Ελληνικός τουρισμός: Τα ups and downs του... εθνικού μας προϊόντος

Ποιοι ελληνικοί προορισμοί "ανεβαίνουν" και ποιοι "πέφτουν"; Πεντάστερα ξενοδοχεία ή οργανωμένα κάμπινγκ έρχονται πρώτα σε προτιμήσεις; Από ποια χώρα γίνεται η μεγαλύτερη... εισαγωγή τουριστών; Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2007, που μόλις ανακοινώθηκαν, δίνουν απαντήσεις.
Ελληνικός τουρισμός: Τα ups and downs του... εθνικού μας προϊόντος
Σε πείσμα των δυσοίωνων προβλέψεων για το μέλλον του εν Ελλάδι τουρισμού και τις διαμαρτυρίες ιθυνόντων και μη για την ακρίβεια και τον σχολιασμό της, που θα βλάψει το… εθνικό μας προϊόν, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις πελατών στα πάσης φύσεως ξενοδοχειακά καταλύματα και κάμπινγκ που ανακοινώθηκαν μόλις είναι μάλλον ενθαρρυντικά.

Το πρώτο καλό σημάδι διακρίνεται στην αύξηση των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, σε σχέση με το 2006, η οποία είναι της τάξης του 1,47% (65.420.236 διανυκτερεύσεις έναντι 57.796.551 την προηγούμενη χρονιά), ενώ ο αριθμός των αφίξεων σε όλα τα καταλύματα της χώρας, ανεξαρτήτως ημερών παραμονής, εμφανίζεται αυξημένος κατά 4,92% (16.037.592 επισκέπτες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ έναντι 13.982.021 το 2006).

Αναλυτικότερα, κατά το 2007, το 44,2% των αφίξεων αφορά ημεδαπούς και το 55,8% αλλοδαπούς, ενώ στις διανυκτερεύσεις το 26,5% αφορά ημεδαπούς (με 2,5 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο) και το 73,5% αλλοδαπούς (με 5,4 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο). Εντύπωση προκαλεί η αύξηση των διανυκτερεύσεων στα κάμπινγκ κατά 1,97% σε σχέση με το 2006, αν και οι αφίξεις σε αυτά έχουν μειωθεί κατά 1,65%, ενώ σαφώς περισσότεροι είναι οι ξένοι τουρίστες σε σχέση με τους Έλληνες που τα προτιμούν για τη διαμονή τους. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε αφίξεις παρουσιάζουν τα παραδοσιακά καταλύματα και τα ξενοδοχεία 5 αστέρων (12,01% και 9,54% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2006) με τα πρώτα να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών και τα δεύτερα να καταγράφουν περισσότερες αυξήσεις αλλοδαπών.

Αναλύοντας τα στοιχεία ανά γεωγραφική περιφέρεια, κατά το 2007, το 62% του συνόλου των αφίξεων πελατών συγκεντρώθηκε σε 4 Περιφέρειες και συγκεκριμένα στην Αττική (22,1%), στην Κρήτη (13,9%), στο Νότιο Αιγαίο (13,3%) και στην Κεντρική Μακεδονία (12,6%). Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις, το 80% συγκεντρώθηκε σε 5 Περιφέρειες, στην Κρήτη (23,4%), στο Νότιο Αιγαίο (22,5%), στην Αττική (11,8%), στα Ιόνια Νησιά (11,5%) και στην Κεντρική Μακεδονία (10,9%).

Σε γενικές γραμμές, τα μερίδια συμμετοχής των περιφερειών δεν έχουν αλλάξει κατά το 2007, σε σχέση με το 2006. Ωστόσο, στις διανυκτερεύσεις παρουσιάζεται αύξηση του μεριδίου της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μείωση του μεριδίου της περιφέρειας Ιόνιων Νήσων. Το γεγονός αυτό αντανακλάται και στις πληρότητες των περιφερειών αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι η μεγαλύτερη αύξηση στις πληρότητες, έναντι του 2006, παρουσιάζεται στη Δυτική Ελλάδα και στην Αττική. Αντίθετα, σημαντική είναι η μείωση στις πληρότητες της Κρήτης, του Νότιου Αιγαίου και των Ιόνιων Νήσων.

Τα στοιχεία αφίξεων και διανυκτερεύσεων αλλοδαπών για το 2007, κατά χώρα μόνιμης διαμονής, παρουσιάζουν την πλειοψηφία των πελατών στα πάσης φύσεως ξενοδοχειακά καταλύματα να προέρχεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (72% στις αφίξεις πελατών και 81% στις διανυκτερεύσεις). Η αύξηση του μεριδίου συμμετοχής των πελατών από την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται και στην είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. κατά το 2007.

Μεγαλύτερη συμμετοχή συνεχίζουν να εμφανίζουν οι πελάτες από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το ποσοστό συμμετοχής τους έχει μειωθεί. Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζεται στο μερίδιο συμμετοχής των πελατών με χώρα μόνιμης διαμονής τη Ρωσία, τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί, ότι τη μεγαλύτερη αύξηση σε αυξήσεις και διανυκτερεύσεις παρουσιάζει ο αριθμός των επισκεπτών από τις χώρες της Βαλτικής (κατά 60,9% από την Εσθονία, 70,8% από τη Λιθουανία και 114,4% από τη Λετονία έχουν αυξηθεί οι αφίξεις σε σχέση με το 2006).

Τέλος, αναλύοντας τα στοιχεία της κίνησης των καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου κατά μήνα, παρατηρούμε ότι το 81% των αφίξεων (68% των ημεδαπών και 91% των αλλοδαπών) και το 90% των διανυκτερεύσεων (74% των ημεδαπών και 96% των αλλοδαπών) συγκεντρώνονται στο διάστημα από Απρίλιο έως και Οκτώβριο. Κατά τους υπόλοιπους μήνες η κίνηση των καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου οφείλεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στους ημεδαπούς πελάτες. Μείωση σε σχέση με το 2006 παρατηρείται σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

* Δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία σε πίνακες και διαγράμματα, στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v