ΤΑΞΙΔΙΑINFO GUIDE

Οι ομορφότερες παλιές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας

Από το Ναύπλιο ως την Καβάλα, και από την Καλαμάτα ως την Βέροια, η μεσαιωνική αρχιτεκτονική ζει και βασιλεύει, στις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας.

Οι ομορφότερες παλιές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας

Η παλιά πόλη του Ναυπλίου


Μια από τις ελάχιστες παλιές πόλεις που ακουμπούν στη θάλασσα, η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι, ειδικά την άνοιξη, χάρμα οφθαλμών, με τα λουλουδιασμένα της μπαλκόνια να πλαισιώνουν πλακόστρωτα σοκάκια.

Το Ντολτσό της Καστοριάς


Λιθόκτιστα καλντερίμια στολισμένα με παλιά αρχοντικά και τα σπιτάκια με χαγιάτια που στηρίζονται στα ξύλινα δοκάρια της παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Και, βέβαια, φαντασμαγορική θέα στα ακίνητα νερά της λίμνης από τις ανηφοριές της.

Το κάστρο της Μονεμβασιάς


Ίσως η ομορφότερη παλιά πόλη της Ελλάδας… δεν λέγεται καν «παλιά πόλη». Έχει, όμως, λιθόκτιστα καλντερίμια, σκεπασμένα από καμάρες, που ελίσσονται ανάμεσα σε πέτρινα αρχοντικά, φωτίζονται από τρισχαριτωμένα φαναράκια, διακλαδίζονται και διασταυρώνονται μεταξύ τους σε έναν μεσαιωνικό λαβύρινθο χάρμα οφθαλμών.

Η παλιά πόλη της Καβάλας


Ξεκινά από τις Καμάρες, το μεσαιωνικό υδραγωγείο της πόλης, και ανηφορίζει ως το οθωμανικό κάστρο, αγναντεύοντας από ψηλά τη θάλασσα που λαμπυρίζει στα πόδια της σύγχρονης πόλης. Τα πέτρινα, ανηφορικά δρομάκια της στολίζουν επιβλητικά αρχοντικά με λουλουδιασμένα μπαλκόνια, και οι ανατολίτικες επιρροές της πόλης είναι εμφανείς σε κάθε βήμα.

Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης


Τα «Κάστρα» για ντόπιους και ειδήμονες, βάζουν το δικό τους χρώμα στην ήδη υπέροχη Θεσσαλονίκη, κι εμείς απολαμβάνουμε να περπατάμε σε πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε ανθισμένες αυλές και χρωματιστούς τοίχους σπιτιών, ανεβαίνοντας πέτρινα σκαλάκια και φιδίσια αδιέξοδα σοκάκια.

Η Μπαρμπούτα της Βέροιας


Φωτό: Ath76 | Flickr

Η παλιά εβραϊκή συνοικία της Βέροιας ακουμπά στις όχθες του Τριπόταμου, που της χαρίζει το αέναο κελαρυστό του soundtrack. Πλαισιώνει, δε, τα πέτρινα καλντερίμια της με χρωματιστά αρχοντικά, στολισμένα με σαχνισιά –αυτές τις χαρακτηριστικές εξοχές των κτιρίων, που μοιάζουν με κλειστά μπαλκονάκια.

Η παλιά πόλη της Ξάνθης


Δαιδαλώδη λιθόκτιστα σοκάκια, αρχοντικά με χαγιάτια, σκαλάκια που οδηγούν στις ήσυχες απάνω γειτονιές και φωτογενείς γωνιές που φιλοξενούν όμορφα café. Η παλιά πόλη της Ξάνθης, με τους μουσουλμανικούς μαχαλάδες της, ακροβατεί μεταξύ ανατολής και δύσης, σε ένα γοητευτικό συνονθύλευμα που ευωδιάζει γιασεμί και μπαχάρι.

Η παλιά πόλη της Καλαμάτας


Απλώνεται στα πόδια του κάστρου, και είναι γεμάτη στενά σοκάκια, κουκλίστικα νεοκλασικά με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, και αρχιτεκτονικές επιρροές που ξεκινούν από την ιταλική αναγέννηση και φτάνουν στην art nouveau, τον γερμανικό κλασικισμό και την λαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα.

Η Άνω Πόλη της Πάτρας


Αγκαλιάζει κι αυτή το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης, απολαμβάνει φανταστική θέα στην «κάτω», σύγχρονη πόλη και την θάλασσα, και είναι πλημμυρισμένη από πέτρινα σπιτάκια με λουλουδιασμένες αυλές, λιθόκτιστα δρομάκια και σκαλάκια που ανηφορίζουν προς το κάστρο.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Πρέπει πρώτα απ’ όλα να μάθουμε Λατινικά. Μετά πρέπει να τα ξεχάσουμε."

Μοντεσκιέ, Γάλλος στοχαστής

 • 479 π.Χ.- Στη Ναυμαχία της Μυκάλης οι Έλληνες κατανικούν τους Πέρσες.
  96 - Ο Νέρβας γίνεται Αυτοκράτορας στη Ρώμη.
  323 - Στη μάχη της Χρυσούπολης, ο Μέγας Κωνσταντίνος κατανικάει το Λικίνιο.
  1502 - Φτάνει στην Κόστα Ρίκα ο Χριστόφορος Κολόμβος, στο τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του.
  1827 - Ο Άστιγξ καταστρέφει τον τουρκικό στόλο στην Ιτέα Σαλώνων.
  1834 - Η Αθήνα ονομάζεται Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.
  1906 - Αποβιβάζεται στη Σούδα ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλ. Ζαΐμης, ως δεύτερος Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης.
  1943 -Σφαγή 9.600 Ιταλών από τους Ναζί στην Κεφαλονιά (μόνο 40 κατάφεραν να γλιτώσουν).
  1964 - Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας παντρεύεται την Πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία. Οι μοναδικοί βασιλικοί γάμοι που τελέστηκαν στην Αθήνα.
  1981 - Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.
  1997 - Σε δημοψήφισμα στην Ουαλία, οι κάτοικοι με πλειοψηφία 50,3% έναντι 49,7% αποφασίζουν τη συγκρότηση δικού τους Κοινοβουλίου.

© 2002-2018 MEDIA2DAY