(Ξε)μένοντας στο λιμάνι: Βουτιές και φαγητό στο Αιγαίο

Μια απεργία, ένα μελτέμι, μια βλάβη μηχανική και το κακό (;) έγινε. Ξεμείναμε στο λιμάνι. Επωφελούμαστε των συγκυριών και πιάνουμε τραπεζάκι στα καλύτερα ουζερί, βουτάμε στα πιο κρυστάλλινα νερά και πίνουμε κοκτέιλ με φόντο τα πιο ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, στα λιμάνια του Αιγαίου.
(Ξε)μένοντας στο λιμάνι: Βουτιές και φαγητό στο Αιγαίο
της Ηρώς Κουνάδη

Μια παρέα εξοργισμένων εργαζόμενων που δεν ξέρει πια πού να βρει το δίκιο της κατεβαίνει με πανό και κλείνει το λιμάνι. Ένα μελτέμι καθυστερεί για λίγο τον απόπλου από ένα εκ των σαράντα πέντε λιμανιών που πιάνει το πλοίο της γραμμής πριν έρθει στο νησί όπου το περιμένετε για να φύγετε. Ένα πλοίο που θα έπρεπε να έχει παροπλιστεί εδώ και τρεις δεκαετίες αποσύρεται για να επισκευάσει τη μηχανή του, που –οποία έκπληξις– χάλασε μεσοπέλαγα. Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα ενέχουν εξ ορισμού εκπλήξεις.

Και μπορεί αυτές οι εκπλήξεις να μην είναι απαραίτητα δυσάρεστες. Αν, για παράδειγμα, φτάσεις κακόκεφος στο λιμάνι για να φύγεις από το νησί που λάτρεψες και σου ανακοινώσουν πως η αναχώρησή σου αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας, όλο σου το πρόβλημα είναι πώς θα μιμηθείς όσο πιο πειστικά γίνεται το ύφος ανθρώπου που θέλει σαν τρελός να επιστρέψει στη δουλειά του και λόγοι ανωτέρας βίας του το απαγορεύουν, για να τηλεφωνήσεις στο γραφείο. Αν, όμως, το κακό σε βρει σε κάποιο ενδιάμεσο σταθμό, σε ένα νησί που δεν σου άρεσε, ή ακόμα χειρότερα στο λιμάνι από το οποίο ξεκινούν οι διακοπές σου, τότε θυμάσαι πόσο μισείς αυτή τη χώρα και την ανοργανωσιά της.

Αφού εξαντλήσεις όλη σου τη φαντασία σε κατάρες προς την τύχη σου, τα υπουργεία (τους), τη μεταπολίτευση και το ΔΝΤ, κοιτάς –κατά προτίμηση με απαξιωτικό ύφος– γύρω σου. Αν είσαι τυχερός, αυτό που αντικρίζεις είναι ένα γραφικό λιμανάκι, με πολύχρωμες βάρκες που λικνίζονται ανέμελα αψηφώντας τις φωνές σου. Αν πάλι όχι, είναι κάτι σαν το λιμάνι του Πειραιά. Αυτά είναι τα κακά νέα.

Τα καλά νέα είναι ότι, λόγω της συχνότητας του φαινομένου, σχεδόν σε όλα τα λιμάνια της χώρας έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο… απεργιο-προστασίας, που περιλαμβάνει, εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης –ξηρά τροφή και πόσιμο νερό– και κάποιες στοιχειώδεις έως καλές ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας.

Συγκεντρώνουμε τις διευθύνσεις – sos των πλέον πολυσύχναστων λιμανιών και… ελπίζουμε να πεινάτε.

