββατοκύριακα στο βουνό

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο καιρός θα χαλάσει, λένε, αυτή τη βδομάδα και πιθανώς να χιονίσει στα ορεινά, επίσης λένε. Σκέφτεστε αυτό που σκεφτόμαστε;

Τι; Θα κάτσετε σπίτι; Ε, όχι! Δεν το δεχόμαστε. Πόσο μάλλον τώρα που σας βρήκαμε τις πιο οικονομικές λύσεις για τα καλύτερα ορεινά Σαββατοκύριακα του Φλεβάρη.

Έλα να πάμε στα Καλάβρυτα

Kalavrita

Σε λιγότερο από δυόμισι ώρες από την Αθήνα τα Καλάβρυτα προσφέρουν ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο πνιγμένο στα έλατα με πλήθος εκδρομών/δραστηριοτήτων για να γεμίσει ιδανικά το Σαββατοκύριακο. Πλην του πάντα αγαπημένου και άκρως νεανικού χιονοδρομικού, εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο των Λιμνών με τους «κθουλουειδείς» σταλακτίτες και να βολτάρετε στο καταπράσινο Πλανητέρο, με σήμα κατατεθέν την πέστροφα και το σολομό ή στην γλυκούλα Ζαχλωρού.

Πού θα φάτε: Πλην των ω-3 λιπαρών στις ταβέρνες του Πλανητέρου, στο κέντρο των Καλαβρύτων, θα πιάσετε τραπεζάκι για σούπερ μαγειρευτά (μην χάσετε το κοκκινιστό ζαρκάδι) στο Σπιτικό και το Καταφύγιο, ενώ στον Βαρβιτσιώτη θα φάτε κορυφαίο κατσικάκι λαδορίγανη αλλά και κόκορα εκτροφής του.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα και μοντέρνα δωμάτια του Hotel Filoxenia & Spa στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων (από 59€, για ένα δίκλινο με πρωινό), στα ρουστίκ δωμάτια με θέα στο βουνό του Σοφίτες Χαρούλα (από 55€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στα πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια του Tzovolos Apartments (από 55€ για ένα δίκλινο, με πρωινό).

Διαβάστε επίσης: Καλάβρυτα: Τα best of σε 48 (και κάτι) ώρες

Is this «Ελβετία της Ελλάδος»;



Το Καρπενήσι είναι από τους πρώτους προορισμούς που έρχονται στο μυαλό αν θες να συνδυάσεις φύση, χειροποίητες γεύσεις, χαλαρωτικές βόλτες και χειμερινή χιονοδρομία. Εδώ θα βολτάρετε στο κέντρο του για να χαζέψετε τα πετρόχτιστα σπιτάκια με τις κεραμιδένιες σκεπές, και θα αναζητήσετε περισσότερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική στους κοντινούς Κορυσχάδες και Φιδάκια, χωριουδάκια που μαζί με τη Λαγκαδιά και τον Άγιο Ανδρέα ενδείκνυνται για χειμωνιάτικα road trips. Για σλάλομ και αχνιστό καφεδάκι στο σαλέ, το Βελούχι είναι ο απόλυτος προορισμός.

Snow covered houses, Karpenisi, Greece

Που θα φάτε: Παραδοσιακές συνταγές θα δοκιμάσετε στου Νασιόπουλου, στο Μικρό Χωριό, πέστροφα εκτροφείου στο Σπίτι του Ψαρά στο Γαύρο, πλάι στο ποτάμι, μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος στον Μαθέ στο Κλαυσί, ενώ στον Μέτοικο της Δομνίστας και στης Ζωής στην Ξηριά Καρπενησίου, θα απολαύσετε σούπερ κοκκινιστά, πίτες και κρασάτο κόκορα.

Πού θα μείνετε: Στα χουχουλιαστά δωμάτια με ξύλινο δάπεδο και χειροποίητη διακόσμηση του Ξενώνα Βαλεντίνη (51€ για ένα δίκλινο με τζάκι, με πρωινό), στα άνετα δωμάτια του Ελβετία (47€ για ένα δίκλινο με πρωινό) ή στα καθαρά δωμάτια του Αρχοντικού Μαχαλιώτη (50€ για ένα δίκλινο, με πρωινό.

