Βενετία: Κινηματογράφος… με την γόνδολα

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας μετρά αντίστροφα και η πανέμορφη πόλη της Ιταλίας μας στρώνει το κόκκινο χαλί για το πιο καλλιτεχνικό κλείσιμο της καλοκαιρινής περιόδου. Μάθετε όσα θα δούμε στις σκοτεινές αίθουσες της Μόστρας, αλλά και έξω από αυτές.
Βενετία: Κινηματογράφος… με την γόνδολα
των Γιώργου Κόκουβα, Έλενας Μπούλια

Βαρκάδες με γόνδολα στα γραφικά κανάλια της Γαληνοτάτης. Παλάτια και «πλωτές» βασιλικές, ιταλικό ταμπεραμέντο και «καταφύγιο» για τους ρομαντικούς. Η Βενετία δεν χρειάζεται παραπάνω λόγους για να μπει στην ευρωπαϊκή «wish list» κάθε ταξιδιώτη. Κι όμως, μας τους δίνει: Όχι μόνο μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό (όπως μας αποδεικνύει η ταινία «Ο Τουρίστας» με την Angelina Jolie και τον Johnny Depp), αλλά φιλοξενεί και ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, αυτό της Μόστρας που συγκεντρώνει αστέρες, φώτα και τέχνη στην «υδάτινη πολιτεία» κάθε Σεπτέμβριο.

Από την Madonna πίσω από τις κάμερες μέχρι τον Γιώργο Λάνθιμο που συνεχίζει να μας δίνει κινηματογραφικές αχτίδες ελπίδας με την νέα του ταινία, από τον Al Pacino μέχρι τον σκηνοθέτη του «Μαύρου Κύκνου» Darren Aronofsky και από σπουδαία comebacks μεγάλων δημιουργών μέχρι τις glamorous εμφανίσεις χολιγουντιανών stars στα πάρτι και τις πρεμιέρες της Μόστρας, το φετινό Φεστιβάλ Βενετίας μας κλείνει το μάτι για να μπούμε σε «κινηματογραφικά» κανάλια.

Τα πάντα για το 68ο Φεστιβάλ Βενετίας

Πότε και πού θα διεξαχθεί:
Από τις 31 Αυγούστου (με ταινία έναρξης το νέο πόνημα του George Clooney «The Ides of March») μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου στο Cine Lido της Βενετίας.

Ποιους θα δούμε στο Φεστιβάλ: Τα μεγάλα ονόματα ξεκινούν ήδη να παρελαύνουν από την ταινία έναρξης, με τον George Clooney να σκηνοθετεί και να συμπρωταγωνιστεί με τον Ryan Gosling, τον Philip Seymour Hoffman και τον Paul Giamati. Στην Γαληνοτάτη το παρόν θα δώσει και ο Al Pacino, που θα βραβευθεί για την προσφορά του στον κινηματογράφο, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κριτική επιτροπή: Συνεχίζοντας να «προσλαμβάνει» στον ρόλο του Προέδρου νέους σκηνοθέτες με φρέσκια ματιά, μετά την περσινή προεδρία του Ταραντίνο, την σκυτάλη παίρνει για το 2011 ο Darren Aronofsky, σκηνοθέτης του πολυσυζητημένου «Μαύρου Κύκνου», του «Fountain» και του «Requiem For a Dream».

Μεγάλα κινηματογραφικά comebacks θα πραγματοποιήσουν στην Βενετία και οι David Cronenberg (η νέα του ταινία «A Dangerous Method» αφορά την αντιπαλότητα του Σίγκμουντ Φρόυντ και του Καρλ Γιουνγκ, με ένα ζηλευτό all-star cast που περιλαμβάνει τους Keira Knightley, Viggo Mortensen, Michael Fassbender και Vincent Cassel), Steve McQueen και Roman Polanski (με το επίσης ονειρεμένο cast των Kate Winslet, Jodie Foster και Cristopher Waltz).

Φυσικά, το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην συμμετοχή του Γιώργου Λάνθιμου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα με την νέα του ταινία «Άλπεις», η οποία συνεχίζει να μας εκπλήσσει με το ιδιόρρυθμο της υπόθεσής της: Ένας τραυματιοφορέας, μια νοσοκόμα, μια αθλήτρια και ο προπονητής της έχουν στήσει την εταιρία «Άλπεις» και δουλειά τους είναι να προσλαμβάνονται από συγγενείς νεκρών για να αντικαθιστούν τους τελευταίους στην καθημερινότητά τους. Πρωταγωνιστούν οι γνώριμές μας από τον «Κυνόδοντα» Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια, καθώς και ο Άρης Σερβετάλης.