Πειραιάς
 
Οι κλιματιζόμενες αίθουσες αναμονής του ΟΛΠ, εξοπλισμένες με δωρεάν wi-fi δίκτυο, είναι το καταφύγιό σας μέχρι να εξαντλήσετε τους ως άνω αφορισμούς και να αισθανθείτε λίγο καλύτερα. Στη συνέχεια, ενημερώνεστε από κάποιον που δείχνει έστω και στοιχειωδώς γνώστης της κατάστασης σε πόσες ώρες ή μέρες πιθανολογείται η πολυπόθητη αναχώρησή σας, και κατευθύνεστε:

* Στον βραβευμένο Βασίλαινα (Αιτωλικού 72) του Μανώλη Ασλάνογλου για εξαιρετική ελληνική κουζίνα με έμφαση στο ψάρι, σε τιμές που κυμαίνονται στα 25-30 ευρώ το άτομο.
* Στη Μαρμίτα του Αγίου (Ακτή Κονδύλη 64) για μαγειρευτά, ζυμαρικά, σχάρα, πρωινά και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σας, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Υπολογίστε γύρω στα 15-18 ευρώ το άτομο.
* Στη Μαργαρώ (Χατζηκυριάκου 126) δίπλα στη Σχολή Δοκίμων για γαρίδες μέχρι τελικής πτώσης και κουτσομούρες στο τηγάνι για τους… άπιστους. Υπολογίστε περί τα 25 ευρώ μείον από το budget των διακοπών σας.
* Στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, που στεγάζεται στο σταθμό του ΗΣΑΠ, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι, και φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα, μεταξύ των οποίων στολές, φωτογραφίες, χειριστήρια, ακόμη και το πρώτο ξύλινο βαγόνι του 1904. Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά, από τις 9.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 20.00. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ραφήνα
Κλασικό «λιμανίσιο» σκηνικό, με πολλά café στη σειρά και θέα στα καράβια που (δεν) έρχονται. Σαφώς ομορφότερο, συχνά οικονομικότερο, και με πολύ λιγότερες πιθανότητες αποκλεισμού από το λιμάνι του Πειραιά. Αν συμβεί το απευκταίο, δύο ταβερνάκια με ιστορία ετών εγγυώνται ότι αν μη τι άλλο δε θα πεινάσετε: Ο Ιωακείμ σερβίρει φρέσκο ψαράκι και «δυνατά» ορεκτικά. Στα Καβούρια του Ασημάκη θα δοκιμάσετε νοστιμότατους θαλασσινούς μεζέδες και ψάρι –πιάστε θέση στην ταράτσα για εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Αμφότερα θα σας κοστίσουν περί τα 25 ευρώ το άτομο.

Αν προτιμάτε κάτι οικονομικότερο, και ο χρόνος σας επιτρέπει να απομακρυνθείτε λίγο από το λιμάνι, το Λιμένι στην Πλατεία Πλαστήρα είναι ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία του ευρύτερου λεκανοπεδίου, με τραπεζάκια έξω, και λογικότατες τιμές που κυμαίνονται στα επίπεδα των 15-20 ευρώ το άτομο.

Λαύριο

Αν έχετε χρόνια να περάσετε από το λιμάνι του Λαυρίου, θα εκπλαγείτε από την φρεσκαρισμένη εικόνα του, που δε θυμίζει πια την πλήρη εγκατάλειψη των 90s. Κλασική διεύθυνση για ουζάκι μετά μεζέδων είναι το Κοράλλι, με την όμορφη αυλίτσα και τις λογικές τιμές, που κυμαίνονται στα 15-25 ευρώ το άτομο –ανάλογα αν θα ενδώσετε στον πειρασμό για φρέσκο ψάρι ή θα αρκεστείτε στις ποικιλίες.

Στην σχετικά σπάνια περίπτωση που έχετε πολλές ώρες στη διάθεσή σας, μια επίσκεψη αξίζει οπωσδήποτε το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, που φιλοξενεί αυτές τις μέρες, και μέχρι το τέλος Αυγούστου, την έκθεση «Κοιτάσματα Τέχνης» της Gallery Καπλάνων.

Κυκλάδες
 
Στη Νάξο, ο σπάνιος συνδυασμός Χώρας και λιμανιού, αποτελεί ευτύχημα για τις περιπτώσεις των μεγάλων καθυστερήσεων. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της Χώρας, πιάστε θέση για αξεπέραστες βάφλες και λαχταριστά παγωτά στο Waffle House, δοκιμάστε αυθεντική ναξιώτικη κουζίνα στο Σ’ αγαπώ και σπιτικά μαγειρευτά στο Παλιό Τυπογραφείο –αμφότερα περί τα 20-25 ευρώ το άτομο. Αν δε θέλετε να ανηφορίσετε τα σοκάκια, εξαιρετικά παγωτά και γλυκά ταψιού και κουταλιού θα απολαύσετε και στο Rendez-vous στην προκυμαία.