Διαβάστε επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο Καρπενήσι  

Μα πού να Κενταυ-ρώ μια να σου μοιάζει;

Footsteps

Σαν το Πήλιο για χειμερινό προορισμό δεν έχει. Ή μάλλον έχει, αλλά το μαγευτικό βουνό των Κενταύρων προσφέρει τόσες εικόνες και μυρωδιές που όμοιό του στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Στις ψηλότερες πλαγιές του, τα Χάνια αγκαλιάζονται από όμορφα δάση με έλατα, οξιές και καστανιές μια ανάσα από το χιονοδρομικό, ενώ στην σοφιστικέ Τσαγκαράδα θα καθίσετε κάτω από τον τεράστιο πλάτανο που όσο περνούν τα χρόνια αποκτά ηλικία Χαιλάντερ, στον ήσυχο Άγιο Γεώργιο Νηλείας θα πιείτε τσιπουράκια πλάι στο τζάκι και στον γραφικό    Άγιο Λαυρέντιο θα νιώσετε το απόλυτο ζεν περπατώντας σε πετρόχτιστα καλντερίμια.

Πού θα φάτε: Στη Συνάντηση στης Μηλιές για λαχταριστές ντόπιες γεύσεις και φοβερά κρέατα, στην Αλέκα στην Τσαγκαράδα για εμπνευσμένες τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως ρεβιθάδα, σπεντζοφάι, τσιτσίραβλα με κάππαρη και μοσχαράκι με κάστανο, και στον Στεφανή για τσιπουράκι και καλοφτιαγμένες πηλιορείτικες γεύσεις σε μορφή μεζεδακίων.

Πού θα μείνετε: Στα ζεστά, παραδοσιακά δωμάτια του Ξενώνα Ρούση στη Ζαγορά (45€ για ένα δίκλινο), στο Χάνι Ζήση σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό (40€ για ένα δίκλινο, με πρωινό) και στον Ξενώνα Παπαχρήστου στην Τσαγκαράδα (48€ για ένα δίκλινο).

Αράχωβας και Δελφών γωνία

Arachova

Για ένα weekend κοσμικό, η Αράχωβα προσφέρει ισόποσες δόσεις φυσιολατρικών εικόνων και κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας. Eδώ, αφού βολτάρετε στα πέτρινα σπιτάκια της με τις ξύκινες σκαλιστές πόρτες και κάνετε κάρδιο στα 264 σκαλοπάτια προς τον Άη Γιώργη, θα πεταχτείτε στους Δελφούς για να πάρετε χρησμό από τον αρχαιολογικό χώρο και θα εκδράμετε προς την Αγόριανη για να χορτάσετε όλη τη μαγεία που έχει να προσφέρει το βουνό. Προφανώς και με την πρώτη νιφάδα χιονιού θα ανεβείτε σε ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά της Ελλάδας είτε για σκι είτε για καφεδάκι έξω από το σαλέ.

Πού θα μείνετε: Ζόρικα τα πράγματα για μπάτζετ δίκλινο εδώ, αλλά δεν μασάμε. Βρήκαμε πανέμορφο δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στο Ampolis στα 55€, αλλά και στον Ξενώνα Δώμα με 50€ για ένα δίκλινο. Σαφώς καλύτερα τα πράγματα στους Δελφούς, εκεί όπου ο Ξενώνας Χρισσό προσφέρει ωραιότατα δίκλινα με 44€, με πρωινό.

Πού θα φάτε: Τοπική κουζίνα και εξαιρετικά μαγειρευτά στον Καρμάλη, και στην Παναγιώτα, σχεδόν δίπλα στον Άη Γιώργη, δημιουργική κουζίνα που πατά πάνω στην αραχωβίτικη παράδοση στο Αρχοντικό, σούπερ κρεατοφαγία στον Δασαργύρη, σούπερ μαγειρευτά και ντόπια κρέατα στη σούβλα στον Ζάχο.

Διαβάστε επίσης: 10 τρόποι να αγαπήσεις την Αράχωβα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v