Photogallery: Οι καστροπολιτείες του πλανήτη

Μια φαντασμαγορική φωτο-βόλτα σε δέκα επιβλητικές καστροπολιτείες του πλανήτη, που κρύβουν πανέμορφα μυστικά πίσω από τα καλοδιατηρημένα τείχη τους.
Photogallery: Οι καστροπολιτείες του πλανήτη
του Γιώργου Κόκουβα

Καλοδιατηρημένα τείχη που υπέμειναν πολιορκίες ανά τους αιώνες. Καλά κρυμμένες πόλεις πίσω τους, με πανέμορφα σοκάκια, σπουδαία μνημεία και μυστηριώδεις θρύλους. Οι καστροπολιτείες του πλανήτη μας γοητεύουν με τα μυστικά τους και την παραμυθένια αίγλη τους, κι εμείς συγκεντρώνουμε εικόνες από 10 εκ των πιο εντυπωσιακών, από τα Βαλκάνια ως τις ακτές του Ατλαντικού και από το Μαρόκο ως τις ερήμους της Ασίας.

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Χτισμένη στις όχθες της Αδριατικής, στις δαλματικές ακτές, η καστροπολιτεία του Ντουμπρόβνικ είναι τόσο εντυπωσιακή, που επιλέχθηκε για τα γυρίσματα του Game of Thrones.

Yazd, Ιράν

Η πόλη ονομάστηκε «Νύφη της Ερήμου», αφού χτίστηκε κοντά στην έρημο Dasht-e Kavir και μετρά τρεις χιλιετίες Ιστορίας, και μέσα στα επιβλητικά τείχη κρύβεται μια παλιά πόλη, πασίγνωστη από την εποχή του Μάρκο Πόλο για τα υφαντά και τα χειροτεχνήματά της.

Mont Saint Michel, Νορμανδία

Η καστροπολιτεία του Saint Michel είναι στην ουσία ένα ολόκληρο νησάκι στα ανοιχτά των νορμανδικών ακτών της Γαλλίας και μέσα στα τείχη του «κρύβει» ένα αββαείο με το περίφημο χρυσό άγαλμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, και ένα γραφικό χωριό γεμάτο πέτρινα κτίρια με εντυπωσιακά αετώματα. Δύο φορές τον μήνα, η παλίρροια κλείνει τον δρόμο προς την πύλη της καστροπολιτείας και μπορεί κανείς να φτάσει… μόνο κολυμπώντας.

Essaouira, Μαρόκο

Εξωτική αλλά και γραφική, με ψηλά και επιβλητικά τείχη αλλά και ένα γαλήνιο λιμανάκι με ψαροκάικα στα πόδια της, η μαροκινή Εσαουίρα αποτελεί μία από τις όμορφες γωνιές στη «γειτονιά» του Μαρακές.

Cittadella, Μάλτα

Η Cittadella, όπως είναι γνωστή η μικρή καστροπολιτεία του Gozo στη Μάλτα, κατά τον Μεσαίωνα αποκαλούταν «Το Μεγάλο Κάστρο» (Gran Castello).

Kotor, Μαυροβούνιο

Κρυμμένη καλά στον κόλπο του Kotor, η ομώνυμη πόλη του Μαυροβουνίου αποτελείται από «στριμωγμένα» σπιτάκια με κεραμοσκεπές, τα οποία περικλείονται από τα τείχη που καταλήγουν στο λιμάνι, και χτίστηκαν στο νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης από τους Βενετούς.

Ávila, Ισπανία

Βρίσκεται ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Σαλαμάνκα, διαθέτει ανέγγιχτα μεσαιωνικά τείχη και πρόκειται για μια παραμυθένια καστροπολιτεία με τα περισσότερα γοτθικά μνημεία από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ισπανίας.

Itchan Kala, Ουζμπεκιστάν

Ήταν κάποτε η τελευταία στάση ανεφοδιασμού των καραβανιών πριν μπουν στην έρημο του Ιράν, αφού η αρχαία πόλη χτίστηκε κοντά στην όαση της Khiva. Τα τείχη φτάνουν τα 10 μέτρα και η καστροπολιτεία αποτελεί ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα δείγματα μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής της Κεντρικής Ασίας.

Obidos, Πορτογαλία

Πίσω από τα γιγάντια τείχη της φωτογραφίας, κρύβεται η χαριτωμένη πόλη Όμπιντος της κεντρικής Λισαβόνας, με τα λευκά σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές και τα «νησιώτικα» δρομάκια της. Η πόλη βρίσκεται κοντά στον Ατλαντικό και είναι χτισμένη πάνω σε ιστορικό ρωμαϊκό οικισμό.

Μονεμβασιά, Ελλάδα

Δεν θα μπορούσαμε παρά να συμπεριλάβουμε και την ελληνική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, έναν παραμυθένιο τόπο στην άκρη της λακωνικής γης, με υπέροχα λουλουδιασμένα σοκάκια μέσα στο μεσαιωνικό φρούριο που χτίστηκε στον βράχο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v