Στην Παροικιά της Πάρου, το Άλμπατρος είναι ένα από τα κορυφαία μεζεδοπωλεία και οι τιμές του λογικότατες, στα 15-20 ευρώ το άτομο. Εξαιρετικά μαγειρευτά σερβίρει το Μπουνταράκι ενώ οι λάτρεις της ψαροφαγίας ορκίζονται στο όνομα της Πορφύρας –αμφότερα στα ίδια επίπεδα τιμών, maximum 20 ευρώ το άτομο. Για επιδόρπιο, επιβάλλεται μία βάφλα στο Mojo. Περί τα 150-200 μέτρα δεξιά από τον Μύλο και επί της παραλίας, βρίσκεται το Pebbles, ένα από τα ωραιότερα μπαρ των Κυκλάδων, στη βεραντούλα του οποίου θα ακούσετε ενδιαφέρουσα μουσική από soundtracks και κλασσικούς συνθέτες αλλά και live κλασσικό πιάνο την ώρα του ηλιοβασιλέματος, και jazz αμέσως μετά.

Η Τήνος απολαμβάνει το ίδιο προνόμιο, το λιμάνι να είναι και Χώρα του νησιού. Τον… χαμένο χρόνο θα τον αναζητήσετε στο ιστορικό Κουτούκι της Ελένης, δοκιμάζοντας εκπληκτικούς σπιτικούς μεζέδες, εξαιρετικά μαγειρευτά και πρωτότυπες γεύσεις, όπως το κοτόπουλο με μπύρα, αλλά και στο Μεταξύ Μας, με τοπικές σπεσιαλιτέ, ψάρια, θαλασσινά και λαχταριστά επιδόρπια, συνδυασμένα με πανοραμική θέα του λιμανιού από το μπαλκονάκι του.

Στις Καμάρες της Σίφνου, μπορείτε να ξοδέψετε όλες τις ώρες της αναμονής πλατσουρίζοντας στην απίστευτα ρηχή παρακείμενη του λιμανιού παραλία. Αν η ιδέα δε σας δελεάζει, το Δελφίνι, ο Σίμος και η Μερόπη –τα τρία must ταβερνάκια του λιμανιού– εγγυώνται αυθεντική τοπική κουζίνα, πεντανόστιμα λαδερά, μαμαδίσια μαγειρευτά και ζουμερά ψητά στη σχάρα. Όλα βρίσκονται σε απόσταση δύο λεπτών από την προβλήτα, ενώ σε κανένα ο λογαριασμός δε θα ξεπεράσει εύκολα τα 15 ευρώ το άτομο.

Στο Λιβάδι της Σερίφου θα κατευθυνθείτε στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, για πλούσια πρωινά, σνακ, καφέδες και… τα τελευταία νέα όλου του νησιού και στη Vegera για παγωμένο freddo και δροσερά κοκτέιλ πάνω στο κύμα. Θα στρώσετε πετσέτα και θα κάνετε ατελείωτες βουτιές στον Αυλομώνα, που απέχει μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από την προβλήτα –οπότε, στην απίθανη περίπτωση που δείτε καράβι να πλησιάζει απλά βγαίνετε από τη θάλασσα και τρέχετε. Θα κλείσετε μια γεμάτη ημέρα με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στα δύο ταβερνάκια επάνω στην παραλία του Αυλομώνα, ή με σπιτικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στο Σταμάτη, ακριβώς στη μέση της παραλιακής περαντζάδας. Τα αναμενόμενα 15-20 ευρώ το άτομο είναι ο γενικός κανόνας του λογαριασμού όπου και αν καθίσετε στο νησί.

Στο λιμάνι της Ανάφης, πάλι, η επιλογή είναι μία και καλή. Περιμένοντας το πλοίο, που πολλές φορές αργεί, θα καθίσετε στο Ακρογιάλι για καφέ ή φαγητό, θα δοκιμάσετε εξαιρετική αστακομακαρονάδα και άλλες φρεσκότατες θαλασσινές νοστιμιές, θα πιάσετε την κουβέντα με τη Νεκταρία, την ιδιοκτήτρια, και, χωρίς να το καταλάβετε, όλο το μαγαζί θα γίνει μια παρέα, τα καραφάκια θα διαδέχονται το ένα το άλλο κι όταν σηκωθείτε, θα είναι μάλλον για να αλλάξετε τα εισιτήρια. Για «αύριο».

