Προορισμοί για σκι: Ανάσταση στα χιόνια

Είτε είστε λάτρεις των χειμερινών σπορ, είτε απλώς θέλετε να ζήσετε ένα διαφορετικό Πάσχα, αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία να απολαύσετε χιόνι. Λίγο πριν βάλουμε τα πέδιλα του σκι στην ντουλάπα, φύγαμε για τα τελευταία σλάλομ της χιονοδρομικής σεζόν.
Προορισμοί για σκι: Ανάσταση στα χιόνια
του Γιώργου Κόκουβα

Η Άνοιξη μπήκε και επίσημα, οι ημέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν, τα βαμμένα αυγά και η γαστριμαργική κατάνυξη πάνω από περιστρεφόμενα γύρω από τον άξονά τους αρνιά πλησιάζουν, αλλά εσείς το μόνο που σκέφτεστε είναι χιονισμένες βουνοκορφές και σλάλομ σε λευκές πλαγιές. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία που λατρεύει το ski και νιώθει μια ελαφριά απογοήτευση για το τέλος της σεζόν, ίσα που προλαβαίνετε να εκμεταλλευτείτε τις τελευταίες εβδομάδες λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων.

Τα περισσότερα ski centers της Ευρώπης βάζουν θερινό λουκέτο στα τέλη Απριλίου, επομένως το χιονισμένο Πάσχα είναι ίσως η τελευταία σας ευκαιρία για σκι – τουλάχιστον μέχρι να έχετε την εναλλακτική του... θαλάσσιου. Επιλέγουμε τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα της Γηραιάς Ηπείρου για όλα τα γούστα και ξεκινάμε για… λευκές διακοπές. 

Jasná, Σλοβακία 
«Κρυφά» αλλά θαυματουργά, τα σλοβακικά βουνά Τάτρας, που ανήκουν στα Καρπάθια, φιλοξενούν στις πλαγιές τους αυτούς που λατρεύουν τα αλπικά τοπία και τα χειμερινά σπορ, αλλά δεν θέλουν να διαθέσουν όσα χρήματα απαιτούν τα ακριβά resorts της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Η περιοχή χωρίζεται σε βόρεια και νότια, ενώ αυτή την εποχή είναι πιο ασφαλές να κατευθυνθείτε προς τα πρώτα, καθώς εγγυώνται ανοιχτές πίστες μέχρι και τον Μάιο. Μάλιστα, ως off season, αυτός ο μήνας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις στις τιμές των καρτών εισόδου– το ημερήσιο έχει πέσει από τα 25 ευρώ στην ακόμη οικονομικότερη τιμή των 19 ευρώ.

Πώς θα πάτε:
Αεροπορικώς ως την Κρακοβία (241 ευρώ μετ’ επιστροφής με την Czech) ή ως την Βιέννη, που δεν είναι ελαφρώς ακριβότερη επιλογή (285 ευρώ μετ’ επιστροφής για τον μήνα Απρίλιο) και από εκεί οδικώς μέχρι την πόλη Poprad, στους πρόποδες των Τάτρας.
Πού θα μείνετε: Στο Hotel Tri Studincky, μπροστά στην κοιλάδα των Low Tatras, με το συμφέρον πακέτο των 43 ευρώ κατ’ άτομο ανά διανυκτέρευση, ενός wellness spa πακέτου περιλαμβανομένου. Στον ξενώνα Dr. Szontag, στα High Tatras και μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του Poprad, στην τιμή των 53 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Madonna di Campiglio, Ιταλία 
Τις τελευταίες ημέρες της χειμερινής σεζόν χαίρεται και ένα από τα ομορφότερα θέρετρα της Ιταλίας, καθώς οι πιο «ηρωικές» πίστες δεν έχουν πέσει ακόμη. Τοποθετημένο στις πλαγιές των βουνών Δολομιτών, κοντά στην ομώνυμη κωμόπολη που βρίσκεται στην κοιλάδα της βόρειας Ιταλίας, το χιονοδρομικό κέντρο της Madonna di Campiglio θεωρείται από τους πιο γοητευτικούς και στιλάτους προορισμούς για όσους θέλουν να συνδυάσουν το μέτριας δυσκολίας σκι με την διασκέδαση και την χαλάρωση μπροστά στην θέα των απόκρημνων κορυφών που έχουν χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Το ημερήσιο πάσο στοιχίζει 32 ευρώ, ενώ η λήξη της σεζόν έχει οριστεί στις 27 Απριλίου.

Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς μέχρι το Μιλάνο (από 214 ευρώ με την Iberia για τις προσεχείς ημέρες) και από εκεί οδικώς ως την Madonna di Campiglio (η απόσταση είναι 220 χιλιόμετρα).
Πού θα μείνετε: Στο B&B Hotel Garni, που διαθέτει πακέτο δύο διανυκτερεύσεων και ski pass δύο ημερών στην τιμή των 90 ευρώ κατ’ άτομο. Στο οικογενειακό B&B Antica Residenza de Poda στο ήσυχο παραδοσιακό χωριό Flavon πολύ κοντά στην Madonna di Campiglio, που σας παρέχει θέα στην κοιλάδα, διαμονή σε παλιό αριστοκρατικό σπίτι και υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτου για τις ώρες που δεν θα σας απασχολεί το σκι.
Tip: Τσεκάρετε πριν την αναχώρησή σας την κατάσταση του χιονοδρομικού για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν ανοιχτές πίστες και lifts. Αν όχι, ενημερωθείτε για τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα των Dolomites που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, εδώ

Avoriaz, Γαλλία
Εκεί που συναντώνται η Γαλλία, η Ελβετία και η Ιταλία, το χιονοδρομικό κέντρο του Avoriaz αξιοποιεί τις φυσικές κλίσεις των κορυφών και της κάθε πλαγιάς, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο "playground" για επαγγελματίες σκιέρ αλλά και οικογένειες. Ακόμη και αυτή την περίοδο, 19 πίστες και άφθονα χιλιόμετρα στρωμένα με χιόνι παραμένουν σε λειτουργία. Το ημερήσιο πάσο ξεκινά από τα 22 ευρώ για τo lift αρχαρίων.

Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς ως την Ζυρίχη (από 248 ευρώ με την Air Baltic για τις ημέρες του Πάσχα) και από εκεί οδικώς (περίπου 3.30 ώρες μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο).
Πού θα μείνετε: Στο ξύλινο Hotel Neige et Roc στην πλαγιά της περιοχής Merzine από 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. Στο Au Bois de lune, χτισμένο στην εξοχή, λίγα λεπτά από το χιονοδρομικό κέντρο, στην τιμή των 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση για κράτηση μέσω Booking.

St. Moritz, Ελβετία 
Για τους «bon viveurs» που μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για την εξόρμησή τους, το ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του St Moritz αποτελεί το κοσμικότερο μέρος στο οποίο μπορούν να καταφύγουν για να συνδυάσουνε το τερπνόν –βλέπε ski σε μερικές από τις πιο οργανωμένες πίστες της Ευρώπης- μετά του… τερπνού –βλέπε από ψώνια μέχρι ιππασία και διασκέδαση στην πόλη.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει αυτή την –δύσκολη για τους σκιέρ- εποχή περί τα 80 χιλιόμετρα ανοιχτής διαδρομής και είναι προγραμματισμένο να παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 29/5, ενώ οι πίστες του θεωρούνται από τις πιο «ζόρικες» της Ευρώπης. Το ημερήσιο πάσο στοιχίζει 55 ευρώ.

Πώς θα πάτε:
Αεροπορικώς ως την Ζυρίχη (από 248 ευρώ με την Air Baltic για τις ημέρες του Πάσχα) ή ως το Μιλάνο (από 214 ευρώ με την Iberia) και από εκεί οδικώς μέχρι το St Moritz (απέχει 200 χιλιόμετρα και από τις δύο πόλεις).
Πού θα μείνετε: Στο τριών αστέρων Hotel Sonne, ιδανικό για τις αθλητικές εξορμήσεις σας, στην τιμή των 150 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Στον ξενώνα Casa Franco, στην τιμή των 106 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο την περίοδο του Πάσχα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v