Γεύση από Μύκονο: 10 gourmet διευθύνσεις

Μιλφέιγ σολομού με κρέμα παρμεζάνας και φασκόμηλου, αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, ή μήπως «ταπεινή», χειροποίητη Μόστρα Μυκόνου; Ό,τι και αν τραβά η όρεξή σας, σερβίρεται σε δέκα "αλμυρά" μεν, value for money δε, εστιατόρια, στο νησί των ανέμων.
Γεύση από Μύκονο: 10 gourmet διευθύνσεις
του Ιάσωνα Τάπα 

Ένα από τα highlights κάθε ταξιδιού στη Μύκονο είναι σαφώς η γευστική σκηνή της. Όχι μόνο επειδή στο Νησί των Ανέμων –κατά το κλασικότερο κλισέ του Αιγαίου– συγκεντρώνονται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι ναυαρχίδες της εν Ελλάδι γαστρονομίας, αλλά και γιατί εδώ υπάρχουν πάμπολλα εστιατόρια που αναδεικνύουν και απογειώνουν τις απλούστερες των γεύσεων της ελληνικής κουζίνας –τη μυκονιάτικη μόστρα, για παράδειγμα, ή την απλή, ταπεινή κακκαβιά.

Η υπερπροσφορά, βέβαια, αυξάνει μοιραία και τον αριθμό των γευστικών «παγίδων», με κυρίαρχη την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως ό,τι είναι ακριβό είναι απαραίτητα και καλό, η οποία δημιουργεί το συχνότατο φαινόμενο της υπερτίμησης. Για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε τις κακοτοπιές, συγκεντρώσαμε δέκα από τις καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στη Μύκονο, με γνώμονα πάντοτε το value for money.

Puerto by Camares
Χώρα, τηλ.: 22890 78159
Τιμές: 50 ευρώ το άτομο

Οι Camares δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Σταθερή αξία εδώ και δέκα χρόνια, σε ένα από τα πλέον στρατηγικά σημεία της Χώρας, με θέα στα βαθυγάλαζα νερά και την παραλιακή περαντζάδα, μας περιμένουν φέτος με ανανεωμένο concept, latin μουσικές και –όπως πάντα– εξαιρετικό μενού, με μεσογειακό άρωμα και fusion επίγευση. Πικάντικα spring rolls με μάνγκο και γλυκόξινη σως, συνδυάζονται αριστοτεχνικά με μανιτάρια σχάρας με κρέμα παρμεζάνας και φασκόμηλου, τα οποία προλογίζουν ένα millefeuille σολομού με τομάτα, ελιές και σάλτσα φέτας. Η απόλυτη γαστριμαργική εμπειρία κορυφώνεται με μία συγκλονιστική pavlova με φρούτα, μασκαρπόνε και σάλτσα exotic. Η λευκή συμφωνία του ντεκόρ, και η διακόσμηση που εμπνέεται από κατάστρωμα πλοίου, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που υπόσχεται να σας ταξιδέψει.

Ν’ammos 
Ψαρού, τηλ.: 22890 22440
Τιμές: Περί τα 60 ευρώ το άτομο

Οι επαΐοντες ορκίζονται πως πρόκειται με διαφορά για το καλύτερο εστιατόριο του νησιού. Το επιβεβαιώνουν –εκτός από τις φορολογικές του καταστάσεις– και η λίστα αναμονής για τα τραπέζια του, που όπως δηλώνουν οι ιδιοκτήτες «ξεπερνά εκείνη του Hermes για τη διάσημη Kelly bag», και οι εγχώριοι και διεθνείς celebrities που απολαμβάνουν gourmet δημιουργίες βασισμένες στην ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα στο μεγάλο γωνιακό τραπέζι, ανοίγοντας τη μια Moet μετά την άλλη. Ακριβώς δίπλα στο κύμα, στην πιο κοσμική παραλία του νησιού, το N’ ammos είναι μια ολόκληρη –γαστριμαργική και όχι μόνο– εμπειρία. Το ψάρι είναι το δυνατό σημείο του μενού, ενώ ακολουθούν από κοντά οι σαλάτες και η φρέσκια pasta. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το σπιτικό μους σοκολάτα –πρόκειται πραγματικά για υπερπαραγωγή.

