Oktoberfest: Μπίρεν μπόλικεν στο κέντρο της Βαυαρίας

Οι επισκέπτες στο τελευταίο Oktoberfest κατανάλωσαν σχεδόν 7 εκατομμύρια λίτρα μπύρας, πάνω από 58.000 χοιρινά παϊδάκια και 104 βόδια. Εφέτος, το μεγαλύτερο ανοιχτό φεστιβάλ στον κόσμο άνοιξε τις πόρτες του στις 20 Σεπτεμβρίου.
Oktoberfest: Μπίρεν μπόλικεν στο κέντρο της Βαυαρίας
του Γιώργου Φλώκα

«O'zapft is». Mε αυτές τις λέξεις ο Christian Ude, δήμαρχος του Μόναχου, άνοιξε επίσημα το 175ο φεστιβάλ μπύρας Oktoberfest, με το παραδοσιακό «τρύπημα» του βαρελιού το Σάββατο στις 20 Σεπτεμβρίου. Για 16 ημέρες -από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου- το μεγαλύτερο φεστιβάλ στον κόσμο προσελκύει πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες από τη Βαυαρία, την υπόλοιπη Γερμανία και το εξωτερικό. Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στο Theresienwiese, ονομάζεται επίσης «Wiesn» (το λιβάδι, στα βαυαρικά).

Όμως, τι είναι αυτό που κάνει το Oktoberfest τόσο ξεχωριστό; Καταρχάς, είναι εξαιρετικά δημοφιλές τόσο στο Μόναχο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, αποτελεί μοναδικό κράμα βαυαρικής παράδοσης και σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Το Oktoberfest έχει προέλευση στους εορτασμούς που είχαν οργανωθεί από το διάδοχο του θρόνου Λουδοβίκο (ο μετέπειτα Βασιλιάς Λουδοβίκος ο Α’ της Βαυαρίας) για το γάμο του. Το 1810 παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Τερέζα, η οποία έδωσε το όνομά της στο λιβάδι που φιλοξενεί το φεστιβάλ (Theresienwiese).

Τα highlights του φετινού φεστιβάλ
Ένα από τα καλύτερα στιγμιότυπα του φεστιβάλ είναι, την ημέρα έναρξης, η παρέλαση των πανδοχέων και των ζυθοποιών, μια ώρα πριν το τρύπημα του πρώτου βαρελιού. Στην παρέλαση πρωτοστατεί πάνω σε άλογο το «παιδί του Μονάχου», έμβλημα της πόλης, ακολουθούμενο από το δήμαρχο και τις μπάντες, ενώ από πίσω παρελαύνουν σε κάρα οι ζυθοποιίες της πόλης.

Η πομπή των τυφεκιοφόρων, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, αποτελεί ένα ακόμη από τα highlights του φεστιβάλ, με παραδοσιακούς χορούς και κοστούμια της χώρας. Το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD αναμεταδίδει το γεγονός σε όλο τον κόσμο. Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, όλες οι μπάντες του Oktoberfest συγκεντρώνονται για μια μεγάλη συναυλία ενώ την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, στις 5 Οκτωβρίου, οι κανονιοβολισμοί σηματοδοτούν τη λήξη της εκδήλωσης.

Μόνο μπύρα Μονάχου
Ωστόσο, το Oktobersfest παραμένει ένα παραδοσιακό φεστιβάλ του Μονάχου. Εξ’ ου και η διευκρίνιση ότι «μόνο η μπύρα του Μονάχου από τις παραδοσιακές ζυθοποιίες της πόλης πωλείται στο φεστιβάλ». Το φεστιβάλ μπύρας διαθέτει συνολικά 14 τεράστιες τέντες, με δυνατότητα να φιλοξενήσουν πάνω από 100.000 επισκέπτες ενώ το εθνικό ποτό των Γερμανών προέρχεται από τις έξι βασικές ζυθοποιίες του Μονάχου: Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten και Staatliches Hofbräuhaus.

Συνήθως συνοδεύεται με βαυαρικές σπεσιαλιτέ ενώ κυριαρχεί -φυσικά- το χοιρινό λουκάνικο. Στην τέντα της ζυθοποιίας Spaten-Franziskaner συνεχίζεται η παράδοση του ψητού βοδιού, με το ζώο να ψήνεται ολόκληρο, ενώ στις τέντες των Augustiner και Fischer-Vroni, η μπύρα σερβίρεται απευθείας από το βαρέλι.

Εάν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε, θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος parking στην περιοχή, οπότε καλύτερα να προτιμήσετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v