A380: Το Jumbo Jet απογειώνεται!

Έχοντας ήδη κατακτήσει τους τίτλους του μεγαλύτερου, οικολογικότερου, "εξυπνότερου" και πλέον αθόρυβου αεροπλάνου που κατασκευάστηκε ποτέ, το A380 κάνει σε λίγες μέρες την παγκόσμια πρεμιέρα του. Κρυφοκοιτάξαμε το εσωτερικό του αεροσκάφους που φέρνει την επανάσταση στις αερομεταφορές.
A380: Το Jumbo Jet απογειώνεται!
Για «νέα εποχή στα ταξίδια» κάνουν λόγο οι ειδήσεις που καταφθάνουν εδώ και λίγες μέρες σωρηδόν στα mailbox των απανταχού aficionados των αεροπορικών μετακινήσεων. Το πολυαναμενόμενο Airbus A380, γνωστό και ως Jumbo Jet, το μοναδικό διώροφο αεροσκάφος στον κόσμο, έχοντας φροντίσει να δημιουργήσει αρκετό hype γύρω απ’ το όνομά του ήδη από την ημέρα που ανακοινώθηκε η κατασκευή του ξεκινά την καθημερινή πτήση Σιγκαπούρη – Σίδνεϋ την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2007.

Η επίσημη παράδοση του αεροσκάφους έγινε στις 16 Οκτωβρίου 2007 στο Κέντρο Παράδοσης Henri Ziegler στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Airbus, στην Τουλούζη της Γαλλίας, παρουσία των Διευθυνόντων Συμβούλων της Airbus, Tom Enders, της Rolls-Royce, Sir John Rose, και της Singapore Airlines, Chew Choon Seng. Η στιγμή της πρώτης παράδοσης σήμανε την αποκορύφωση ενός μοναδικού κατασκευαστικού προγράμματος στα χρονικά της αεροπορικής βιομηχανίας: το A380 αποτελεί το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ποτέ και τον πρώτο εξολοκλήρου νέο σχεδιασμό επιβατικού αεροσκάφους εδώ και δεκαετίες.

Το Α380 της Singapore Airlines διαθέτει 471 θέσεις κατανεμημένες σε τρεις κατηγορίες: 399 στην Οικονομική Θέση, και στους δύο ορόφους, 60 στην Επιχειρηματική Θέση, στον επάνω όροφο, και 12 στη νέα, υπερπολυτελή κατηγορία «Σουίτες της Singapore Airlines», η οποία θεωρείται ανώτερη από την Πρώτη Θέση, στον κυρίως όροφο.

Θέτοντας νέα standards στο luxury traveling, οι νέες Σουίτες αναμένεται να κλέψουν την πολυτελή τους διακόσμηση και τις υψηλού επιπέδου παροχές. Πίσω από τις συρόμενες πόρτες τους κρύβεται η προσωπική σας σουίτα στους αιθέρες, σχεδιασμένη από τον γάλλο σχεδιαστή πολυτελών yacht Jean Jacques Coste, επενδεδυμένη με δερμάτινα καλύμματα Poltrona Frau και εξοπλισμένες με ξεχωριστό κρεβάτι μήκους σχεδόν 2 μέτρων, «ντυμένο» με πουπουλένια παπλώματα και μαξιλάρια Givenchy που εγγυάται ατελείωτες ώρες χαλάρωσης on board.

Για τους… workaholics, η σουίτα μετατρέπεται εξίσου εύκολα σε ένα πλήρες γραφείο, με παροχή ρεύματος για το laptop, LCD οθόνες 23 ιντσών και ενσωματωμένες θύρες USB που παρέχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας αρχείων αποθηκευμένων σε μια οποιαδήποτε συσκευή μεταφοράς αρχείων, μέσω των εφαρμογών γραφείου του διεθνούς αναγνωρισμένου συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης KrisWorld. Το τελευταίο παρέχει επίσης μια πληρέστατη επιλογή 100 ταινιών, 180 τηλεοπτικών προγραμμάτων, 700 μουσικών CD και 3D video games.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Gourmet γεύματα που έχουν επιμεληθεί παγκοσμίου φήμης σεφ όπως οι Gordon Ramsay, Georges Blanc, Matt Moran και Sam Leong, εκτενέστατη λίστα των καλύτερων κρασιών του παλαιού και νέου κόσμου, εκλεκτή σαμπάνια, κρυστάλλινα και ασημένια σερβίτσια του γαλλικού οίκου Givenchy και, τέλος, το δώρο της Singapore στους εκλεκτούς πελάτες των Σουιτών, το amenity kit Ferragamo, που περιλαμβάνει το άρωμα F by Salvatore Ferragamo, το Ferragamo lip balm, κρέμα χεριών και ιαματικό νερό συμπληρώνουν την εικόνα της απόλυτης πολυτέλειας στους αιθέρες.