Η Φολέγανδρος, συνηθισμένη στις πολύωρες καθυστερήσεις από τη μακρά θητεία της στα δρομολόγια της άγονης γραμμής, έχει αναπτύξει μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από την αναμονή του πλοίου, που θα εκπλήξει ευχάριστα τους νεοφερμένους. Έχουμε και λέμε: ουζοποικιλίες στο Σύρμα, καφέ και ποτό στο all day bar του Ευάγγελου, βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του Καραβοστάση και… πάλι από την αρχή, μέχρι να βαρεθείτε να περιμένετε και να ανηφορίσετε για να σας βρει η επόμενη ανατολή στα ασβεστωμένα πεζούλια της Χώρας.

Στην Αμοργό, αν φεύγετε –σχήμα λόγου– από την Αιγιάλη, θα πιάσετε σίγουρα τραπεζάκι για καφέ και σνακ στον sui generis τόσο από άποψη περιβάλλοντος όσο και μουσικής Αμοργιαλό. Απομακρυνόμενοι λίγο από την αποβάθρα, στην άκρη της παραλίας, το cult beach bar Que προσφέρεται για καφέ το πρωί, κοκτέιλ το απόγευμα και all day parties επάνω στην άμμο. Η τεράστια αμμουδιά της Αιγιάλης είναι ιδανική για βουτιές στο πνεύμα βγαίνω τρέχοντας αν δω καράβι να πλησιάζει. Στα Κατάπολα, θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και μαγειρευτά στον Βιτσέντσο, ή θαλασσινές νοστιμιές και ντόπιες σπεσιαλιτέ με φιλικότατο σέρβις στο Μουράγιο –αμφότερα περί τα 15-20 ευρώ το άτομο.

Αναχωρώντας από τη Σύρο, σε περίπτωση που δυσκολεύεστε με την πληθώρα επιλογών που προσφέρει το λιμάνι, κατευθυνθείτε στο Περί… Τίνος, για τοπικές σπεσιαλιτέ, ουζάκι και ποικιλίες πάνω στο κύμα ή στο Άμβυξ για αυθεντική ιταλική κουζίνα –αμφότερα περί τα 20-25 ευρώ το άτομο.

Το λιμάνι της Σαντορίνης, από την άλλη, μπορεί να αποτελεί τη λιγότερο εντυπωσιακή εικόνα του νησιού, και να αποπνέει αίσθηση εγκατάλειψης, αν, όμως, απλά φτάσετε εδώ λίγη ώρα νωρίτερα από το πλοίο μπορείτε πάντα να χαζέψετε τα καράβια πίνοντας καφέ στην τελευταία καφετέρια του παραλιακού δρόμου. Αν τώρα η άφιξή σας συνοδεύεται από δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με την ώρα άφιξης –ή μη άφιξης– του πλοίου σας… μεταβολή και πίσω στα Φηρά.

Φεύγοντας, τέλος, από τη Μήλο, μην παραλείψετε να τιμήσετε τις εξαιρετικές βάφλες του Γιάγκος Bar, και να δοκιμάσετε εξαιρετική ελληνική κουζίνα η τιμή της οποίας δύσκολα θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το άτομο στο Μπάρκο.

Βορειοανατολικό Αιγαίο
 
Στην Ικαρία, στο βόρειο λιμάνι, τον Εύδηλο, θα βρείτε το Οινομαγειρείο της Πόπης, που σερβίρει εξαιρετική τοπική κουζίνα και σπιτικά μαγειρευτά σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15 ευρώ το άτομο. Αν (ελπίζετε να) αναχωρήσετε από τον Άγιο Κήρυκο, θα πιάσετε τραπεζάκι κάτω από τα αρμυρίκια στην πλατεία για καφέ και σνακ, ενώ αν επιθυμήσετε… κανονικό γεύμα και το πλοίο δε φαίνεται στον ορίζοντα, θα απομακρυνθείτε λίγο, και θα οδηγήσετε τα 2-3 χιλιόμετρα μέχρι τον Ξυλοσύρτη. Εκεί, θα δοκιμάσετε τα εξαιρετικά μαγειρευτά αλλά και τα ζουμερά κρεατικά στη σχάρα που ετοιμάζει η κ. Ελευθερία στο ταβερνάκι της, Αρόδου. Ο λογαριασμός δε θα ξεπεράσει τα 15-20 ευρώ το άτομο.

