Πάμε διακοπές με αυτοκινούμενο;

Πληθώρα επιλογών, εναλλαγές εικόνων και on the road εμπειρίες σε μια από τις πιο παρεΐστικες επιλογές διακοπών.
Πάμε διακοπές με αυτοκινούμενο;

Οι διακοπές με την παρέα ή την οικογένεια τείνουν να γίνουν κανόνας για τους περισσότερους εξ’ ημών το καλοκαίρι. Οι εναλλακτικές; Δωμάτιο, σπίτι από Airbnb, εξοχικό, κάμπινγκ ή ιστιοπλοϊκό για τους πιο τολμηρούς.

Μόνο αυτές; Όχι φυσικά. Στις εναλλακτικές οφείλουμε να προσθέσουμε τις αποδράσεις με αυτοκινούμενο. Ίσως την πιο διασκεδαστική και άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση διακοπών – χειμώνα καλοκαίρι.

Τι είναι το αυτοκινούμενο ρε παιδιά;

Σκεφτείτε ένα υβρίδιο αυτοκινήτου και τροχόσπιτου. Όλες οι κατηγορίες αυτοκινούμενων (overbed με σοφίτα, low profile με καλύτερη αεροδυναμική και compact για καλύτερη ηχομόνωση- θερμομόνωση) διαθέτουν κρεβάτια, ντους, κουζίνα, τουαλέτα και ψυγείο, προσφέροντας μια εύκολη εναλλακτική καλοκαιρινής (και όχι μόνο) απόδρασης σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε βουνό και θάλασσα και γενικά… οπουδήποτε υπάρχει προσβάσιμο οδικό δίκτυο. Σημειώστε επίσης ότι μπορείτε να το οδηγήσετε με απλό δίπλωμα αυτοκίνητου.  



Καλή φάση, γιατί να το δοκιμάσω όμως;

Γιατί έχοντας ένα όχημα στο οποίο μπορείτε να… ζήσετε με κάθε άνεση εξασφαλίζετε για τις διακοπές σας την απόλυτη αυτονομία και αίσθηση ελευθερίας. Εναλάσσετε εικόνες και παραστάσεις όποτε και για όσο εσείς θέλετε – δεν σας αρέσει μια παραλία; Βουρ για την επόμενη!- έχοντας παράλληλα όλες τις ανέσεις του σπιτιού σας. Βουνό και θάλασσα εναλάσσονται με μια… όπισθεν και αλλαγή πορείας, ενώ ποτέ δε θα νιώσετε «βιδωμένοι» σε ένα σημείο, όπως συμβαίνει π.χ. με ένα σπίτι στο χωριό ή ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο στη θάλασσα.

Ακόμα ένα συν, το παρεΐστικο του θέματος. Ανάλογα τη χωρητικότητά του, ένα αυτοκινούμενο μπορεί να κοιμήσει – χωρέσει από 4 μέχρι 8 άτομα (κάποια και παραπάνω), γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το summer fun – αν και εφόσον φυσικά η παρέα είναι «δεμένη».

Και επειδή σίγουρα θα σας έρθει στο μυαλό το οικονομικό, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως – όπως θα δείτε και παρακάτω – το κόστος ενοικίασης «βγαίνει» πολύ πιο φτηνά από το να νοικιάσετε δωμάτιο σε high season.

Ψήθηκα! Μπορώ να το αφήσω οπουδήποτε δηλαδή;

Το αυτοκινούμενο σας δίνει πλήρη ελευθερία «κατασκήνωσης», αρκεί φυσικά να σέβεστε τις κατά τόπους τουριστικές μονάδες ή/και κάμπινγκ. Τι εννοούμε; Με το αυτοκινούμενο μπορείτε να μείνετε «ελεύθερα» κάπου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάτε να το παρκάρετε έξω από ένα κάμπινγκ απλώς και μόνο επειδή επιτρέπεται το παρκάρισμα.

Να αγοράσω ένα λες;

Χμ. Το κόστος για ένα καινούργιο αυτοκινούμενο μεσαίου μεγέθους ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, ενώ για ένα καλό μεταχειρισμένο υπολογίστε περί τα 30.000 με 35.000. Αν ο χρόνος και το μπάτζετ σας επιτρέπει να το χρησιμοποιείτε τουλάχιστον δύο μήνες τον χρόνο, τότε σίγουρα αξίζει την επένδυση. Αν όχι, τότε η ενοικίαση είναι ιδανική λύση.



Ωραία, πόσο κοστίζει να νοικιάσω;

Στο Camper Club το κόστος ενοικίασης ξεκινά από 155€ για ένα comfort όχημα τεσσάρων ατόμων, ανά ημέρα για μίνιμουμ επτά ημέρες. Στο Motorhomes.gr, για εβδομαδιαία ενοικίαση το κόστος ξεκινά από 144€, από 122€ για ενοικίαση δύο εβδομάδων και από 112€ ανά ημέρα για ενοικίαση τριών εβδομάδων. Στο Camper Club, για μίνιμουμ οκτώ ημέρες ενοικίασης, το κόστος ξεκινά από 170€ ανά ημέρα. 

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v