Τα ωραιότερα πράγματα που θα κάνεις στην Επίδαυρο

Οι παραστάσεις, οι βουτιές, το φαγητό, τα ξενύχτια και όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που κάνουν την Επίδαυρο το αγαπημένο μας καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο.
Τα ωραιότερα πράγματα που θα κάνεις στην Επίδαυρο

της Ηρώς Κουνάδη

Είτε έρχεσαι στην Επίδαυρο για πρώτη φορά είτε για εκατοστή, είτε χτύπησες 10άρι στο κουίζ μας «πόσο καλά ξέρεις την Επίδαυρο» είτε ταυτίζεσαι με τους 20χρονους που ήρθαν το 2011 να δουν τον Κέβιν Σπέισι και έκαναν την τέλεια ερώτηση «συγνώμη, ένα παλιό θέατρο κάπου εδώ, μήπως ξέρετε πού είναι;», αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για ένα (ακόμα) τέλειο Σαββατοκύριακο στην Επίδαυρο.

Οι καλύτερες βουτιές

Πρώτο και καλύτερο, το Καλαμάκι. Μην ακούς τους τεμπέληδες, που θα σου πουν «πωω, έχει περπάτημα»: Μιλάμε για λιγότερο από 5λεπτο, σε πλακόστρωτο μονοπάτι, που ξεκινά από την βοτσαλωτή παραλία της Βαγιωνιάς (στην οποία έχει χώρο να παρκάρεις το αυτοκίνητο). Το μονοπάτι καταλήγει σε έναν ονειρικό κολπίσκο, με πεύκα που φτάνουν ως το κύμα.




 

 

 


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi) στις



Στην Παλιά Επίδαυρο θα βρεις επίσης δύο ακόμα παραλίες, το Γιαλάσι, εκεί που βρίσκονται τα οργανωμένα κάμπινγκ, και το αγαπημένο των οικογενειών Νησί, ακριβώς δίπλα στο Μικρό Θέατρο.

Συμπαθητική είναι και η αμμουδιά της Νέας Επιδαύρου, 7 χιλιόμετρα από την Παλιά, και βολικότατα τοποθετημένη στο δρόμο της επιστροφής για Αθήνα –ό,τι πρέπει για την τελευταία βουτιά της Κυριακής, πριν πάρεις τον δρόμο του γυρισμού.

Αν είσαι εδώ για εικοστή συναπτή χρονιά, έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια, και ψάχνεις κάτι διαφορετικό, η παραλία κάτω από την Παναγία την Πολεμάρχα είναι ένας τέλειος κολπίσκος με διάφανα νερά και πεύκα που φτάνουν ως το κύμα αλλά έχει δύο χιλιόμετρα χωματόδρομο, όχι άνετο για χαμηλά οχήματα, και πέτρες μέσα στο νερό –αν είσαι αποφασισμένος/η, φέρε παπουτσάκια θαλάσσης.

Το πιο νόστιμο φαγητό

Ξακουστή και κοσμαγάπητη, η ταβέρνα του Λεωνίδα είναι πάντα γεμάτη μετά τις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο, καθότι ηθοποιοί και συντελεστές των παραστάσεων τρώνε παραδοσιακά εδώ. Αν φροντίσεις εγκαίρως για κράτηση (τηλ.: 27530 22115) ή αν πιάσεις τραπεζάκι το επόμενο μεσημέρι κάτω από την κληματαριά στη δροσερή αυλή, θα δοκιμάσεις ωραία σπιτικά μαγειρευτά, με τον λογαριασμό να κυμαίνεται στα 17€ περίπου το άτομο, με ντόπιο κρασί.

Νόστιμα μαγειρευτά σερβίρει επίσης στη σκιερή αυλίτσα του το πετρόχτιστο Καλογερικόν (φωτό, κάτω) στην Παλιά Επίδαυρο, ιδανική επιλογή για μετά τις βουτιές σε Γιαλάσι, Καλαμάκι και Νησί. Φοβερός και τρομερός ο μουσακάς του, όπως και το κοκκινιστό μοσχαράκι –συνοδεύονται απαραιτήτως με μυρωδάτη χωριάτικη και αρωματικό κρασί, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο.



Ορκισμένους κρεατοφάγους, όμως, δεν αφήνουμε παραπονεμένους: Ραντεβού μετά τις παραστάσεις στα τραπεζάκια του Αλκυών, δυο βήματα από το Αρχαίο Θέατρο στο δρόμο προς το Λυγουριό, για το ξακουστό αρνάκι που βάζει στη σούβλα ο κυρ-Βαγγέλης κάθε Σάββατο βράδυ. Συνδυάζετε με τα κλασικά παρελκόμενα (μυρωδάτη χωριάτικη, τζατζίκι και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες) και κρασάκι ή μπύρες, και υπολογίζετε γύρω στα 18€ το άτομο.

