Πολύτιμα tips… πριν κλείσετε ταξίδι

Δεκαπέντε SOS συμβουλές για να κάνετε περισσότερη οικονομία στα ταξίδια σας, γλιτώνοντας «παγίδες» στις κρατήσεις εισιτηρίων και ξενοδοχείων.
Πολύτιμα tips… πριν κλείσετε ταξίδι
Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω SOS συμβουλές προτού πατήσετε το τελικό κουμπί της κράτησης για το αεροπορικό σας εισιτήριο ή το δωμάτιο του ξενοδοχείου, και κάντε όσο περισσότερη οικονομία γίνεται.

Για τα αεροπορικά σας εισιτήρια…

Ψάξτε νωρίς
Μην περιμένετε να μπει ο Δεκέμβριος για να ψάξετε πτήσεις για τα Χριστούγεννα, σας το εγγυόμαστε, δεν θα χαρείτε πολύ με αυτό που θα αντικρίσετε.

Μην το πολυσκέφτεστε
Βρήκατε μία καλή τιμή, αλλά σκέφτεστε ότι «μπορεί να κατέβει κι άλλο σε λίγες μέρες» ή «μήπως να μην πάρω την άδειά μου τότε»; Αφήστε τους δισταγμούς: Κανονίστε τάχιστα τα της άδειας, τα της παρέας σας στο ταξίδι και κλείστε τα εισιτήρια.

Σκεφτείτε καλά το ζήτημα της παραδοτέας αποσκευής
Οι περισσότερες αερογραμμές πλέον δεν σας προσφέρουν παραδοτέα αποσκευή στο οικονομικό τους ναύλο. Αλλά τις περισσότερες φορές, θα διαπιστώσετε πως δεν σας χρειάζεται καν: Για ταξίδια μέχρι 4 ημερών, οι δύο χειραποσκευές που επιτρέπονται πάνω στο αεροπλάνο θα χωρέσουν όλα τα απαραίτητα για το ταξίδι σας.

Σε περίπτωση που επιλέξετε παραδοτέα αποσκευή… μοιραστείτε τα βάρη
«Κλείστε» μία αποσκευή για δύο ή τρία άτομα και «σπάστε» το κόστος, για να σας έρθει φθηνότερα.

Χρησιμοποιήστε πρωτοποριακά «εργαλεία»
Όπως αυτό της μηχανής αναζήτησης Google Flights που από αυτόν τον Οκτώβριο μπορεί να προβλέπει αν, πόσο και πότε θα ανέβουν ή θα πέσουν οι τιμές μιας συγκεκριμένης πτήσης. Ή όπως η υπηρεσία Airtickets Alert, που σε ειδοποιεί αμέσως μόλις βρεθεί πτήση κάτω από το χρηματικό όριο για το δρομολόγιο και τις ημερομηνίες που έχεις ορίσει.

Χρησιμοποιήστε browser ανώνυμης περιήγησης στις αναζητήσεις
Μπορεί να είναι απλώς «αστικός μύθος», αλλά για σιγουριά, δοκιμάστε το: Αναζητήστε πτήσεις σε incognito window του Chrome (ή με απενεργοποιημένα cookies) για να μην κρατά η ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρίας το ιστορικό των αναζητήσεών σας. Ο «αστικός μύθος» που λέγαμε, υποστηρίζει ότι όταν η ιστοσελίδα «θυμάται» την αναζήτησή σας, αυξάνει τις τιμές πλασματικά κάθε φορά που ξαναμπαίνετε.

Ταξιδέψτε Τρίτη ή Τετάρτη
Στατιστικά, είναι οι ημέρες με τις χαμηλότερες τιμές που μπορείτε να βρείτε ανά δρομολόγιο.

