Χριστούγεννα στην Ελλάδα: Οι Δήμοι γιορτάζουν

Σε πείσμα των καιρών οι μεγάλες πόλεις της χώρας υποδέχονται τα Χριστούγεννα και φορούν τα καλά τους για να γιορτάσουν τις Άγιες μέρες με ενδιαφέρουσες, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Όσα θα γίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Δράμα.
Χριστούγεννα στην Ελλάδα: Οι Δήμοι γιορτάζουν
της Έλενας Μπούλια

Πολύ πιο συντηρητικά από προηγούμενες χρονιές, αλλά πιθανώς πολύ πιο ουσιαστικά θα γιορτάσουν οι μεγάλοι Δήμοι της Ελλάδας τα φετινά Χριστούγεννα, με εκδηλώσεις που στρέφονται κυρίως γύρω από τα παιδιά και τους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τα δρώμενα δεν έχουν τέλος στον Δήμο Αθηναίων, στην Θεσσαλονίκη ο κάθε Δήμος έχει τις δικές του προτάσεις, στην Πάτρα το Χριστουγεννιάτικο Χωριό υποδέχεται τους μικρούς φίλους, ο Βόλος το έχει «ρίξει» στην παράδοση (και καλά κάνει), ενώ την παράσταση και φέτος κλέβει η Ονειρούπολη στην Δράμα με άκρως διασκεδαστικές εκδηλώσεις σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό. Διαλέξτε και… πά(ρ)τε!

Αθήνα: Jazz μελωδίες και αμέτρητα παιδικά εργαστήρια

Τριάντα μέρες και νύχτες θα γιορτάζει ο Δήμος Αθηναίων με δέκα φεστιβάλ, σε δεκαεπτά γειτονιές και έντεκα πολιτιστικά κέντρα, αλλά και σε τρεις κεντρικές πλατείες της πόλης. Από τα events ξεχωρίζουμε:

Δευτέρα 19/12 – Τετάρτη 21/12 ώρα 12.00-15.00: Πλ. Συντάγματος - Φεστιβάλ «Μέρες Παντομίμας & Νύχτες Μαγείας, Κουκλοθέατρο»
Σάββατο 24/12, ώρα 11.30: Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά στις Πλατείες Αγ. Παύλου, Μεσολογγίου, Αγ. Θωμά, Αγ. Ανδρέα, Κολυμβητηρίου, Μερκούρη, Κανάρη. Τα ίδια εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν και το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.
Ώρα 21.00: Πλ. Κλαυθμώνος - Φεστιβάλ «Jazzy Christmas» - Big Band Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή της Nastazia Beikof.
Σάββατο 31/12 ώρα 22.30: Πλατεία Ομονοίας, Φιλαρμονική Δήμου Αθηναίων
Ώρα 23.30: Πλατεία Κοτζιά, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα για τις γιορτές από το site του Δήμου Αθηναίων.

Θεσσαλονίκη: Κάθε Δήμος μια γιορτή
Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και πολλά ακόμα δρώμενα περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης φέτος –δείτε το πλήρες πρόγραμμα της πόλης εδώ. Από αυτές ξεχωρίζουν ανά τους Δήμους:

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη
22/12, ώρα 20.00:
Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης για τους σκοπούς της Διεθνούς Αμνηστίας, στην αίθουσα Λίτσα Φωκίδη στο Κέντρο Πολιτισμού Πανοράματος.
26/12, ώρα 20.00: Θεατρική παράσταση « Ο τρελός της Αθήνας» με το θίασο του Αντώνη Ξένου σε σκηνοθεσία της Ελένης Γερασιμίδου, στο Πέτρινο Πολιτιστικό Πυλαίας.
31/12, ώρα 11.00: Παραμονή πρωτοχρονιάς στην πλατεία του παλαιού δημαρχείου Πανοράματος έφιπποι Αη Βασίληδες μοιράζουν δώρα στα παιδιά.

Δήμος Τριανδρίας
Σάββατο 31 /12 ώρα 11.30: Πάρκο Αγίου Σπυρίδωνα, «Αποχαιρετώντας το 2011» με μουσική, χορό, φαγητό και τραγούδι.

Νεάπολη – Συκιές
Πέμπτη 22/12 ώρα 19.00:
2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών, «Γεύσεις πολιτισμού» Γιορτή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη.

Πάτρα: Χριστουγεννιάτικο Χωριό και όχι μόνο…
Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου το λιμάνι της Πάτρας, και συγκεκριμένα ο γιγαντιαίος χώρος του συνεδριακού κέντρου ΟΛΠΑ, έχει μεταμορφωθεί σε ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο χωριό, στο οποίο οι μικροί επισκέπτες θα γνωρίσουν την Χιονάτη με τους 7 νάνους, τον Πινόκιο, θα επισκεφθούν το στρουμφοχωριό και θα έρθουν σε επαφή με πολλές ακόμα τρισδιάστατες αναπαραστάσεις από αγαπημένα παραμύθια. Πέρα, όμως, από τις αμιγώς παιδικές εκδηλώσεις, όσοι βρεθούν τα φετινά Χριστούγεννα στην Πάτρα θα απολαύσουν, μεταξύ άλλων:
19/12 ώρα 22.00: Τον Γιάννη Ζουγανέλη και τους 15 50 live, στην Ακτή Δυμαίων
22/12 ώρα 21.15: Την παράσταση «Ο Χορός του Θανάτου», του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη, από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Πάτρας στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων.
3/1 ώρα 22.00: Τον Γιάννη Αγγελάκα στην Ακτή Δυμαίων.

