Η Ελλάδα της κρίσης αλλά και… του τουρισμού

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Ελλάδα παρά την κρίση θα έχει μια καλή τουριστική σεζόν με αυξημένες αφίξεις.
Η Ελλάδα της κρίσης αλλά και… του τουρισμού
Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και έχοντας ζήσει άλλον έναν κυβερνητικό μετασχηματισμό, καλά νέα έρχονται από το εξωτερικό με την μορφή δημοσιεύματος στο Guardian, σύμφωνα με το οποίο το καλοκαίρι αυτό θα είναι πολύ καλό για τον ελληνικό τουρισμό.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παρά την οικονομική κρίση και το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που ίσως είναι το πιο επώδυνο που έχει επιβληθεί σε ανεπτυγμένο δυτικό κράτος, τα επίσημα κρατικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 17 εκατομμύρια τουρίστες ετοιμάζονται να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Η έλευση των θερινών τουριστών είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ αλλά και των θέσεων εργασίας. Η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει το 28%, η υψηλότερη στην ευρωζώνη, οπότε ο καλοκαιρός μισθός θα είναι για αρκετούς το μοναδικό τους εισόδημα.

Σύμφωνα με τον Αντρέα Φιορεντίνο, επιχειρηματία στην Μύκονο, η κρίση έχει μάθει στους Έλληνες ότι δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τους πελάτες αλλά και ότι το μοντέλο τουρισμού που πουλούσε η Ελλάδα τόσα χρόνια, βασισμένο στον ήλιο, την θάλασσα και την παραλία δεν είναι αρκετό. Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να διευρυνθεί, ώστε να προσελκύει περισσότερους τουρίστες.

Τα αποτελέσματα αυτής της διεύρυνσης φαίνονται στην δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων αλλά και γαστρονομικού και πολιτισμικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, η αύξηση του τουρισμού οφείλεται εν μέρει στην έλευση τουριστών από την Κίνα, την Τουρκία αλλά και την Ρωσία. Στην χώρα μας αναμένεται να καταφθάσουν περίπου 1,2 εκατομμύρια Ρώσοι, ενώ ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια έχει αυξηθεί φέτος κατά 230% συμφώνα με στοιχεία.

Αυξημένη, υποστηρίζει το δημοσίευμα, θα είναι και η έλευση Βρετανών και Γερμανών τουριστών. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι 15% της αύξησης του τουριστικού ενδιαφέροντος των Γερμανών οφείλεται στην Άνγκελα Μέρκελ, αφού εξαιτίας της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, εξωθεί τους συμπολίτες της να επισκεφτούν την χώρα μας.

Όπως τονίζει ο Νίκος Ξυδάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Μύκονο: «Φέτος έπρεπε να κάνουμε τα πάντα, ακόμη και να καθαρίσουμε τις παραλίες αφού το κράτος δεν βρισκόταν σε θέση να βοηθήσει. Αλλά στη ζωή όλα αλλάζουν. Η κρίση έπαιξε σημαντικό ρόλο. Οι τουρίστες άλλαξαν, το ίδιο κι εμείς».

Πηγή: guardian.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v