Εθελοντικά προγράμματα: Διακοπές μετά του ωφελίμου

Από τη Ζάκυνθο μέχρι την Ισλανδία, και από την Ορεινή Αρκαδία μέχρι την Ουρουγουάη, φέτος το καλοκαίρι κάνουμε το καλό… κάνοντας διακοπές.
Εθελοντικά προγράμματα: Διακοπές μετά του ωφελίμου
της Ηρώς Κουνάδη

Ξέρουμε τι σκέφτεστε. Τα τελευταία χρόνια ο εθελοντισμός τείνει να γίνει μόδα ανάλογη με αυτήν που ήταν η οικολογία την δεκαετία του ΄80. Και ίσως η ένσταση αυτή να μην είναι εντελώς αβάσιμη. Αν, όμως, υπάρχουν έστω και ελάχιστοι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια –έστω– μόδα, χαλάλι η πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί για τα οφέλη του εθελοντισμού την τελευταία τριετία. Και αν στους ελάχιστους αυτούς ανθρώπους δεν συγκαταλέγονται μόνο οι ευπαθείς ομάδες, οι υπό ανάπτυξη κοινωνίες και οι υπό-το-όριο-της-φτώχειας κοινότητες που στηρίζει ο εθελοντισμός, αλλά και οι ίδιοι οι εθελοντές, τότε μπορούμε ίσως να μιλάμε για μια τάση που –όπως και η οικολογία– θα εξελιχθεί σταδιακά από μόδα σε τρόπο ζωής.

Μέχρι να γίνει αυτό, τα εθελοντικά προγράμματα θα αυξάνονται και θα πληθύνονται, και θα μας προκαλούν να διαπιστώσουμε ιδίοις όμασι τα πολυδιαφημισμένα οφέλη αυτής της «μόδας», έστω και αν το κάνουμε κατά βάση λόγω έλλειψης budget για καλοκαιρινές διακοπές.

Έλιξ: Ο πρώτος διδάξας και τα προγράμματά του

Μετρά την ιστορία του σε τρεις σχεδόν δεκαετίες, καθώς λειτουργεί από το 1987, και είναι μία από τις πρώτες οργανώσεις που «τρέχουν» προγράμματα εθελοντικής εργασίας και ανταλλαγής νέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα προγράμματα στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινωνική προσφορά.

Δεντροφυτεύσεις και καθαρισμός βλάστησης, ανακαίνιση παραδοσιακών κτισμάτων και συντήρηση αρχείων και εκθεμάτων ή απασχόληση παιδιών σε ιδρύματα και ψυχολογική υποστήριξη μειονοτικών ομάδων είναι μερικές από τις επιλογές σας. Όσο για το πού θα πάτε; Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε 65 χώρες, από την Αργεντινή ως την Κίνα, και από το Βέλγιο ως τον Καναδά.

Το κόστος συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα είναι 100€, ενώ αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε περισσότερα του ενός, το κόστος για κάθε επιπλέον πρόγραμμα διαμορφώνεται στα 80€. Περά από αυτό το ποσό και τα έξοδα ταξιδιού –κατά πάσα πιθανότητα αεροπορικά εισιτήρια– δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε τίποτα άλλο.

Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία συμμετοχής θα βρείτε εδώ όπως και στο τηλέφωνο 210 3825506.



Ένα αρκουδάκι που το έλεγαν Αρκτούρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σε όλη την Ελλάδα, περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές ή ομάδες παιδιών, ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου, προστασία φυσικού περιβάλλοντος –π.χ. πυροφύλαξη δασών κατά τους θερινούς μήνες– συμμετοχή στη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου του Αρκτούρου στο νομό Φλώρινας είναι τα εθελοντικά προγράμματα της οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα προγράμματα γίνονται Σαββατοκύριακα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε περιόδους διαρκείας 7, 10 ή 15 ημερών το καλοκαίρι. Η ελάχιστη παραμονή του κάθε εθελοντή είναι ένα διήμερο.

Ως εθελοντής του Αρκτούρου δεν έχετε καμία οικονομική επιβάρυνση, ενώ η διαμονή σας στις περιοχές δράσης είναι εντελώς δωρεάν. Την αίτηση εθελοντικής εργασίας θα βρείτε εδώ ενώ για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210 6412006.

Σημειώστε επίσης ότι ο Αρκτούρος συντονίζει προγράμματα ανταλλαγής εθελοντών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντισμού EVS, για νέους 18-25 ετών που θέλουν να δουλέψουν εθελοντικά για μικρά ή μεγάλα διαστήματα σε μία ξένη χώρα. O Αρκτούρος από την ίδρυσή του έχει φιλοξενήσει εθελοντές από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία ενώ φροντίζει και για τη φιλοξενία Ελλήνων εθελοντών που επιθυμούν να προσφέρουν ανάλογη δράση στο εξωτερικό.

Έξοδα συμμετοχής στα προγράμματα αυτά δεν υπάρχουν. Τα έξοδα ταξιδιού, ασφάλισης, διατροφής, διαμονής καθώς και ένα μικρό επίδομα καλύπτονται από την επιδότηση του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση. Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής θα βρείτε εδώ.



Ο Αρχέλων και οι χελώνες του

Τι θα λέγατε για ένα καλοκαίρι (ή, έστω 2-3 καλοκαιρινές εβδομάδες) στη Ζάκυνθο, την Κρήτη ή την Πελοπόννησο; Τα εθελοντικά προγράμματα του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρατήρηση και προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας, ενημέρωση του κοινού στους σταθμούς και τα κέντρα επισκεπτών του συλλόγου. Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα εδώ.

Μοναδικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχετε στα εθελοντικά προγράμματα του Αρχέλονα είναι να είστε πάνω από 18 ετών και να μιλάτε αγγλικά. Το ελάχιστο διάστημα συμμετοχής είναι δύο εβδομάδες, αν και προτείνεται διάστημα τεσσάρων εβδομάδων και άνω για την αποδοτικότερη συμμετοχή.

Στα περισσότερα εθελοντικά προγράμματα, το κόστος συμμετοχής για τους έλληνες εθελοντές ανέρχεται στα 70€. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα στο Ρέθυμνο, στην Κυπαρισσία και την Κορώνη, όπου οι εθελοντές διαμένουν σε οργανωμένα camping, οπότε το κόστος συμμετοχής διαφέρει από περιοχή σε περιοχή (μπορείτε να το δείτε αναλυτικά για κάθε πρόγραμμα κάνοντας κλικ εδώ.

Και επίσης…
- Έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας; Ρίξτε μια ματιά στο GapYear.gr της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, που ανανεώνεται καθημερινά με νέα προγράμματα εθελοντισμού, αλλά και ευκαιρίες απασχόλησης, από το Άμστερνταμ ως την Αρκαδία, και από το Πλύμουθ μέχρι τη Σλοβακία.

- Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εδώ έναν ενδιαφέροντα πίνακα, με όλα τα εθελοντικά προγράμματα περιβαλλοντικού προσανατολισμού που «τρέχουν» αυτές τις μέρες.

- Η μη κερδοσκοπική εταιρεία You in Europe, που εδρεύει στην Βόρεια Ελλάδα, συντονίζει προγράμματα ανταλλαγής νέων ανά την Ευρώπη από την Ισλανδία μέχρι την Ουγγαρία, και από την Ισπανία ως τη Λιθουανία. Στις περισσότερες, μάλιστα, περιπτώσεις καλύπτεται το 100% των εξόδων των εθελοντών. Δείτε τα όλα αναλυτικά και υποβάλλετε τις αιτήσεις σας εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v