Audio tours: Ένας ξεναγός στα ακουστικά σας

Ξεχάστε τους ξεναγούς και τις ογκώδεις ταξιδιωτικές "βίβλους". Η γενιά του iPod ταξιδεύει με πλήρως ενημερωμένες ηλεκτρονικές ξεναγήσεις στα αυτιά της. Μάθετε τι είναι οι audio tours, πόσο κοστίζουν, και πού θα τις βρείτε.
Audio tours: Ένας ξεναγός στα ακουστικά σας
Αν θεωρείτε το διάβασμα του ταξιδιωτικού οδηγού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας χαμένο χρόνο –και τον όγκο του περιττό βάρος στη βαλίτσα– αλλά, από την άλλη, δεν είστε και ο τύπος που ταξιδεύει με γκρουπ και ξεναγό, η ιδανικότερη εναλλακτική για να μάθετε τα σχετικά με την ιστορία, τα αξιοθέατα, τις δραστηριότητες και τη γλώσσα του τόπου που επισκέπτεστε, όταν, όπου και όπως εσείς θέλετε, ακούει εδώ και μερικά χρόνια στο όνομα audio mp3 tours.

Ήτοι, μικρά ή μεγαλύτερα ηχητικά αρχεία τα οποία φορτώνετε στο φορητό σας mp3 player και τα οποία μπορείτε να ακούσετε ανά πάσα στιγμή. Ενώ διασχίζετε τις πολυσύχναστες λεωφόρους της Μαδρίτης, ενώ θαυμάζετε τα έργα τέχνης στο Λούβρο ή ενώ απολαμβάνετε τον καφέ σας σε ένα σκιερό πεζόδρομο της Πράγας. Ένας αφηγητής –με ευχάριστη, συνήθως, χροιά φωνής– αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει στις γειτονιές που έχετε επιλέξει, να σας διηγηθεί εν συντομία το ιστορικό background της πόλης που επισκέπτεστε, να σας δώσει ένα hint σχετικά με το πώς προφέρεται το «ευχαριστώ» στην τοπική γλώσσα ή να σας προτείνει εστιατόρια και μπαρ στο downtown.

Κάποιες από τις αφηγήσεις είναι διανθισμένες με «άχρηστες πληροφορίες», trivia, άλλες εξοπλισμένες με χιούμορ, άλλες ειδικά διαμορφωμένες για συγκεκριμένες δραστηριότητες –όπως η επίσκεψη σε ένα μόνο μουσείο– και άλλες γραμμένες από backpackers για ομοϊδεάτες. Όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντά σας, ό,τι τύπος ταξιδιώτη κι αν είστε, σίγουρα υπάρχει ένα audio tour κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. Μια αναζήτηση του όρου “mp3 tour” στο Google επιστρέφει 2.920.000 αποτελέσματα.

«Οι ξεναγήσεις αυτές είναι αστικές περιπέτειες» λέει ο Rob Pyles, ιδρυτής των Audissey Guides –που αν μη τι άλλο, μπορεί να υπερηφανεύεται για το εντυπωσιακότερο σχεδιαστικά site στο χώρο– και συνεχίζει «απευθυνόμενες στη γενιά του iPod, είναι γραμμένες από ντόπιους που μοιράζονται τα καλά, τα κακά και τα άσχημα της πόλης τους με τους ακροατές». Οι οδηγοί του περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε γειτονιές, αξιοθέατα και μουσεία της Βοστόνης, του Σικάγο, του Σιάτλ, της Νέας Ορλεάνης και του Μαϊάμι Μπητς διάρκειας μιας ώρας και κοστίζουν 10 δολάρια. Στο site θα βρείτε αποσπάσματα του ηχογραφημένου υλικού, που μπορείτε να ακούσετε –αλλά όχι να κατεβάσετε– δωρεάν.