Στη Σάμο, αν το ακυρωμένο δρομολόγιο σας φέρει στο Βαθύ, θα απολαύσετε τοπική κουζίνα στη Σούδα (περί τα 15 ευρώ το άτομο) και πολύχρωμα κοκτέιλ με φόντο το ηλιοβασίλεμα στο Escape. Αν είστε στο Καρλόβασι, θα δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά στον Διόνυσο ή θα πιάσετε τραπέζι στο μοντέρνο ταβερνάκι Hippy’s –για καθένα από αυτά υπολογίστε περίπου 15 ευρώ το άτομο. Αν ο ήλιος πέσει και το καράβι δε λέει να φανεί, ποτάκι μετά mainstream μουσικής στο Ποπ Κορν. Κι αν σας βρει εδώ και το επόμενο πρωί, βουτιές σε κρυστάλλινα νερά στην παραλία που λέγεται Ποτάμι –σε δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι.

Στη Μυτιλήνη, το πλοίο συνήθως δεν αργεί. Επειδή, όμως, τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι σίγουρο, σημειώστε, για καλό και για κακό, τις παρακάτω διευθύνσεις: Αβέρωφ στην προκυμαία για τίμια μαγειρευτά σε εξαιρετικές τιμές (12-15 ευρώ το άτομο), Αχιβάδα για σπιτικές νοστιμιές και φρέσκο ψάρι (15-20 ευρώ το άτομο) και Ερμής για τοπικές σπεσιαλιτέ και ουζοποικιλίες (περίπου 15 ευρώ το άτομο).

Δωδεκάνησα
Στη Ρόδο, δύο all time αγαπημένες διευθύνσεις είναι ο Μαυρίκος, για τοπική κουζίνα και η Αμβροσία, για διεθνείς και ελληνικές γεύσεις –αμφότερα δε θα σας κοστίσουν περισσότερα από 20 ευρώ το άτομο.

Στη μικρούλα Σύμη, θα πιάσετε τραπεζάκι στον Μάνο, για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, στη Μαραθούντα για ψαροκεφτέδες και κατσικίσιο τυρί –αλλά και ό,τι ψαρικό ή κρεατικό τραβά η όρεξή σας– και στο Θόλο για τοπική κουζίνα. Υπολογίστε περίπου 20-25 ευρώ το άτομο για καθένα από αυτά.

Στην Κω, ουζάκι μετά μεζέδων θα απολαύσετε στον Νικόλα τον Ψαρά (10-15 ευρώ το άτομο) τοπικές σπεσιαλιτέ στην Ευδοκία (περί τα 15 ευρώ το άτομο) και σπιτικά μαγειρευτά στην Ελιά (20-25 ευρώ το άτομο). Αν… νυχτώσετε, μία από τις καλύτερες επιλογές για ποτό είναι το παραλιακό Island, ενώ αν επιθυμήσετε socializing με τους τουρίστες, κατευθυνθείτε προς τα μπαράκια των Εξαρχείων.

Στη Νίσυρο, και πιο συγκεκριμένα στο Μανδράκι, το λιμάνι της, η top πρόταση για σπιτικά μαγειρευτά και ψητά στη σούβλα είναι η Ειρήνη, στην Πλατεία της Ηλικιωμένης. Υπολογίστε περί τα 15 ευρώ το άτομο, για να φάτε τόσο όσο χρειάζεται για να ξεχάσετε ότι περιμένατε καράβι. Εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ θα δοκιμάσετε και στο Πανόραμα, με περίπου 20-25 ευρώ το άτομο.

Στην Πόθια της Καλύμνου, θα δοκιμάσετε φρεσκότατο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες στο Βράχο, με περίπου 15-20 ευρώ το άτομο και σπιτικά μαγειρευτά στον Παντελή, με 15 ευρώ το άτομο maximum.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v