Οι καλύτερες παραλίες της Νάξου

Η χρυσαφένια αμμουδιά του Αγίου Προκόπη, τα κύματα στην Μικρή Βίγλα, η λευκή «έρημος» της Πλάκας και όλα τα highlights των παραλίων της πανέμορφης Νάξου.
Οι καλύτερες παραλίες της Νάξου
Λευκή άμμο ή ήσυχους ορμίσκους πλάι σε ψαροχώρια; Απόκρημνες γωνιές με πελώρια κύματα ή οργανωμένες πλαζ για beach parties; Η μεγαλύτερη Κυκλάδα, με την επίσης μεγαλύτερη προσβάσιμη ακτογραμμή, τα έχει όλα, για να σας καλύψει, όποιου είδους παραλία κι αν προτιμάτε. Από την αμμουδερή και τουριστικά ανεπτυγμένη νοτιοδυτική πλευρά μέχρι τις πιο άγριες και λιγότερο γνωστές γαλάζιες γωνιές της στα ανατολικά, η Νάξος σας προσφέρει μία διαφορετική, συγκλονιστική παραλία για κάθε ημέρα των διακοπών σας, ακόμη κι αν μείνετε εκεί… για ένα μήνα. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε 10 από τις καλύτερες επιλογές για βουτιές non stop.

Άγιος Προκόπιος 
Πηγή Φωτογραφίας 

Από τις «άγιες» παραλίες που παρατάσσονται νότια της Χώρας, αγαπημένος μας είναι με διαφορά ο Άι-Προκόπης. Ανάμεσα στον Άγιο Γέωργιο και την Αγία Άννα, απλώνονται δύο χιλόμετρα παχιάς, χρυσαφένιας αμμουδιάς, που πλαισιώνεται από κρυστάλλινα νερά από τη μία και κέδρους από την άλλη, στη σκιά των οποίων παρατάσσονται και αρκετά ταβερνάκια και café.

Πλάκα 
Πηγή Φωτογραφίας 

Οι ορμίσκοι της τεράστιας λευκής αμμουδιάς με τα συγκλονιστικά διάφανα νερά δεν είναι καθόλου… πλάκα. Εδώ θα φτάσετε πολύ εύκολα από τη Χώρα, ενώ θα μείνετε προστατευμένοι από τα μελτέμια που δεν πιάνουν εύκολα αυτή την πλευρά του νησιού. Αγαπημένη λεπτομέρεια, τα λευκά κρινάκια που ξεφυτρώνουν στους αμμόλοφους πίσω από την παραλία από τον Αύγουστο και μετά.

Αλυκό 
Πηγή Φωτογραφίας 

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Νάξου, η ανοιχτόχρωμη άμμος βρέχεται από πράσινα νερά και έρχεται σε… συσκευασία διαδοχικών ειδυλλιακών ορμίσκων, με σκιερούς βράχους αλλά και κέδρους ακριβώς από πάνω τους.

Μικρή Βίγλα 
Πηγή Φωτογραφίας 

Όλοι οι φίλοι παντός είδους surf (από kite surf ως κλασικό windsurfing) θα βρουν εδώ την χαρά τους: Αέρας, κύματα, και μια μεγάλη αμμουδιά που «κόβεται» στη μέση από μεγάλο βράχο είναι το εξωτικό σκηνικό.

Καστράκι 
Πηγή Φωτογραφίας 

Λίγο πιο νότια από τη Βίγλα, θα βρείτε τον απίστευτης ομορφιάς ορμίσκο «Καστράκι», αν προτιμάτε τα ήρεμα (σχεδόν ακίνητα) κρυστάλλινα νερά. Εξωτική ομορφιά, παρθένο τοπίο, λευκή ψιλή άμμος χωρίς ξαπλώστρες και φασαρία – στα συν ο πύργος του Οσκέλου και η μυκηναϊκή ακρόπολη στα πέριξ, που θα σας δώσουν και αφορμές για ιστοριοδιφικές εξερευνήσεις.

Πάνορμος 
Πηγή Φωτογραφίας 

Θέλετε να νιώσετε… ερημίτες; Οδηγήστε στην πιο απομακρυσμένη παραλία του νησιού, 54 χιλιόμετρα από τη Χώρα, εκεί όπου θα βρείτε τον απόλυτα προστατευμένο από τους ανέμους ορμίσκο του Πάνορμου (ή Πάνερμου), με τα γαλαζοπράσινα νερά, τον μόλο και τους φοίνικες κατά μήκος της ακτής. Όσο κολυμπάτε, θα έχετε όμορφη θέα προς τα αντικρινά Κουφονήσια, ενώ στον λόφο πάνω από την παραλία θα βρείτε τα ερείπια της προϊστορικής πόλης των Αμυγδαλιών.

Γρόττα 
Πηγή Φωτογραφίας 

Μικρός κόλπος με ονομασία που σημαίνει «σπηλιά», η Γρόττα διαθέτει βότσαλο και άμμο, αλλά και φοβερή θέα προς την διάσημη Πορτάρα μπροστά της.

Όρμος Αμπραάμ 
Πηγή Φωτογραφίας 

Ο «Αμπράμ» της Νάξου βρίσκεται δίπλα στον οικισμό του Κάμπου, στα βορειοδυτικά του νησιού, και προσφέρεται για windsurfing και θαλάσσια σπορ όταν φυσά το καλοκαιρινό μελτέμι. Οι οικογένειες βρίσκουν καταφύγιο στις άκρες του όρμου, εκεί όπου η θάλασσα προστατεύεται από τους ανέμους, καθώς και στα παραθαλάσσια ταβερνάκια.

Μουτσούνα 
Πηγή Φωτογραφίας 

Στο φυσικό λιμανάκι της Μουτσούνας, στις ανατολικές ακτές, θα βρείτε μια ήσυχη οικογενειακή γωνιά για μπάνιο με θέα τον εναέριο σιδηρόδρομο των σμυριδωρυχείων της Νάξου, ενός από τα πιο ιδιαίτερα βιομηχανικά «κειμήλια» των Κυκλάδων. Πίσω από το λιμανάκι, η υπέροχη, απόλυτα γραφική περαντζάδα ενδείκνυται για μεζεδάκια και ουζάκι πάνω στο κύμα.

Καλαντός 
Πηγή Φωτογραφίας 

Στο νοτιότερο άκρο της Νάξου, ο όρμος του Καλαντού διαθέτει αμμουδιά και ρηχά νερά, ενώ στην άκρη της εκατοντάδες πουλιά φωλιάζουν στον μεγάλο υδροβιότοπο που έχει σχηματιστεί στις λιμνώδεις εκβολές του τοπικού ποταμού. Θα φτάσετε στον Καλαντό είτε με καραβάκι, είτε με πολύ περπάτημα από τον χωματόδρομο στο Φιλότι – στην τελευταία περίπτωση, πάρτε μαζί σας άφθονο νερό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v