Εντελώς δωρεάν, από την άλλη, διατίθενται όλα τα ταξιδιωτικά podcasts, σε μορφή mp3, του Lonely Planet. Έμπειροι συγγραφείς των διεθνώς αναγνωρισμένων ταξιδιωτικών εκδόσεων σας ξεναγούν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Από το Φεστιβάλ Μουσικής Sarawak της Μαλαισίας στις κρυφές γωνιές και τα μυστικά της μη τουριστικής πλευράς της Μπανγκόκ και από εκεί σε ένα road trip στην Ανδόρα, στη gay & lesbian σκηνή του Σίδνεϋ και σε έναν πρώην αντάρτη του El Salvador της Κεντρικής Αμερικής που τα παράτησε για να γίνει… ξεναγός. Προσέξτε ιδιαίτερα την ξενάγηση σε τρία μέρη στα μνημεία του πολιτισμού των Μάγιας. Όλα τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα “travelcasts”, όπως αποκαλούνται στο site του ταξιδιωτικού εκδοτικού οίκου, ενδείκνυνται ακόμη και για ακρόαση στο σπίτι.

Ενδιαφέρουσες είναι και οι ξεναγήσεις των Audio Steps που περιλαμβάνουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Ουάσινγκτον, η Ρώμη, το Παρίσι και η Πράγα, σε τιμές που ξεκινούν από 7 και φτάνουν έως 12 δολάρια. Οικονομικότερες είναι οι audio tours του Sounds for Sights, οι οποίες ξεκινούν από 5 δολάρια. Το site διαθέτει κατά καιρούς ειδικές προσφορές και εκδόσεις, όπως αυτή που τρέχει τώρα και προσφέρει όλο το πακέτο του Λονδίνου προς 18 δολάρια, αλλά οι τίτλοι του είναι σχετικά περιορισμένοι, αφού πέραν της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου διαθέτουν μόνο το Cape May του New Jersey.

Εξαιρετική δουλειά –που επικροτείται και από το σχετικό άρθρο των New York Times– έχει γίνει και στη σειρά Soundwalk. Δεκατρείς οδηγοί για τη Νέα Υόρκη, ένας για το Βαρανάσι της Ινδίας, πέντε για το Παρίσι, τέσσερις “running guides” για το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, σε συνεργασία με την εταιρεία αθλητικών ειδών Puma, και ένας του Λούβρου στα χνάρια του Κώδικα Ντα Βίντσι, με αφηγητή τον Ζαν Ρενό. Άγνωστα σημεία των πόλεων, μικρά μυστικά για κάθε γειτονιά, αντικειμενική και διασκεδαστική αφήγηση τους χαρίζουν επάξια τον τίτλο των “audio tours για τους ανθρώπους που κανονικά δεν ακούν audio tours”. Οι κατά τι ανεβασμένες τιμές τους –κοστίζουν περί τα 12 δολάρια η μία– είναι ο ορισμός του value for money.

Πολύ χρηστικές βρήκαμε και τις audio tours του Tourcaster (απ’ όπου και το απόσπασμα από την ξενάγηση στην Αθήνα, στη δεξιά στήλη, «Συνοδευτικό Υλικό») –πολλές, μάλιστα, από τις οποίες διατίθενται για download εντελώς δωρεάν. Οι εκτενείς λίστες του περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ξεναγήσεις σε δεκατρείς χώρες της Ευρώπης, καθώς και στο Ισραήλ, τη Νότιο Αφρική, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και το Περού. Κάποιες από τις ξεναγήσεις που δεν διατίθενται δωρεάν είναι αρκετά «τσιμπημένες», ενώ άλλες είναι εξαιρετικά συμφέρουσες –για το λόγο αυτό, χρειάζεται λίγο ψάξιμο πριν επιλέξετε ποια αρχεία θα κατεβάσετε.

Για παράδειγμα, η δίωρη ξενάγηση στη Basilica di Santa Croce κοστίζει 15,95 δολάρια, ενώ η γενική ξενάγηση στην πόλη, διάρκειας μόλις 19 λεπτών, ανέρχεται στην ίδια σχεδόν τιμή -15 δολάρια, για την ακρίβεια. Στα θετικά, βέβαια, η απόλυτη εξειδίκευση που σας επιτρέπει να κατεβάσετε μία audio tour που αναφέρεται αποκλειστικά σε έναν αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο, και μία άλλη για τη νυχτερινή ζωή μιας συγκεκριμένης πόλης. Το Tourcaster απαιτεί μία –πολύ σύντομη και δωρεάν– εγγραφή προκειμένου να κατεβάσετε αρχεία.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v