Sol y Mar
Καλό Λιβάδι, τηλ.: 22890 71745
Τιμές: Περίπου 60 ευρώ το άτομο

Το… αντίπαλο δέος του N’ammos βρίσκεται στο σημείο όπου το κύμα σκάει στην παραλία στο Καλό Λιβάδι. Το χρωματιστό του ντεκόρ εμπνέεται από την κυκλαδίτικη παράδοση, αλλά μη σας ξεγελά η φαινομενική απλότητα: τα πάντα εδώ έχουν σχεδιαστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με αποκορύφωμα τη σκεπή, η οποία έχει έρθει απευθείας από το Μπαλί. Το μενού ξεκινά από τη Μεσόγειο, και απογειώνεται από τη φαντασία του σεφ, που προτείνει, μεταξύ άλλων, κολοκυθανθούς γεμιστούς με φέτα και δυόσμο, φιλετάκια μοσχαριού με μάνγκο, τζίντζερ και oyster sauce και γιουβέτσι αστακού –τον οποίο θα διαλέξετε από το ενυδρείο. «Δυνατά» είναι και τα επιδόρπια: μην παραλείψετε σε καμία περίπτωση το μασκαρπόνε με φράουλες.

Ανέπλωρα
Καλαφάτης, τηλ.: 22890 72470, 72480
Τιμές: Περί τα 40 ευρώ το άτομο

Ανάμεσα στις παραλίες του Καλαφάτη και της Αγίας Άννας, το Ανέπλωρα, όπως δηλώνουν οι ιδιοκτήτες του, ταξιδεύει κόντρα στον καιρό, και παραμένει ανοιχτό όλο τον χρόνο, «για όσους το νησί σημαίνει κάτι παραπάνω από Ιούλιο – Αύγουστο». Στο ειδυλλιακό περιβάλλον του, που απολαμβάνει πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, θα απολαύσετε ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, συνοδεία ούζου, κρασιού ή τσίπουρου. Στα hit του μενού συγκαταλέγονται ο αστακός –τον οποίο θα διαλέξετε από το ενυδρείο– τα μύδια, τα καβούρια και οι αχινοί που ψαρεύουν καθημερινά ντόπιοι ψαράδες. Ζητήστε το τραπέζι με τον αριθμό 30, το οποίο απολαμβάνει την καλύτερη θέα.

Ftelia
Φτελιά, τηλ.: 22890 72466
Τιμές: 25 ευρώ το άτομο

Ιδανική επιλογή για το μεσημέρι, σε μια από τις τελευταίες ανέγγιχτες από την «πλαστικοποίηση» παραλίες του νησιού, το εστιατόριο που οι παλιότεροι θυμούνται ως «Ρένα της Φτελιάς», αναστήθηκε πέρυσι από την θρυλική ομάδα του κολωνακιώτικου Ten, τους Νεκτάριο Νικολόπουλο, Παύλο Γιαβή και Σταύρο Δαυίδ, και κέρδισε ταχύτατα την εμπιστοσύνη των fans του νησιού. Μαροκινός αέρας φυσά στη διακόσμηση του χώρου, εξαιρετικά κοκτέιλ υπόσχονται να σας κρατήσουν εδώ μέχρι αργά το βράδυ, ενώ το μενού είναι –ως οφείλει– το δυνατότερο σημείο του εστιατορίου: Μεσογειακή κουζίνα –hit η ταλιάτα με φρέσκια ρόκα, καθώς και η σαλάτα με σπανάκι, κοτόπουλο και καβουρδισμένα αμύγδαλα– και η καλύτερη ίσως πίτσα του νησιού, λεπτή και τραγανή, σύμφωνα με την αυθεντική ιταλική συνταγή.

La Luna
Λια, τηλ.: 22890 72150
Τιμές: Περί τα 30 ευρώ το άτομο

Άλλη μια εξαιρετική επιλογή για μετά-παραλιακό γεύμα, στην πανέμορφη παραλία της Λιας αυτή τη φορά, το beach restaurant La Luna σερβίρει νοστιμιές της θάλασσας, σε ένα πολύχρωμο, δροσερό και φιλόξενο περιβάλλον. Οι πέτρινοι τοίχοι, τα χρωματιστά υφάσματα που κρέμονται από το ταβάνι και οι καμπυλωτές γραμμές σε διαχωριστικά, πεζούλια και τραπέζια, συνθέτουν την funky, νεανική του ατμόσφαιρα. Η αστακομακαρονάδα συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα πιάτα του μενού, ενώ εξαιρετικά είναι και το σαλάχι, οι καραβίδες και η ψαρόσουπα. Τα λαχανικά είναι επίσης ολόφρεσκα και μυρωδάτα, αφού έρχονται απευθείας από το μποστάνι των ιδιοκτητών. Αν δεν σας κάνει καρδιά να ξεκολλήσετε από την ξαπλώστρα σας, θα σας σερβίρουν εκεί, πλάι στο κύμα.

