Η Αστυπάλαια θέλει να γίνει το πρώτο άκαπνο νησί του κόσμου

Με ένα μάλλον τολμηρό σχέδιο, η Αστυπάλαια ανακοινώνει πως θα γίνει το πρώτο άκαπνο νησί του κόσμου, απαγορεύοντας το κάπνισμα ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.
Η Αστυπάλαια θέλει να γίνει το πρώτο άκαπνο νησί του κόσμου

Μπορείτε να φανταστείτε ένα νησί χωρίς τσιγάρο; Η Smoke-Free Αστυπάλαια αποτελεί τη νέα μεγάλη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Δήμος Αστυπάλαιας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, σε ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, στη Xώρα της Αστυπάλαιας.

Ο Smoke-Free χαρακτήρας που υιοθετεί η Αστυπάλαια εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας ταυτότητας του νησιού ως «πηγή θετικής ενέργειας», που τοποθετεί στο κέντρο την ευεξία και την ανώτερη ποιότητα ζωής.

Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, ανακήρυξε στην εκδήλωση την περιοχή των ανεμόμυλων ανοικτή ζώνη χωρίς τσιγάρο, διευκρινίζοντας ότι «μπορεί σήμερα να ανακηρύξαμε συμβολικά την περιοχή των Μύλων της Χώρας ως smoke free σημείο, αλλά οι εθελοντικές ομάδες ενημέρωσης θα παρεμβαίνουν σε όλο το νησί υπενθυμίζοντας την προσπάθεια για απαλλαγή του νησιού από το τσιγάρο.

»Επίσης θα φροντίσουμε και με ειδικές σημάνσεις παντού, χώρους εστίασης, παραλίες και αξιοθέατα, τον σεβασμό στον όραμά μας και όχι την επιβολή του με αυταρχικό τρόπο. Εν ολίγοις εμείς θα προτιμήσουμε να κάνουμε επίκληση στο φιλότιμο όλων και όχι σε εφαρμογή αστυνομικών μέτρων. Άλλωστε τα τελευταία δεν έχουν φέρει και σημαντικά αποτελέσματα στην Ελλάδα. Όλη η προσπάθεια μας θα εστιάσει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κονταράτος υπογράμμισε επίσης τους λόγους που οδήγησαν την Αστυπάλαια σε αυτή την πρωτοβουλία: «Πρόκειται για μια ανάγκη. Την ανάγκη να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Μεταμορφώνουμε την Αστυπάλαια στο πρώτο ελληνικό νησί που απαλλάσσεται από το τσιγάρο με στόχο να παρέχουμε “ανάσες ευεξίας” τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες του νησιού. Αισιοδοξούμε ότι η πρωτοβουλία μας θα βοηθήσει να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη σχετικά με το τσιγάρο».



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v