Καλοκαιρινά φεστιβάλ: Weekends μετά μουσικής (και θεάτρου)

Επειδή weekend δεν είναι μόνο οι Κυκλάδες και φεστιβάλ δεν είναι μόνο η Επίδαυρος, ξεφυλλίζουμε και φέτος προγράμματα, κλείνουμε εισιτήρια και συνδυάζουμε τις βουτιές μας με ολίγη από καλλιτεχνική δροσιά.
Καλοκαιρινά φεστιβάλ: Weekends μετά μουσικής (και θεάτρου)
της Ηρώς Κουνάδη

Εν αρχή ην η Επίδαυρος. Μετά η Καλαμάτα. Και ακολουθούν δεκάδες ακόμα καλοκαιρινά φεστιβάλ, που διαρκώς αυξάνονται ποσοτικά και ποιοτικά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η ελληνική επαρχία έχει ζωή πολύ πέραν του κλασσικού μοντέλου παραλία – café – ταβερνάκι και πολιτισμική πρωτοβουλία που συναγωνίζεται επάξια –και σε πολλές περιπτώσεις κερδίζει στα σημεία– αυτήν της Αθήνας.

Για μία ακόμη χρονιά, λοιπόν, επιλέγουμε ανάμεσα σε ελπιδοφόρες ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, συναυλίες εγχώριων και ξένων καλλιτεχνών, εργαστήρια και σεμινάρια, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο και χορό, κλείνουμε εισιτήρια, ετοιμάζουμε βαλίτσες και ξεκινάμε ταξίδι(α) με αφορμή… καλλιτεχνική.

Αφορμή #1: Χορός στην Καλαμάτα
Πέρασαν κιόλας 14 χρόνια από την πρώτη φορά που η ανακοίνωση ενός φεστιβάλ χορού στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μας εξέπληξε ευχάριστα. Από τότε μέχρι σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παραμένει το δημοφιλέστερο και ίσως το πλέον επιτυχημένο φεστιβάλ της ελληνικής επαρχίας, με πρόγραμμα πάντοτε γεμάτο ονόματα παγκοσμίου εμβέλειας αλλά και αμέριστη υποστήριξη τόσο σε ανερχόμενους όσο και σε καταξιωμένους εγχώριους καλλιτέχνες.
Πότε; Από 18 έως 27 Ιουλίου
Τι θα δούμε; Μεταξύ (πολλών) άλλων, τα “Uprising” και “In Your Rooms” του ισραηλινής καταγωγής Χόφες Σέκτερ (φωτό), το σόλο “Beautiful Me” του Γκρέγκορυ Μακόμα από τη Νότιο Αφρική, το «Until the moment when God is destroyed by the extreme exercise of beauty» της πρωτοπόρου της πορτογαλικής σκηνής του σύγχρονου χορού Βέρα Μαντέρο, το «Both Sitting Duet» των Τζόναθαν Μπάρροους και Ματτέο Φάργκιον, το «Geometronomics» από τους βραζιλιάνους χιπχόπερς Discípulos do Rítmo σε χορογραφία του Γερμανού Νηλς «Στορμ» Ρομπίτσκυ, το αφιέρωμα στην ολλανδική σκηνή του σύγχρονου χορού, με βασικό πρωταγωνιστή τον Καταλανό Πέρε Φάρουα και τέλος το «Utsushi» των Ιαπώνων Sankai Juku του Ούσιο Αμαγκάτσου.
Και τι άλλο; Θα παρακολουθήσουμε το σεμινάριο σύγχρονου χορού του Ινιάκι Ασπιλλάγκα και θα (ξανα)δούμε την αγαπημένη ομάδα χορού Quasi Stellar της Αποστολίας Παπαδαμάκη στη νέα της δουλειά Electric Girl.
Εισιτήρια; Από 15 έως 23 ευρώ, προπωλούνται από 25/6 στα ταμεία του Φεστιβάλ (Παν. Καίσαρη 6, Καλαμάτα) και με πιστωτική κάρτα στα τηλέφωνα 27210 99026 και 27210 99028.