Bandanna
Καλαφάτης, τηλ.: 22890 71800
Τιμές: 25-30 ευρώ το άτομο

Επάνω στην παραλία της Αγίας Άννας, το Bandanna δεν είναι άλλο ένα τυπικό μυκονιάτικο εστιατόριο. Το απλούστατο, λιτό περιβάλλον δεν προϊδεάζει για τις θεϊκές γεύσεις του μενού, ενώ αν περάσετε απέξω χωρίς τις απαραίτητες συστάσεις το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το πιάσει το μάτι σας. Κι όμως, πίσω από την ξύλινη πρόσοψη κρύβεται ένα από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια που έχετε επισκεφθεί ποτέ, το οποίο σερβίρει εκπληκτικές μακαρονάδες και πίτσες ψημένες στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, αυθεντικές συνταγές από την Τοσκάνη –ιδιαίτερη πατρίδα του ιδιοκτήτη, Gianluca– και ολόφρεσκα σπιτικά γλυκά. Η χαρούμενη, παρεΐστικη ατμόσφαιρα και η ανοιχτή κουζίνα που σας επιτρέπει να βλέπετε τους σεφ επί το έργον ολοκληρώνουν την εμπειρία Bandanna.

Matsuhisa Mykonos
Χώρα, τηλ.: 22890 27362
Τιμές: 90-100 ευρώ το άτομο

Tο μικρό αδελφάκι του ομώνυμου αθηναϊκού εστιατορίου, στο ξενοδοχείο Belvedere, προσφέρει εκπληκτικές γεύσεις ιαπωνικής κουζίνας με περουβιανές επιρροές, σε έναν εντυπωσιακό χώρο, με κυρίαρχο το αέρινο λευκό στοιχείο, και με μαγευτική θέα στη θάλασσα. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις θρυλικές δημιουργίες ενός εκ των κορυφαίων σεφ του κόσμου, όπως τα New Style Sashimi, μαύρος μπακαλιάρος με miso και Tiradito –περουβιανό πιάτο με ωμό ψάρι σε πικάντικη σως. Εντυπωσιακή είναι, βεβαίως, και η λίστα κρασιών, καθώς και τα κοκτέιλ, με το Saketini, με βάση το ιαπωνικό εθνικό ποτό, να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Gola
Δραφάκι (περιφερειακός Μυκόνου), τηλ.: 22890 23010
Τιμές: Περί τα 50 ευρώ το άτομο

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin executive σεφ Fabio Baldassare δημιουργεί πιάτα υψηλών απαιτήσεων, βασισμένα σε αυθεντικές ιταλικές συνταγές και παρασκευασμένα με υλικά που έρχονται από την ιδιαίτερη πατρίδα του, σε αυτό το εξαιρετικό ιταλικό εστιατόριο, που αγναντεύει από το μπαλκόνι του τη Δήλο. Ο ολόλευκος χώρος, που εμπνέεται από την ιδιαίτερη ενέργεια των Κυκλάδων, είναι προσεκτικά σχεδιασμένος μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια από τους μιλανέζους Caruzzo e Rancati. Δοκιμάστε ραβιόλι γεμιστά με καβούρι και τοματίνια με βελουτέ θαλασσινών και αγγούρι, φιλέτο χοιρινού με σάλτσα μαύρης τρούφας, πουρέ μήλου και αντίβ, και ολοκληρώστε την γαστριμαργική εμπειρία με lingotto παγωμένου τοροντσίνο με κρέμα από φιστίκια Αιγίνης και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Hippie Fish
Άγιος Ιωάννης, τηλ.: 22890 22901
Τιμές: 30 ευρώ το άτομο

Το πάλαι ποτέ “Sunset”, όπου γυρίστηκε η ταινία Shirley Valentine, έχει δώσει τη θέση του σε ένα funky bar restaurant με ολόλευκο, γνήσια νησιώτικο ντεκόρ και μοναδική θέα στη θάλασσα. Αυθεντική ελληνική κουζίνα, πολλές μυκονιάτικες σπεσιαλιτέ –εξαιρετική η μόστρα– και αρκετές ευφάνταστες προσμίξεις, όπως το αβοκάντο με γαρίδες, συνθέτουν ένα πολύπλευρο μενού, που έχει κάτι για όλους: από φρέσκα θαλασσινά και ζουμερή σχάρα, ανατολίτικα ορεκτικά –πολύ καλό το χούμους– μέχρι σπιτικά μαγειρευτά πιάτα ημέρας και αστακομακαρονάδες.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v