Αποφύγετε τα «εξτραδάκια» των κρατήσεων
Πολλές low cost αερογραμμές σας δίνουν τη δυνατότητα, έναντι λίγων ευρώ, να διαλέξετε θέση, να επιβιβαστείτε με προτεραιότητα, να σας σταλεί η κράτηση με SMS κ.ο.κ. Αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, μην ξοδεύεστε: Όσο κι αν πληρώσετε, όλοι οι επιβάτες των low cost σε ίδια καθίσματα θα καθίσουν και όλοι την ίδια ώρα θα ξεκινήσουν και την ίδια ώρα θα φτάσουν.

Προσέξτε τα προσωπικά σας στοιχεία
Όταν κάνετε κράτηση και online check in, φροντίστε να διπλοτσεκάρετε το ονοματεπώνυμό σας, τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας και όλα τα στοιχεία κράτησης. Αν κάνετε λάθος, ακόμα και στις αυστηρότερες εταιρίες έχετε το δικαίωμα διόρθωσης μέσα στην επόμενη ώρα. Διαφορετικά, μπορεί να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο αεροδρόμιο.

Διαβάστε τους όρους του check-in
Κάποιες εταιρίες, όπως η Ryanair, δουλεύουν μόνο με online check-in, και εσείς τυπώνετε ή έχετε στις smart συσκευές σας το boarding pass, χωρίς να περάσετε από τους πάγκους του αεροδρομίου. Αν δεν κάνετε online check in, στο αεροδρόμιο καλείστε να πληρώσετε τσουχτερό πρόστιμο. Άλλες εταιρίες, όπως η Aegean δίνουν δωρεάν και τις δύο δυνατότητες.

Για την διαμονή σας…

Φτιάξτε λογαριασμό στο Booking
Προτού κάνετε κράτηση, κάντε log in, γιατί συχνά για τα μέλη του Booking γίνονται καλύτερες τιμές.

Τσεκάρετε το Trivago
Αν ψάχνετε πρώτα σε οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης ξενοδοχείου ή κατευθείαν στις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων, αφού καταλήξετε, κάντε αναζήτηση με το όνομα του ξενοδοχείου στο Trivago για να δείτε αν υπάρχει σε χαμηλότερη τιμή σε άλλη μηχανή κρατήσεων.

Τηλεφωνήστε κατευθείαν στο ξενοδοχείο
Συχνά, είναι διατεθειμένοι να σας προτείνουν χαμηλότερη τιμή ακόμη και από τις μηχανές αναζήτησης.

Ψάξτε στο AirBnB
Η τάση εξαπλώνεται και υπάρχουν εξαιρετικά σπίτια σε πολύ βολικές τοποθεσίες που διατίθενται σε λογικές τιμές. Μάλιστα, αν πείσετε και φίλους σας να χρησιμοποιήσουν το AirBnB, έχετε κουπόνι έκπτωσης στην επόμενή σας κράτηση. Προσέξτε όμως την τελική τιμή: Σε αρκετές περιπτώσεις, οι εξτρά χρεώσεις θα φανούν στο τέλος της κράτησης (κόστος καθαρισμού και προμήθεια AirBnB).

Δώστε σημασία στα «ψιλά γράμματα»
Για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, προσέξτε προτού πατήσετε το «book»:
-Αν στην τιμή περιλαμβάνεται πρωινό (θα σας εξοικονομήσει μερικά ευρώ από τα έξοδα φαγητού στο ταξίδι σας)
-Αν η κράτηση ακυρώνεται δωρεάν (και μέχρι ποια συγκεκριμένη ημερομηνία)
-Αν το δωμάτιο έχει δικό του μπάνιο (στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού, το κοινόχρηστο μπάνιο σε οικονομικά ξενοδοχεία είναι σύνηθες φαινόμενο)
-Πού ακριβώς βρίσκεται το ξενοδοχείο – τσεκάρετε τον χάρτη και δείτε πόσο κοντά στις περιοχές που σας ενδιαφέρουν βρίσκεται το κατάλυμα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v