Αφορμή #2: River Party στο Νεστόριο Καστοριάς
Γιορτάζοντας φέτος 30 ολόκληρα χρόνια ζωής, ένα από τα ατμοσφαιρικότερα φεστιβάλ της χώρας παρουσιάζει το πιο πλούσιο πρόγραμμα στην ιστορία του, με συμμετοχές μεγάλων ονομάτων τόσο της διεθνούς όσο και της εγχώριας μουσικής σκηνής. Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, δίπλα στο ποτάμι, με σούπερ οργανωμένο camping για να ζήσουμε στιγμές… Glastonbury.
Πότε; Από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου
Ποιους θα δούμε; Boban I Marko Markovic Orchestra, Karandila Gypsy Brass Orchestra, Onirama, Χάρις Αλεξίου, Μπάμπη Στόκα, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Matisse, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Σάκη Μπουλά, Γιάννη Ζουγανέλη, Βασίλη Καζούλη, Χρήστο Θηβαίο, Δημήτρη Σταρόβα, Ρόδες, Γιάννη Πάριο, Χάρη Βαρθακούρη και Ζάκ Στεφάνου.
Και τι άλλο; Πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: επαγγελματική πίστα paintball, bungee jumping, τοξοβολία, γέφυρα Νεπάλ και bungee trampoline.
Εισιτήρια; Από 10 έως 18 ευρώ την ημέρα, 40 ευρώ για το πενθήμερο ή 45 ευρώ για το πενθήμερο συμπεριλαμβανομένου του camping.

Αφορμή #3: Θέατρο στους Φιλίππους
Το αγαπημένο φεστιβάλ των θεατρόφιλων που γιόρτασε πέρυσι μισό αιώνα ζωής και επανέρχεται δριμύτερο με πρόγραμμα φορτωμένο όχι μόνο από τα δυνατά χαρτιά του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και από πολλές ελπιδοφόρες, μικρότερες παραγωγές, συν μία συνεργασία που αναμένεται να συζητηθεί.
Πότε; Από 4 Ιουλίου μέχρι 1 Σεπτεμβρίου
Τι θα δούμε; Την παράσταση «Οψόμεθα εις Φιλίππους», αποτέλεσμα της πρώτης συνεργασίας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και Κομοτηνής, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, τον Ορέστη του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Slobodan Unkovski (φωτό), την Ελένη του Ευριπίδη σκηνοθετημένη από τον Θοδωρή Αθερίδη, την «Ηλέκτρα Αυτουργό» από το Χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου, τον Αίαντα του Σοφοκλή από το Θέατρο Άττις του Θόδωρου Τερζόπουλου, τη Μήδεια του Ευριπίδη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ανατόλι Βασίλιεφ, το Βατρα-Χ από το Εθνικό Θέατρο και τον Δημήτρη Λιγνάδη και τους δύο σοφόκλειους Οιδίποδες σε μία παράσταση της Ρούλας Πατεράκη.
Και τι άλλο; Βιωματικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής και ψηφιδωτού, έκθεση ψηφιδογραφίας και φωτογραφίας, έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων, συναυλία και προβολές αρχαιολογικών ταινιών μεσογειακού χώρου.
Εισιτήρια; Από 12 έως 20 ευρώ, προπωλούνται στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία Καβάλας, τηλ.: 2510 620566, 2510 231011.

Αφορμή #4: Συνάντηση νέων στον Άρδα
Το πλέον νεανικό φεστιβάλ της χώρας συμπληρώνει φέτος τα 14 χρόνια του. Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, δίπλα στο ποτάμι, στις Καστανιές του Έβρου, το Ardas Live 08 συγκεντρώνει στα δύο stages του καλλιτέχνες από πολλά διαφορετικά ρεύματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Πότε; Από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου
Ποιους θα ακούσουμε; Goin' Through and The Family, Ταραξία, Έλενα Παπαρίζου, Μάνο Πυροβολάκη, Μίκρο, Stavento, Ευριπίδη Νικολίδη, Πάνο Κατσιμίχα, Μάνο Ξυδούς, Γιάννη Κούτρα, Μωρά στη Φωτιά, Υπόγεια Ρεύματα, Γιάννη Πάριο, Χάρη Βαρθακούρη, Δέσποινα Βανδή, The Blues Bug, Ταξιδιώτες Ψυχής και πολλούς άλλους.
Και τι άλλο; Τουρνουά σκάκι και Scramble, αγώνες motocross και τοξοβολίας, beach volley, 5x5, σεμινάρια ενημέρωσης από ΜΚΟ, επίδειξη 4x4, θεατρικό εργαστήρι, κουκλοθέατρο και δράσεις στο ποτάμι από τη Riverland.
Εισιτήρια; Αναμένεται η ανακοίνωση των τιμών στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Για πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Βύσσας, Νέα Βύσσα, Νομός Έβρου, στα τηλέφωνα 25520 81140, 25520 81141 και 25520 81142.