Εκτός διαγωνιστικού, αλλά με τα «κίτρινα» φλας στραμμένα πάνω της, θα καταφθάσει στην Βενετία και η Madonna, που αποφάσισε να πειραματιστεί με τις σκηνοθετικές της ικανότητες, δημιουργώντας την ταινία εποχής «W.E.».

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ: Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει 21 ταινίες, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό Michael Ray αλλά και στον πειραματικό ιταλικό κινηματογράφο. Διαβάστε παρακάτω την λίστα του διαγωνιστικού τμήματος και κάντε κλικ στον τίτλο της κάθε ταινίας για να δείτε την παρουσίασή της.

«Τinker, taylor, soldier, spy» (Τόμας Άλφρεντσον), «Ανεμοδαρμένα ύψη» (Άντρεα Άρνολντ), «Τhe ides of March» (Τζορτζ Κλούνεϊ), «Texas killing fields» (Έιμι Κανάαν), «Quando la notte» (Κριστίνα Κομεντσίνι), «Terraferma» (Εμανουέλε Κριαλέζε), «A dangerous method» (Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ), «4:44 Last day on earth» (Έιμπελ Φεράρα), «Killer Joe» (Γουίλιαμ Φρίντκιν), «Un ete brulant» (Φιλίπ Γκαρέλ) «Τaojie» (Αν Χούι), «Hahithalfut» (Έραν Κόλιριν), «Άλπεις» (Γιώργος Λάνθιμος), «Shame» (Στιβ Μακ Κουίν), «L’ ultimo terrestre» (Τζιαν Αλφόνσο Πατσινότι), «Carnage» (Ρομάν Πολάνσκι), «Poulet aux prunes» (Μαριάν Σατραπί, Βίνσεντ Παρονό), «Faust» (Αλεξάντερ Σοκούροφ), «Dark horse» (Τοντ Σόλοντζ), «Himizu» (Σιον Σόνο), «Seediq bale» (Τε-Σενγκ Γουέι) και «Life without Principle» (Τζόνι Το).

Οδηγός Επιβίωσης στην Μόστρα

Εισιτήρια και προβολές:

Η είσοδος στις glamorous σκοτεινές αίθουσες της Μόστρας στοιχίζουν από 12 ευρώ μέχρι 30 ευρώ, ανάλογα με την αίθουσα και την προβολή. Ειδικές τιμές και εκπτωτικές κάρτες ισχύουν για τους κάτω των 26 και άνω των 60 ετών. Δείτε αναλυτικά πληροφορίες για τα εισιτήρια εδώ και το πλούσιο πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ εδώ.

Πώς θα φτάσετε στο Lido:
- Με ειδικό πλοιάριο από τον σιδηροδρομικό σταθμό Venezia S.Luzia ή από την Piazzale Roma.
- Με αυτοκίνητο βγαίνοντας από τον κεντρικό οδικό άξονα στην έξοδο «Venice» και ακολουθώντας την σήμανση «Venezia-Lido» μέχρι τα ferries της ACTV που θα σας μεταφέρουν απέναντι.
- Περισσότερες πληροφορίες για τις μετακινήσεις θα βρείτε εδώ

Όσα θα δείτε… εκτός σκοτεινής αίθουσας

Κατά την παραμονή σας στη Βενετία θα έχετε την τύχη να γνωρίσετε μία από τις πιο ιδιαίτερες πόλεις του κόσμου με ομορφιά που κόβει την ανάσα –αλλά και υγρασία που… τσακίζει κόκαλα! Μην πτοηθείτε: Ανεβείτε σε κάποιο από τα βαπορέτα του δικτύου ACTV και απολαύστε την βόλτα στο Μικρό ή το Μεγάλο Κανάλι, όπου συγκεντρώνονται, το ένα δίπλα στο άλλο, ορισμένα συγκλονιστικά κτίρια σε μπαρόκ, βυζαντινό ή και γοτθικό ρυθμό, ανέγγιχτα από τον χρόνο, πολλά εκ των οποίων φιλοξενούν σήμερα μουσεία, ξενοδοχεία και καταστήματα.