Και τέλος, όταν λαχταρήσεις θαλασσινά, θα πας γραμμή στο Ακρογιάλι, στο τέρμα της παραλιακής περαντζάδας της Παλιάς Επιδαύρου, για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες –στα «οπωσδήποτε» ο εξαιρετικός γαύρος στον φούρνο. Λογαριασμός στο τέλος, στα 20-25€ το άτομο με ουζάκι.

Τι άλλο πρέπει να κάνω εδώ;

- Να ξενυχτήσεις χορεύοντας εναλλάξ Μακαρένα, Ικαριώτικο και Μάικλ Τσάκσον κάτω από τα αστέρια στην απολύτως 80s πίστα της υπαίθριας ντίσκο Καπάκι. Σημείωσε μόνο ότι ο κόσμος μαζεύεται εδώ μετά τις 2.00, μην πας νωρίς, θα είσαι μόνος/η σου.

- Να πιείς ένα καφεδάκι στο Stork, στο δρόμο από την Παλιά Επίδαυρο προς το αρχαίο θέατρο, για να χαζέψεις (στην κυριολεξία) με την φανταστική θέα από το μπαλκόνι του στη θάλασσα και το χωριό της Παλιάς Επιδαύρου.



- Να φτάσεις νωρίς στο αρχαίο θέατρο, δύο ώρες ας πούμε πριν την παράσταση, για να βολτάρεις στον αρχαιολογικό χώρο γύρω του, και να μάθεις πως το θέατρο δεν ήταν απλά ένα θέατρο: Ήταν κομμάτι του Ασκληπιείου, του σπουδαιότερου θεραπευτικού κέντρου σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο (τον 5ο αιώνα π.Χ. είναι το «τότε» για όσους δεν τα πάνε καλά με τις ημερομονίες). Περισσότερα για τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου έχουν οι φίλοι μας στο All About Peloponnisos, εδώ.

- Να εξερευνήσεις οδηγώντας (ή πεζοπορώντας, αν οι αντοχές σου και οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν) τις λιγότερο γνωστές γωνιές της Αργολίδας: Το μυκηναϊκό γεφύρι της Καζάρμας, που θεωρείται το αρχαιότερο της Ευρώπης, τη μυστηριώδη Πυραμίδα του Ελληνικού, το εντυπωσιακό κάστρο και το γιγάντιο αρχαίο θέατρο του Άργους.

Οι καλύτερες παραστάσεις για τα επόμενα Παρασκευοσάββατα

Στις 12 και 13 Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί τον Οιδίποδα Τύραννο με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Λιγνάδη και την Αμαλία Μουτούση.

Στις 19 και 20 Ιουλίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατεβαίνει στην Επίδαυρο με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Γλάστρα και Ανθή Ευστρατιάδου.



Στις 26 και 27 Ιουλίου καταφτάνει η Comedie Francaise, θεατρικός οργανισμός μέγας και τρανός εκ Γαλλίας, με ευριπίδεια διασκευή Ηλέκτρα/ Ορέστης, και τις δύο τραγωδίες μαζί σε μία παράσταση, χωρίς τα χορικά. Οι κριτικές που έρχονται από το εξωτερικό είναι διθυραμβικές. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Ίβο Βαν Χόβε.

2 και 3 Αυγούστου, ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί τις Νεφέλες του Αριστοφάνη με έναν all star θίασο: Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Αινείας Τσαμάτης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστος Λούλης.

Στις 9 και 10 Αυγούστου το Αρχαίο Θέατρο κατεβάζει για φέτος αυλαία με τον Προμηθέα Δεσμώτη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, με την Kathryn Hunter στο ρόλο του Προμηθέα πλαισιωμένη από τους Νικήτα Τσακίρογλου, Δημήτρη Πιατά, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γεράσιμο Γεννατά, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά και Κώστα Νικούλι.

Και στο Μικρό Θέατρο, δίπλα στη θάλασσα της Παλιάς Επιδαύρου…

Στις 12 και 13 Ιουλίου η Ομάδα Griffon ανεβάζει την παράσταση Kaos, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Πορτόλου.

Στις 19 και 20 Ιουλίου ο Δημήτρης Μπογδάνος σκηνοθετεί το το βουκολικό ειδύλλιο Δάφνις και Χλόη, ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ και το μοναδικό σωζόμενο έργο του Λέσβιου συγγραφέα Λόγγου.

Στις 26 και 27 Ιουλίου η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετεί τη Φαίδρα του Ρακίνα με τους Μαρία Σκουλά και Γιάννο Περλέγκα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Και το Μικρό Θέατρο ολοκληρώνει για φέτος τον κύκλο των παραστάσεών του στις 2 και 3 Αυγούστου με τις Δαναΐδες του Ανδρέα Κάλβου, σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη. Πρωταγωνιστούν οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Λένα Παπαληγούρα και Άρης Μπαλής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v