[Βίντεο-παρουσίαση του εσωτερικού του αεροσκάφους]

Οι ταξιδιώτες της Business Class απολαμβάνουν, επίσης, καθίσματα πλάτους 86 εκατοστών, που μετατρέπονται εύκολα σε κρεβάτια πλήρους μεγέθους, σκεπάσματα και σερβίτσια του οίκου Givenchy, LCD οθόνες 15,4 ιντσών, παροχή ρεύματος και θύρες USB. Οι επιβάτες της Οικονομικής Θέσης έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χώρο και μεγαλύτερα καθίσματα σε σχέση με άλλα αεροσκάφη, LCD οθόνες 10,6 ιντσών στην πλάτη κάθε καθίσματος, θύρες USB και βέβαια το πλήρες σύστημα ψυχαγωγίας KrisWorld. Το Passenger Corner έχει σχεδιαστεί ως σημείο συνάντησης ειδικά για τους επιβάτες της Business Class, οι οποίοι μπορούν εδώ να πάρουν ένα snack ανάμεσα στα γεύματα ή απλά να χαλαρώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση καυσίμων στο A380 είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τα σημερινά μεγάλα αεροσκάφη. Το γεγονός αυτό προσφέρει στις αεροπορικές εταιρίες πραγματικά οφέλη και ταυτόχρονα μετριάζει την επίδραση στο περιβάλλον από τις πτήσεις των αεροσκαφών. Οι εκπομπές καυσαερίων ανά επιβάτη είναι χαμηλότερες από κάθε άλλο αεροσκάφος.

Επιπλέον, τα χαμηλά όρια εκπομπής θορύβου στο A380 αποδεικνύουν ότι τα μεγάλα αεροσκάφη δεν είναι απαραίτητα και θορυβώδη. Η νέα τεχνολογία, ο νέος σχεδιασμός, η κατασκευή των αεροτομών και των μηχανών συνέβαλαν ώστε να γίνει το A380 το μεγάλο επιβατηγό αεροσκάφος με τα χαμηλότερα όρια εκπομπής θορύβου που κατασκευάστηκε ποτέ. Κατά την πτήση η εμπειρία στην καμπίνα του αεροσκάφους είναι αισθητά βελτιωμένη καθώς ο θόρυβος έχει μειωθεί σημαντικά σε όλο το μήκος της καμπίνας.

Το αεροσκάφος θα ξεκινήσει τα ταξίδια του την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007 πραγματοποιώντας μια ειδική πτήση από τη Σιγκαπούρη προς το Σίδνεϋ μετ’ επιστροφής. Η πλειοψηφία των θέσεων της πτήσης αυτής έχουν πουληθεί μέσω ειδικής δημοπρασίας, που οργανώθηκε στον δικτυακό τόπο eBay, τα έσοδα από την οποία έχουν μοιραστεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της Σιγκαπούρης και του Σίδνεϊ καθώς και στο διεθνή οργανισμό Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Στη δημοπρασία επετεύχθη το ρεκόρ του «χτυπήματος» ενός πακέτου θέσεων στις Σουίτες για 100.380 δολάρια, ενώ η «ευκαιρία» ήταν ένα εισιτήριο της Οικονομικής Θέσης, που πουλήθηκε για 560 δολάρια.

Το A380 θα εκτελεί, από την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, μία εκ των τριών καθημερινών πτήσεων από τη Σιγκαπούρη στο Σίδνεϋ, αντικαθιστώντας το δρομολόγιο που εκτελεί μέχρι τώρα ένα από τα τρία Boeing 747-400. Με την παράδοση και των υπολοίπων αεροσκαφών του ίδιου τύπου που έχει παραγγείλει η Singapore Airlines, το A380 θα αρχίσει να εκτελεί μία από τις τρεις καθημερινές πτήσεις από τη Σιγκαπούρη στο Λονδίνο, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2008.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v