Αφορμή #5: Sani Festival στη Χαλκιδική
Δεκαπέντε συναυλίες, δυο παραστάσεις χοροθεάτρου και μια ιδιαίτερη εγκατάσταση γλυπτικής περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του 16ου φεστιβάλ στο λόφο της Σάνης –του πρώτου φεστιβάλ που ξεκίνησε ως ιδιωτική πρωτοβουλία στο Sani Resort της Χαλκιδικής και έφτασε να γίνει επίσημο μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Φεστιβάλ της Ευρώπης.
Πότε; Από τις 11 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου
Τι θα δούμε; Τη μουσική σύμπραξη της Ελένης Καραΐνδρου με την Καμεράτα, με μαέστρο τον Αλέξανδρο Μυράτ και τη Νένα Βενετσάνου στο τραγούδι, την επί σκηνής συνάντηση της Μαρίας Φαραντούρη με τη Μάρθα Φριντζήλα, την «Ηλέκτρα Αυτουργό» από το Χοροθέατρο Ροές, τη συναυλία της Αθηνάς Ανδρεάδη και το “Utopian Floes”, ένα κράμα χορού, χιούμορ, θεάτρου, ποίησης, ειδικών εφέ και ακροβατικών του Caravan Stage Company, μιας ομάδας είκοσι ηθοποιών, χορευτών και μουσικών, που ταξιδεύουν με το ύψους 30 μέτρων καράβι τους.
Και τι άλλο; Την εγκατάσταση “Breathing Circles” της καλλιτέχνιδας Δανάης Στράτου, μια συμπαραγωγή του Sani Festival και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, που συνδιαλέγεται με τη γύρω φύση και αναζητά τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτή.
Εισιτήρια; Προπωλούνται στα δισκοπωλεία Stereodisc (Αριστοτέλους 4) και Jazz & Classic (Αριστοτέλους 7) στη Θεσσαλονίκη, στα ξενοδοχεία του Sani Resort στη Χαλκιδική, online στα www.ticketquest.gr και www.i-ticket.gr και τηλεφωνικά στο 801-11-60000.

Αφορμή #6: Cosmopolis στην Καβάλα
Ένα πολυπολιτισμικό φεστιβάλ γεμάτο μουσική, χορό, ζωγραφική, κινηματογράφο και γεύσεις από όλο τον κόσμο, ένα συνονθύλευμα λαών που μετατρέπει την Παλιά Πόλη της Καβάλας σε τόπο συνάντησης, συζήτησης, γνώσης και απόλαυσης. Μουσικές, χοροί, γεύσεις, είδη λαϊκής τέχνης και απόψεις, χρώματα, ξένες λέξεις και εικόνες από μακριά μπλέκονται αρμονικά στο πιο πολύχρωμο φεστιβάλ της χώρας, που πραγματοποιείται φέτος για όγδοη φορά και… πρασινίζει, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με το WWF.
Πότε; Από 16 έως 20 Ιουλίου
Ποιους θα ακούσουμε; Mad Manush (φωτό), X Darawish, "Balkan Xpress" Dj set από τον Dj Kosta Kostov, Imam Baildi, The Locos, Victory Collapse, The Tossers, Cosmicray και Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
Και τι άλλο; CosmoΧοροί, CosmoΣυναυλίες, CosmoΓεύσεις, CosmoΣινεμά, CosmoΔρώμενα και CosmoΜαγειρέματα από τις συμμετέχουσες χώρες που για φέτος είναι οι Αλβανία, Ισπανία, Μαλαισία, Νεπάλ, Νιγηρία, Ρωσία (Βόρεια Οσσετία), Πουέρτο Ρίκο και Τατζικιστάν, στρογγυλή τράπεζα με θέμα την κλιματική αλλαγή από το WWF και παιχνίδια απ' όλο τον κόσμο, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών και αφήγηση λαϊκών παραμυθιών στο αυτόνομο για πρώτη φορά φέτος ΠαιδοCosmopolis που θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 15 Ιουλίου 2008 στο Δημοτικό Πάρκο Φαλήρου.
Εισιτήρια; Για τιμές και κρατήσεις επικοινωνήστε με τη Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας, στο τηλέφωνο 2510 831388 ή επισκεφθείτε το επίσημο site του φεστιβάλ.