Περπατήστε στην Piazza San Marco, απολαύστε τον καφέ σας σε κάποιο από τα ιστορικά ζαχαροπλαστεία συνοδεία ζωντανής μουσικής, χαθείτε στα στενά δρομάκια της πόλης και, μετά από σκληρό παζάρι, ανεβείτε σε μια γόνδολα για να «το ζήσετε» όπως πρέπει. Και μην φύγετε αν δεν επισκεφθείτε την Ακαδημία, με την εκπληκτική συλλογή πινάκων από τον Μεσαίωνα έως την Αναγέννηση και την Γέφυρα του Ριάλτο, στην περιοχή Σαν Πόλο, εκεί που όπου κτυπά η καρδιά του εμπορικού κέντρου.

Πού να φάτε:
-Cavatappi (Campo de la Guerra 525/526, κοντά στην Piazza San Marco): Μοντέρνο wine bar, για μακαρονάδες σε μεγάλες μερίδες. Τιμές: 20 με 30 ευρώ κατ’ άτομο.
-Trattoria alla Rivetta (στην Salizada S. Provolo, στα ανατολικά της πλατείας): Λιγότερο τουριστικό εστιατόριο για φρέσκο ψάρι αλλά και γνήσια ιταλική κουζίνα. Τιμές: 20 με 30 ευρώ κατ’ άτομο.
-Hard Rock Cafe: (Bacino Orseolo, δίπλα σχεδόν στην πλατεία): Τα γνωστά ζουμερά burgers με πανέμορφη θέα σε ένα γραφικό λιμανάκι όπου «παρκάρουν» γόνδολες.

Πού να μείνετε:
Κατά την περίοδο του Φεστιβάλ η αναζήτηση ενός αξιοπρεπούς και σχετικά οικονομικού ξενοδοχείου στη Βενετία είναι σα να ψάχνεις βελόνα στ’ άχυρα, οπότε καλό είναι κανείς να έχει μεριμνήσει εγκαίρως. Ωστόσο, πολύ συμφέρουσα λύση για αυτή την περίοδο είναι να επιλέξετε για την διαμονή σας τις κοντινές πόλεις Βερόνα και Τρεβίζο, που απέχουν λιγότερο από μισή ώρα με το τρένο από την Βενετία και οι τιμές των ξενοδοχείων ξεφεύγουν από τα τριψήφια ποσά των βενετσιάνικων καταλυμάτων.

*Το Alliance Hotel στην Βερόνα προσφέρει άνετα δωμάτια με ζεστά χρώματα και όμορφη διακόσμηση σε τιμές που ξεκινούν από τα 63 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. 
*Το Hotel Carletto στο Τρεβίζο διαθέτει όμορφα δωμάτια με παραδοσιακό βενετσιάνικο ντιζάιν, πολυελαίους και ταπετσαρίες, σε τιμές που ξεκινούν από τα 44 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ το υπέροχο Hotel Scala (επίσης στο Τρεβίζο) που στεγάζεται σε μια παραδοσιακή βίλα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις προσφέρει δωμάτια σε τιμές από 56,15 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο.
*Hotel Alla Salute: Στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο της Βενετίας, 500 μέτρα από τη γέφυρα Ponte dell'Accademia και 5 λεπτά με τα πόδια από τη στάση του θαλάσσιου λεωφορείου. Τιμές: Περί τα 165 ευρώ ανά βραδιά για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και κοινόχρηστο μπάνιο, αν το κλείσετε μέσω Booking.com
*Hotel Do Pozzi: Βρίσκεται στην καρδιά της Βενετίας, 5 λεπτά με τα πόδια από την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Το πρωινό σερβίρεται σε μια ηλιόλουστη αυλή. Τιμές: Περί τα 185 ευρώ ανά βραδιά για ένα δίκλινο με πρωινό, αν το κλείσετε μέσω Booking.com

Πώς να πάτε:
Αεροπορικώς: Κατά τις ημέρες του φεστιβάλ οι περισσότερες πτήσεις εκτελούνται μέσω Ρώμης και το κόστος του εισιτηρίου ξεκινά από 320 ευρώ μετ’ επιστροφής. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις σελίδες της Olympic Air, της Aegean ή της Alitalia
Με καράβι: Ταξιδέψτε από Πάτρα ή από Ηγουμενίτσα είτε με Minoan Lines με τιμές από 280 ευρώ μετ’ επιστροφής (από Πάτρα) για ένα άτομο με καμπίνα, είτε με Anek Lines με τιμές από 300 ευρώ μετ’ επιστροφής για ένα άτομο με καμπίνα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v