City Sightseeing: Κάνε τον τουρίστα στην Αθήνα

Προσέξατε κι εσείς τα κόκκινα λεωφορειάκια με την ανοιχτή οροφή που κάνουν βόλτες στο κέντρο της Αθήνας; Τα προσέξαμε κι εμείς. Κι είπαμε να ψάξουμε από πού ξεκινούν, πού κάνουν στάσεις και πόσο κοστίζει η ξενάγηση. Και χαρήκαμε.
City Sightseeing: Κάνε τον τουρίστα στην Αθήνα
Αν σε κάθε σας ταξίδι σε ευρωπαϊκές μικρές και μεγαλύτερες πόλεις συναντούσατε τα χαρακτηριστικά τουριστικά κόκκινα λεωφορειάκια με την ανοιχτή οροφή και σκεφτόσασταν πόσο κρίμα είναι που η Αθήνα δε διαθέτει κάτι αντίστοιχο, πέραν εκείνης της έξυπνης ιδέας που είχε υιοθετήσει κάποτε ο Δήμος Αθηναίων, μιας λεωφορειακής γραμμής που έκανε το γύρο των αξιοθέατων, που ούτως ή άλλως δεν είχε ιδιαίτερα τακτικά δρομολόγια και η οποία κάποια στιγμή απλά εξαφανίστηκε, θα έχετε χαρεί συναντώντας μερικά πρωινά στο Σύνταγμα τα λεωφορεία της Athens City Sightseeing.

Δεν είναι ότι ως ταξιδιώτης έχεις ανάγκη ένα “bus tour” για να γνωρίσεις μια πόλη. Αυτά που σου δείχνει μπορείς σαφέστατα να τα δεις και μόνος σου. Είναι όμως μια καλή λύση για να πάρεις ένα «ρεζουμέ» της πόλης, να εντοπίσεις πού βρίσκονται τα αξιοθέατά της, ενδεχομένως και κάποια λιγότερο γνωστά ενδιαφέροντα σημεία, και να αποφασίσεις μετά μόνος σου ποια από αυτά θα επισκεφθείς και ποια όχι.

Είναι, επίσης, μια άριστη λύση για μια πόλη όπως η Αθήνα, την οποία οι περισσότεροι τουρίστες περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους ως διήμερη στάση, ίσα για να δουν την Ακρόπολη πριν φύγουν για τα νησιά. Όχι μόνο γιατί κάνει, κατά μία έννοια, τη «διαφήμιση» που θα μπορούσε να τους κρατήσει, αλλά και γιατί είναι προτιμότερο να δουν σε ένα πέρασμα την Αρχαία Αγορά και το Ολυμπιείο, παρά να αγνοούν την ύπαρξή τους.

Χώρια το γεγονός ότι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη και σε άπειρους Αθηναίους, που επίσης αγνοούν την ύπαρξη βασικών μνημείων της πόλης τους –και κάποια άλλα τα έχουν απλά ακουστά– και ποτέ δε θα ζαλωθούν το χάρτη για να τα αναζητήσουν μόνοι τους. Και αν το έκαναν, θα ήταν σίγουρα καλύτερα να έχουν κάποιον να τους εξηγήσει πέντε πράγματα για την Ιστορία της Ρωμαϊκής Αγοράς, παρά να προσπαθούν να βγάλουν άκρη από τις επεξηγηματικές (;) πινακίδες της.

Τα κόκκινα λεωφορειάκια της Athens City Sightseeing ξεκινούν καθημερινά από τις 9.00 το πρωί και κάθε μισή ώρα από το Σύνταγμα, και κάνουν στάσεις στο άγαλμα της Μελίνας Μερκούρη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Ακρόπολη, το Ναό του Ολυμπίου Διός, τον Εθνικό Κήπο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Παναθηναϊκό Στάδιο, τη Βουλή, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Ομόνοια, την Πλατεία Καραϊσκάκη, το Θησείο και την Πλατεία Κοτζιά.

Το εισιτήριο κοστίζει 18 ευρώ, ισχύει για δύο ημέρες, και σας επιτρέπει να ανεβοκατεβαίνετε σε όποια στάση θέλετε: αν χρειάζεστε το χρόνο σας για να δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, μπορείτε κάλλιστα να πάρετε το επόμενο λεωφορείο –ή αυτό που θα περάσει μετά από 2 ώρες, μετά από 3, ή και την επόμενη μέρα– για να συνεχίσετε την ξενάγηση. Τα λεωφορεία πηγαινοέρχονται καθημερινά, μέχρι τις 18.00 το απόγευμα. Αν επιλέξετε να μην κατεβείτε πουθενά, η βόλτα διαρκεί μιάμιση ώρα.

Η εταιρεία διοργανώνει και τρεις διαφορετικές ξεναγήσεις με τα πόδια, αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι δε βλέπεις τίποτα μέσα από ένα λεωφορείο: μία που ξεκινά από την Ακρόπολη και κατεβαίνει προς τη Ρωμαϊκή και την Αρχαία Αγορά, μία που ξεκινά από το Θησείο και ανεβαίνει τη Μητροπόλεως μέχρι το Σύνταγμα, και μία που ξεκινά από το Σύνταγμα, περνά μέσα από την Πλάκα και καταλήγει στην Ακρόπολη.

Ηρώ Κουνάδη

City Sightseeing, Συγγρού 78 και Μ. Μπότσαρη 49, τηλ.: 210 9220604
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v