Η Αστρονομία πάει… βουνό

Αστρονομικό Πάρκο έντεκα στρεμμάτων πρόκειται να κατασκευαστεί στο όρος Ορλιακά στα Γρεβενά, τόπο καταγωγής του καθηγητή Αστροφυσικής και συνεργάτη της NASA Θανάση Οικονόμου, ο οποίος είχε και την αρχική ιδέα.
Η Αστρονομία πάει… βουνό
Το όνειρο του καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και συνεργάτη της NASA Θανάση Οικονόμου, κατάφερε να ξεπεράσει δύο χρόνια γραφειοκρατίας και είναι πολύ κοντά πλέον στο να γίνει πραγματικότητα. Ο λόγος για το Αστρονομικό Πάρκο, το οποίο θα κατασκευαστεί στη θέση “Ράχες Κερασιάς” σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, από το δήμο Γρεβενών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες για το Πάρκο

Το Πάρκο θα έχει θα έχει ερευνητικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, ενώ από τα τρία τηλεσκόπια που θα διαθέτει το ένα είναι υπερσύγχρονο και οι ερευνητές θα μπορούν να το χρησιμοποιούν και με την βοήθεια του Internet.

Θα διαθέτει επίσης κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να υποδεχτεί ομάδες μαθητών, φοιτητών και άλλων ενδιαφερομένων παρέχοντάς τους εκπαίδευση σε επιλεγμένα και σχετικά με το αντικείμενό του θέματα όπως Αστρονομία, Διαστημική Φυσική και Τεχνολογία. Οι ίδιες εκπαιδευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται από το Αστεροσκοπείο και μέσω του Διαδικτύου.

Μέσα στο κεντρικό κτίριο του Αστρονομικού Πάρκου θα υπάρχει αίθουσα χωρητικότητας 130 ατόμων, στην οποία θα γίνονται μαθήματα, παρουσιάσεις, διαλέξεις αλλά και εκδηλώσεις που θα διοργανώνει το Αστεροσκοπείο ή άλλοι φορείς. Στο κέντρο της θα βρίσκεται μια «Ηλιακή Τράπεζα», στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν τον Ηλιακό Δίσκο, αλλά και να πραγματοποιούν πειράματα Οπτικής Φυσικής.

Ερευνητικό παρατηρητήριο και τηλεσκόπιο
 
Το κτίριο στο οποίο θα στεγάζεται το μεγάλο τηλεσκόπιο του Πάρκου θα διαθέτει κυλινδρικό σχήμα και περιστρεφόμενο και ανοιγόμενο θόλο. Το συνολικό του εμβαδόν θα είναι 150 τετραγωνικά μέτρα, σε τρεις ορόφους των 50 τετραγωνικών μέτρων έκαστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προδιαγραφές του τηλεσκοπίου διαμέτρου της τάξεως του 1.2-1.3 μέτρων θα το καθιστούν «πολλαπλών χρήσεων» μιας και λόγω της υπερσύγχρονης τεχνολογίας του θα προσφέρει ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο.

Στο κτίριο του Πάρκου θα υπάρχει ακόμα ένα τηλεσκόπιο, μικρότερου μεγέθους αυτή τη φορά (40 εκατοστά περίπου), το οποίο θα μπορεί να κάνει παρατηρήσεις του ουρανού.

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη του οραματιστή του έργου Θανάση Οικονόμου:
 




Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v