Αφορμή #7: Θέατρο και μουσικές στην Πάτρα
Για όσους δεν προλάβουν ή δε χορτάσουν τις μεγάλες παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών, πολλές από αυτές κάνουν στάση και στο πολιτιστικό καλοκαίρι της Πάτρας, για να μας βάλουν, μαζί με συναυλίες και άλλα πολιτιστικά δρώμενα, στον πειρασμό για ένα (ακόμα) weekend στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Πότε; Από 7 Ιουνίου έως 5 Σεπτεμβρίου
Τι θα δούμε; Τη Madeleine Peyroux με την μπάντα της, τη Νάνα Μούσχουρη, την Gloria Gaynor, τη Wilbe, πρωτοποριακή Ιταλίδα performer σε μια συναυλία χωρίς συμβατικά όργανα και μουσικούς, τον Αίαντα του Σοφοκλή από το Θέατρο Άττις του Θόδωρου Τερζόπουλου, την ευριπίδεια Ελένη του Θοδωρή Αθερίδη, τη Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ από την Εταιρεία Τέχνης 5η Εποχή σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και τη Μήδεια του Ευριπίδη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ανατόλι Βασίλιεφ (φωτό).
Και τι άλλο; Έκθεση αυθεντικών ολυμπιακών δαδών από το 1936 έως και σήμερα, με την αφορμή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο.
Πληροφορίες; Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Παπαδιαμαντοπούλου 17α, Πάτρα, τηλ.: 2610276540,2610278009

Αφορμή #8: Μεσογειακό Φεστιβάλ στη Χίο

Μπορεί να μην ενδείκνυται –λόγω απόστασης– για weekend, αν όμως βρεθούμε στη Χίο ή τα πέριξ της φέτος το καλοκαίρι, ένα new entry στα φεστιβάλ επαρχίας αξίζει την προσοχή μας. Με άκρως ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες εγχώριων και διεθνών καλλιτεχνών και ένα ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στα παιδιά, το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ δείχνει ότι ήρθε για να μείνει.
Πότε; Από 24 Ιουνίου έως 12 Αυγούστου
Τι θα δούμε; Τη Γυναίκα της Ζάκυθος από το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, την Ελένη του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη, τη Χαμένη Κούκλα του Αλφόνσο Σάστρε από την Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, τη Χάρις Αλεξίου, το Φίλιππο Πλιάτσικα, τον Παντελή Θαλασσινό, τη Γιώτα Νέγκα, την Αναστασία Μουτσάτσου, το Νότη Μαυρουδή, το Νίκο Ξυδάκη, τους Encardia, την Ευανθία Ρεμπούτσικα, την Έλλη Πασπαλά, τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Goran Bregovic.
Και τι άλλο; Παιδικό φεστιβάλ που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κινηματογραφικές προβολές με θεματολογία το περιβάλλον και την πολιτισμική διαφορετικότητα, εργαστήρια μουσικής, χαρακτικής, βιωματικής κατασκευής και εμψύχωσης θεατρικής κούκλας, τη θεατρική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη «Ο Ρομπέν Των Δασών», εργαστήριο με τον Κωστή Μαραβέγια και την ορχήστρα του να παρουσιάζουν τα παιδικά τραγούδια του Μάνου Λοίζου, έκθεση παιδικού βιβλίου, δρώμενα με ειδική ομάδα ξυλοπόδαρων, παραστάσεις Καραγκιόζη και εργαστήριο κρουστών με τη φημισμένη ομάδα “Κρουστόφωνο”.
Εισιτήρια; Από 15 έως 18 ευρώ –σε αρκετές παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη– προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο «Πάπυρος», τηλ: 22710 21550, στα δισκοπωλεία «Ηχώ», τηλ: 22710 81296, και στο κατάστημα αθλητικών ειδών «Σιταρένιος», τηλ: 22710 43350. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα 22710 81106 και 22710 44394.

Και ακόμα…
Το Dramaica Youth Festival πραγματοποιείται στο Πάρκο Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου και φιλοξενεί ονόματα όπως αυτά των Νίκου Πορτοκάλογλου, Κίτρινα Ποδήλατα, Ζακ Στεφάνου, Raining Pleasure, Δάρνακες και Γυμνά Καλώδια. Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη.

Το 2ο Φεστιβάλ Οίτης, που έχει ήδη ξεκινήσει, περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, παιδικό θέατρο, θέατρο σκιών, εκθέσεις, σεμινάρια και αφιερώματα, όπως αυτά στις βραβευμένες ταινίες του Ecofestival και στις βραβευμένες ταινίες του 1ου & 2ου φεστιβάλ Emotion Pictures.

Οι Γιορτές Αμοργού 2008 ξεκινούν στις 20 Ιουλίου και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το φεστιβάλ «Μέρες Ντοκιμαντέρ» με ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ECOCINEMA και την Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού, την ακροβατική χορευτική παράσταση Arriba από τον αργεντινό ακροβάτη Camilo Bentancor και την ομάδα του Κι Όμως Κινείται, παραστάσεις θεάτρου σκιών και νυχτερινές παρατηρήσεις του ουρανού. Αντίστοιχες εκδηλώσεις, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος Νησολόγιο, πραγματοποιούνται στις Γιορτές Σικίνου και τις Γιορτές Φολεγάνδρου 2008.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v