(Περισσότερες) Συναυλίες 2008: Πάμε... Ευρώπη;

Τώρα που η συναυλιακή σαιζόν στην Αθήνα (σχεδόν) τελείωσε, φτιάχνουμε βαλίτσες, κλείνουμε low cost εισιτήρια και βλέπουμε... Coldplay, Queen με Paul Rodgers, James Blunt, Stevie Wonder, REM, Bryan Adams, Eric Clapton και Nickelback live στην Ευρώπη.
(Περισσότερες) Συναυλίες 2008: Πάμε... Ευρώπη;
Δεν είναι ότι μας άφησε δυσαρεστημένους το φετινό αθηναϊκό line up. Είδαμε μεγάλα ονόματα, κάποια εκ των οποίων τα περιμέναμε καιρό, σε απολαυστικά show. Δεν είχαμε ιδιαίτερα δυσάρεστες ακυρώσεις, ούτε τραγικά επεισόδια, ούτε σοβαρά παράπονα εν γένει. Είναι, απλά, ότι τώρα που η συναυλιακή σαιζόν στην Αθήνα τελειώνει, και ουσιαστικά έχουμε μόνο τη συναυλία της Madonna τον Σεπτέμβρη να περιμένουμε, αρχίζει ήδη να μας λείπει. Και αναζητάμε αφορμή να (ξανα)ζήσουμε τη μαγεία μιας συναυλίας, με ολίγο από ευρωπαϊκό ταξίδι –γιατί κι αυτά μας έλειψαν, τώρα που παρασυρθήκαμε σε weekends και διακοπές με… ήλιο, θάλασσα και χωριάτικη σαλάτα.

Το ταξίδι που γίνεται με αφορμή μια συναυλία έχει κάτι μοναδικό. Μου το εξήγησε πέρυσι ένας Νορβηγός, ορκισμένος fan των Rolling Stones, που τους ακολουθούσε στην Παγκόσμια Περιοδεία τους, έχοντας ήδη δει περί τις 20 συνεχόμενες συναυλίες σε διάφορα μέρη του κόσμου, όταν τον συνάντησα στο Βελιγράδι. «Ουσιαστικά, βλέπεις το ίδιο show, με ελάχιστες ή καθόλου παραλλαγές, ξανά και ξανά» μου είπε «όμως το κοινό, η ατμόσφαιρα, η ενέργεια του κάθε τόπου, ακόμη κι αυτές οι ελάχιστες παραλλαγές το κάνουν να αλλάζει, και να αξίζει κάθε φορά».

Προσθέστε σε αυτό ότι σε όσα «ευρωπαϊκά standards» κι αν ανταποκρίνονται, πλέον, οι συναυλιακοί μας χώροι και διοργανώσεις, η εμπειρία μιας συναυλίας στο εξωτερικό είναι εντελώς διαφορετική, και δεν έχετε, πλέον, καμία δικαιολογία να το σκέφτεστε. Ειδικά αν δείτε ποια αγαπημένα ονόματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή, και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, σε ευρωπαϊκή περιοδεία η οποία, δυστυχώς, δεν κάνει στάση στην Αθήνα.

* Ξεκινάμε από την πλέον πολυσυζητημένη περιοδεία της χρονιάς, τη θρυλική συνεργασία των Queen με τον Paul Rodgers, που κάνει διάλειμμα για τον Αύγουστο και συνεχίζει Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο σε ανατολική και δυτική Ευρώπη. Ενδεικτικές ημερομηνίες: 15/9 και 16/9 Μόσχα, 21/9 Βερολίνο, 24/9 Παρίσι, 13/10 Λονδίνο, 22/10 Βαρκελώνη, 29/20 Βελιγράδι, 31/10 Πράγα, 1/11 Βιέννη και 7/11 εκ νέου στο Λονδίνο. 

* “Viva la Vida”, ήτοι Ζήτω η Ζωή, ονόμασαν την παγκόσμια περιοδεία τους οι βραβευμένοι με Grammy για την παγκόσμια επιτυχία “Clocks”, Coldplay. Το ευρωπαϊκό κομμάτι της αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου από το Στρασβούργο, και να συνεχιστεί στις 6 και 7/9 στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη αντίστοιχα, στις 15/9 στο Βερολίνο, στις 23/9 στη Βουδαπέστη, στις 30/9 στο Μιλάνο και σε άλλες πόλεις, έως τις 4/10 οπότε και καταλήγει στην Αμβέρσα, πριν αποχαιρετίσουν την Ευρώπη για τον Καναδά.