Βόλος: Με το βλέμμα στραμμένο στους αδύναμους

Σαράντα τρεις εκδηλώσεις περιμένουν όσους βρεθούν στον Βόλο τις ημέρες των γιορτών, κάποιες εκ των οποίων έχουν έντονο φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα:
Δευτέρα 19/12, ώρα 20.00: Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο και ισόγειο διπλανού κτιρίου: Γιορτές με Τέχνη! Έκθεση 100 καλλιτεχνών και φιλανθρωπικό μπαζάρ, συνοδεία μουσικών και χορευτικών σχημάτων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και Ν. Ιωνίας και της Δημοτικής Σχολής Χορού.
Τρίτη 20/12, ώρα 18.00-20.00: Πλατεία Πανεπιστημίου, Ανοιχτή Κουζίνα. Ανοικτό Εργαστήριο παρασκευής και προσφοράς γλυκισμάτων από τους σπουδαστές και καθηγητές του τμήματος Μαγειρικής του Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου.
Σάββατο 24/12, ώρα 13.00: Λ. Ειρήνης και Δημοκρατίας Ν. Ιωνίας, «Χριστός Γεννάται. Να τα πούμε;» Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι και μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και ο Αϊ Βασίλης θα μοιράζει δωροεπιταγές-προσφορά του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.
Ώρα 10.00-14.00: Πλατεία Αγίου Νικολάου, Χορός και Μουσική. Ζωντανή μετάδοση του μουσικού προγράμματος του Kiss FM και μουσικοχορευτική παράσταση με 100 χορευτές της Σχολής «Dance Studio».
Δευτέρα 26/12, ώρα 20.00: Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» (αίθουσα Νίκος Κολοβός). Βραδιά όπερας «Άννα Μπολένα» του Ντονιτσέτι στο πλαίσιο του προγράμματος «Met in live» με τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.
Τετάρτη 28/12, ώρα 18.30: «Οι Μομόγεροι», αναπαράσταση πανάρχαιας λατρευτικής τελετής των Ποντίων με θεατρικό δρώμενο χορό και τραγούδι από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σκήτης Ν. Κοζάνης «Ο Εύξεινος».
Πέμπτη 29/12, ώρα 21.00: Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής. Πρεμιέρα της μεγάλης παραγωγής της Κεντρικής Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου: Ξενοδοχείο των Δύο Κόσμων, του Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ.
Σάββατο 31/12 ώρα 14.00: Πλατεία Αγίου Νικολάου, Αναβίωση του θρακιώτικου εθίμου της Καμήλας στους δρόμους του Βόλου. Η πομπή της Καμήλας, με αφετηρία την Μαιάνδρου Ν. Ιωνίας, θα διέλθει κεντρικούς δρόμους και θα καταλήξει στην πλατεία Αγίου Νικολάου, όπου θα ακολουθήσει θρακιώτικο πανηγύρι με παραδοσιακά όργανα και κεράσματα.
Δείτε εδώτο πλήρες πρόγραμμα του Δήμου Βόλου.

Δράμα: Όσοι τυχεροί στην… Ονειρούπολη

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο στην Ελλάδα βρίσκεται στην Δράμα και ακούει στο όνομα «Ονειρούπολη». Ο λόγος για ένα πραγματικό χωριό του Αϊ Βασίλη, τοποθετημένο στον καταπράσινο Δημοτικό Κήπο και στην Πλατεία Ελευθερίας που έως τις 4 Ιανουαρίου θα γεμίζει με χρώμα, μουσικές και χαρούμενες παιδικές φωνές την πόλη.
Στο πρόγραμμα της φετινής Ονειρούπολης περιλαμβάνονται συναυλίες, θεατρικά δρώμενα εργαστήρια κ.α. Από αυτά ξεχωρίζουν:
Τρίτη 20/12, ώρα 21.00: Αιωρούμενα φαναράκια, δημιουργημένα από μαθητές και γονείς θα πλημμυρίσουν τον ουρανό της Δράμας δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
Τετάρτη 21/12, ώρα 20.30: Οι Burger Project ανεβαίνουν στην κεντρική σκηνή της Ονειρούπολης για μία συναυλία που θα ξεσηκώσει.
Σάββατο 24/12, ώρα 20.00: Έξι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες για παιδιά και όσους δεν μεγάλωσαν ποτέ. Μία μουσική παράσταση από τους Γιάννη Σαββιδάκη και May Day.
Τρίτη 27/12, ώρα 20.30: Ο Γιάννης Βαρδής και ο Γιώργος Λιανός στην κεντρική σκηνή της Ονειρούπολης για να τραγουδήσουν μεγάλες ελληνικές επιτυχίες.
Σάββατο 31/12 ώρα 17.00: Η Ονειρούπολη γεμίζει Αϊ Βασίληδες που θα μοιράζουν στα παιδιά δώρα και γλυκά.
Ώρα 22.00: Μετά από μία δυνατή συναυλία, οι «Δραμαμίνη» θα βρίσκονται επί σκηνής για να αποχαιρετήσουν το 2011.
Δείτε εδώτην επίσημη σελίδα της Ονειρούπολης με το αναλυτικό πρόγραμμα των εορτών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v