Διακοπές με παιδιά:  Μίνι οδηγός επιβίωσης

Αποφύγετε κλάματα, γκρίνιες και ώρες αϋπνίας στις διακοπές με τα παιδιά ακολουθώντας βασικές συμβουλές από… πρώτο χέρι.
Διακοπές με παιδιά:  Μίνι οδηγός επιβίωσης
Παιδάκια χτίζουν κάστρα στην άμμο περιχαρή. Οι γονείς, αραχτοί, απολαμβάνουν ένα μοχίτο συνοδεία finger food. Πώς σας φαίνεται σαν εικόνα;

Ξεχάστε την. Οι διακοπές με τα πιτσιρίκια – συνήθως – απαιτούν αρκετή υπομονή από εσάς, όμως με την κατάλληλη στρατηγική μπορείτε να τις βιώσετε όσο πιο αναίμακτα γίνεται.

Δείτε πώς.

Τα απαραίτητα… εφόδια

Αρχικά, τα φάρμακα. Είναι σίγουρα μια καλή ιδέα για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τρέχετε σε φαρμακεία στις 11.00 το βράδυ. Προμηθευτείτε αντικουνουπικά και γενικώς διάφορα φάρμακα για τα τσιμπήματα. Ζητείστε από το φαρμακείο κορτιζονούχο αλοιφή για άμεση δράση σε περίπτωση τσιμπήματος σφήκας, μέλισσας και λοιπών παρομοίων εντόμων που κάνουν τα βλαστάρια μας να ουρλιάζουν και να ακούγονται χιλιόμετρα μακριά. Βάλτε όλα τα σχετικά σε ένα τσαντάκι-νεσεσέρ συγκεντρωμέν και ει δυνατόν, αγοράστε και ένα «έτοιμο» κιτ πρώτων βοηθειών με γάζες, χανζαπλαστ κ.α. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να έχετε μαζί μαντηλάκια καθαρισμού, προσώπου αλλά και πάνες – γιατί αν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει.

Να είναι ο δρόμος μακρύς

Για την Ιθάκη, όμως για τις οικογενειακές σας διακοπές ο δρόμος ναι μεν, θα είναι μακρύς, όμως σε αυτό το χρόνικό διάστημα θα πρέπει κάπως να απασχολήσετε τα πιτσιρίκια για να μην βαρεθούν. Πώς; Με παιχνιδάκια όπως αυτό εδώ, με βαλιτσάκι απασχόλησης, αλλά και με πιο «παραδοσιακά» παιχνίδια όπως το χαλασμένο τηλέφωνο και ο σιδηρόδρομος (O πρώτος παίκτης ξεκινά με μια ιστορία και ο επόμενος πρέπει να συνεχίσει την πρότασή του από το τελευταίο της γράμμα).

Τα παιδιά παίζει

Πάρτε τα παιχνίδια (τους) μαζί, όχι όμως όλα: Παιχνίδια με πολλά μέρη και κάθε λογής μπιχλιμπίδια, κατά 99% θα καταλήξουν στο πάτωμα κάποιου δωματίου. Επίσης, αν είναι πάνω από τρία – τέσσερα τα βιβλία "προετοιμασίας" για την επόμενη τάξη του σχολείου είναι πολύ καλή ασχολία. Δεν είναι και τόσο σχολικά, όσο ακούγονται. Σε κάθε περίπτωση, θα τα κρατήσουν απασχολημένα και θα δώσουν λίγη ώρα ξεκούρασης στο ταλαιπωρημένο σας σώμα και πνεύμα.

Προετοιμάστε, επιπρόσθετα, από πριν παιχνίδια σαν και αυτά για την παραλία. Τα περισσότερα θέλουν απλώς όρεξη. Θα κάνουν τις διακοπές τους εμπειρία. Ναι, θα πρέπει να ασχοληθείτε μαζί τους. Αλλά, διακοπές με παιδιά δεν κανονίσατε;  

Παραλιακά αξεσουάρ για οικογένειες

Τα αξεσουάρ που χρειάζεται ένα ζευγάρι για να πάει διακοπές δεν έχουν καμία – μα καμία σχέση με εκείνα που θα χρειαστεί μια οικογένεια. Επομένως θα πρέπει να δώσετε βάση, πλέον, στις «οικογενειακές» αγορές. Ενδεικτικά αναφέρουμε αξεσουάρ όπως: αδιάβροχος μάρσιπος παραλίας για μωρά, στρώμα ειδικό για εγκύους (αν είστε σε ενδιαφέρουσα), μίνι πισίνα παιχνιδιού σε περίπτωση που έχετε μαζί μικρό μωράκι, τέντα για τα πιτσιρίκια και αδιάβροχη ψάθα παραλίας.

Επίσης, γυαλάκια- μάσκα και ό,τι τους κάνει να βλέπουν στον βυθό. Αν είναι πάνω από 4-5 χρονών θα ξετρελαθούν και δεν θα θέλουν να βγαίνουν από τη θάλασσα. Όχι όμως βατραχοπέδιλα και μπρατσάκια. Οι ειδικοί λένε ότι καθυστερούν πολύ το να μάθει το παιδί να κολυμπά κανονικά. Από την άλλη, με τα μπρατσάκια είστε πιο ήσυχοι και χρειάζεται λιγότερο να επαγρυπνείτε.

Οι καλοί λογαριασμοί

Ορίστε από την αρχή των διακοπών μέρες κατά τις οποίες θα γίνονται διάφορα πράγματα που αρέσουν στα πιτσιρίκια. Ενημερώστε τους για το πότε θα είναι αυτές οι ημέρες. Για παράδειγμα, «Μέρες παγωτού θα είναι η Δευτέρα, η Τετάρτη και η Κυριακή», «θα αγοράσουμε ένα παιχνιδάκι το Σάββατο». Θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολα θα πειθαρχήσουν και θα σας πρήζουν, ενώ, αν είναι μικρά, θα μάθουν και τις ημέρες. Δύο σε ένα.

Τι θα φάμε;

Επειδή για μια οικογένεια η… απόβαση/εκδρομή μέχρι τη θάλασσα μπορεί να γίνει αρκετά κοστοβόρα, καλό θα ήταν να ετοιμάσετε – εφ’όσον παίζει κουζινάκι στο δωμάτιο/ κάμπινγκ σνακ όπως σαλάτες σε πλαστικά ποτηράκια, φρούτα- κεμπάπ περασμένα σε καλαμάκια, φρεσκοκομμένα φρούτα σε ατομικές μερίδες σε σακουλάκια, τοστάκια και ριζογκοφρέτες με γαλοπούλα και μαρούλι. Απλά, νόστιμα κα θρεπτικά.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v