* Οι fan του Stevie Wonder χρειάστηκε να περιμένουν περισσότερο από μία δεκαετία για να τον απολαύσουν live σε ευρωπαϊκό έδαφος. Από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά το I Just Called to Say I Love You, και άλλες 32 παγκόσμιες επιτυχίες, στο Λονδίνο, το Ρότερνταμ, τη Στοκχόλμη, την Κολωνία, το Μόναχο, το Μιλάνο, το Παρίσι και το Μάντσεστερ.

* Μπορεί να χάσαμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο, λόγω του απίστευτου… σίριαλ με το Θέατρο του Λυκαβηττού, αλλά δεν πτοούμαστε. Το You’re Beautiful του James Blunt θα ακούγεται live σε διάφορα σημεία ανά την Ευρώπη μέχρι τον Νοέμβριο κι εμείς θα είμαστε εκεί. Μερικές από τις επιβεβαιωμένες ημερομηνίες: 30/9 Άμστερνταμ, 1/10 Παρίσι, 10/10 Γλασκόβη, 14/10 Λονδίνο, 19/10 Λειψία, 27/10 Πράγα, 28/10 Βιέννη, 4/11 Τουλούζη. 

* Στο δρόμο βρίσκονται αυτή τη στιγμή και οι αγαπημένοι REM, οι οποίοι ολοκληρώνουν την ευρωπαϊκή τους περιοδεία τον Οκτώβριο. Μεταξύ άλλων, οι στάσεις τους περιλαμβάνουν τη Βουδαπέστη στις 16/8, την Πράγα στις 17/8, τη Στουτγάρδη στις 19/8, το Μάντσεστερ στις 24/8, το Παρίσι στις 28/8, το Λονδίνο στις 30/8, τη Στοκχόλμη στις 7/9, το Αμβούργο στις 18/9, το Μόναχο στις 23/9, τη Μπολόνια στις 26/9, τη Μαδρίτη στη 1/10 και την Κωνσταντινούπολη στις 4/10.

* Ένας αγαπημένος… Καναδός απ’ τα παλιά, ο Bryan Adams, επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από αρκετά χρόνια απουσίας, για να μας ταξιδέψει με τις μελωδικές μπαλάντες του και τους δυνατούς ροκ ήχους της κιθάρας του, στις 21/9 στο Λονδίνο, στις 22/9 στο Παρίσι, στις 23/9 στη Ζυρίχη, στις 24/9 στο Μόναχο, στις 26/9 στο Βερολίνο, στις 28/9 στην Κοπεγχάγη, στις 30/9 στην Αμβέρσα και στις 30/10 στο Μάντσεστερ.

* Ακόμη μελωδικότερος, κι ακόμη πιο… κλασσικός αγαπημένος, ο Eric Clapton επανέρχεται δριμύτερος, παρά τα 63 του χρόνια, και ολοκληρώνει στο Μόντε Κάρλο στις 23 Αυγούστου την ευρωπαϊκή περιοδεία του, που έχει ήδη ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Μέχρι τότε, οι στάσεις του περιλαμβάνουν τη Λειψία στις 12/8, το Βερολίνο στις 15/8 και τη Ζυρίχη στις 20/8. 

* “It’s written in the stars”… Ο Paul Weller κλείνει το τρίπτυχο των ρομαντικών συναυλιών του φετινού καλοκαιριού, με μια ευρωπαϊκή περιοδεία που κάνει στάση, μεταξύ άλλων, στις Βρυξέλλες στις 3/10, στο Άμστερνταμ στις 4/10, στο Βερολίνο στις 7/10, στο Μόναχο στις 11/10, στην Μπολόνια στις 15/10, στη Γλασκόβη στις 14/11 και στο Λονδίνο στις 24, 25 και 26/11. 

* Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Nickelback έχουν προγραμματίσει για το φετινό φθινόπωρο ένα mini tour στην Ευρώπη, με στάσεις στη Στουτγάρδη (9/9), στο Δουβλίνο (13/9), στο Μάντσεστερ (15/9) και στο Λονδίνο (19 και 21/9). 

* Η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα του rock’n’roll, Tina Turner, ξεκινά την 1η Οκτωβρίου την παγκόσμια περιοδεία της, το ευρωπαϊκό σκέλος της οποίας θα ξεκινήσει από την Κολωνία στις 14 Ιανουαρίου 2009. Μέχρι στιγμής οι ημερομηνίες και οι στάσεις που έχουν ανακοινωθεί περιλαμβάνουν διάφορες πόλεις της Γερμανίας, το Παρίσι και το Λονδίνο, με καταληκτικό σταθμό το Μάντσεστερ στις 3 Απριλίου –πράγμα που μας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη δούμε και στην Αθήνα. 

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v