Κυκλαδίτικα λιμάνια: Αξιοποιώντας τον χαμένο χρόνο

Τελευταία μέρα διακοπών, transit από νησί σε νησί, καθυστέρηση απόπλου... Και τώρα; Δείτε πού μπορείτε να απολαύσετε τοπικά εδέσματα, καφέ, γλυκό ή απλά... ωραία θέα στα λιμάνια των Κυκλάδων. Γιατί στα ταξίδια δεν πρέπει να υπάρχει "νεκρός χρόνος".
Κυκλαδίτικα λιμάνια: Αξιοποιώντας τον χαμένο χρόνο
της Ηρώς Κουνάδη

Τα λιμάνια των Κυκλάδων ανήκουν στην ειδική εκείνη κατηγορία προορισμών που όλοι γνωρίζουν αλλά λίγοι –έως ελάχιστοι– αγαπάνε. Λίγο γιατί τα έχουμε συνδέσει με την αναχώρηση από το νησί –που με τη σειρά της συνδέεται συνειρμικά με τη μελαγχολία του τέλους των διακοπών–, λίγο γιατί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αποτελούν το λιγότερο όμορφο μέρος πάνω στο νησί και λίγο γιατί η σκέψη τους γεννά εικόνες νεκρού χρόνου κάτω από μεταλλικά σκίαστρα στη μέση του πουθενά.

Αποφασισμένοι φέτος το καλοκαίρι να τα δούμε με άλλο μάτι –στα πλαίσια της γενικότερης θετικής ενέργειας και ευδαιμονίας που συνοδεύει την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της άδειας– και με την πεποίθηση ότι δε γίνεται να υφίσταται «νεκρός χρόνος» στα ταξίδια, ξεθάψαμε παλιές σημειώσεις, ανακρίναμε γνωστούς και φίλους, ανατρέξαμε σε αναμνήσεις, συγκεντρώσαμε τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία των κυκλαδίτικων λιμανιών –για φαγητό, για καφέ ή απλά για βόλτες– και σας τα παρουσιάζουμε για να ξέρετε πού θα περάσετε πιο ευχάριστα τις ώρες του “transit” από το ένα νησί στο άλλο, τι θα κάνετε αν καθυστερήσει το πλοίο και ποια είναι τα ιδανικότερα μέρη για να κλείσετε την τελευταία μέρα του ταξιδιού.

Στην Παροικιά, το λιμάνι της Πάρου, η φετινή νέα άφιξη ακούει στο όνομα La Pasteria και υπόσχεται αυθεντικές ιταλικές μακαρονάδες. Οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας θα κατευθυνθούν, επίσης, στο Νούφαρο για πίτσα, ενώ οι… επιμένοντες ελληνικά θα παραγγείλουν σουβλάκι στο Ζορμπά ή στον Περίγυρο, στο Μπουνταράκι, δέκα λεπτά από το λιμάνι, ή ουζάκι με μεζέ στα ουζερί της παραλίας. Για πιο… ολοκληρωμένα γεύματα, αν η αναμονή είναι πολύωρη, καθόμαστε στο Albatros για ψάρια και θαλασσινά, ή περπατάμε λίγα λεπτά μέχρι τα Λειβάδια, για να τιμήσουμε τα Ιπποκράτης και Αιολίς.

Οι έχοντες περιορισμένο χρόνο μέχρι να φύγει το καράβι, θα απολαύσουν μια βάφλα στο Mojo, ή παγωτό στην παρακείμενη Δωδώνη. Καφεδάκι στα γρήγορα ή ποτό για να ξεχάσουμε το τέλος των διακοπών στο Αίνιγμα, το Μελτέμι και το Ιστίο. Περίπου 150- 200 μέτρα δεξιά από τον Μύλο και επί της παραλίας, βρίσκεται το Pebbles –ένα από τα ωραιότερα μπαρ των Κυκλάδων. Αν και είναι ορατό από την παραλία, λόγω της υψομετρικής διαφοράς της παραλίας της Παροικιάς δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη πως είναι… στον πρώτο όροφο. Στη βεραντούλα του Pebbles θα ακούσετε ενδιαφέρουσα μουσική από soundtracks, κλασσικούς συνθέτες και γενικώς ποιοτική ορχηστρική μουσική. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος –ο ήλιος δύει στη θάλασσα ακριβώς απέναντι– θα ακούσετε live κλασσικό πιάνο, ενώ αμέσως μετά οι ήχοι θα γίνουν Jazz. Άλλωστε το πλήρες του όνομα είναι “Pebbles Jazz Bar”.

Φεύγοντας από τη Φολέγανδρο, θα περιμένετε το καράβι τσιμπολογώντας ουζοποικιλίες στο Σύρμα, πίνοντας καφέ και ποτό στο all day bar του Ευάγγελου, βουτώντας στα κρυστάλλινα νερά του Καραβοστάση και… πάλι από την αρχή, γιατί η καθυστέρηση κάποιες φορές είναι πολύωρη –πράγμα που μάλλον δε θα σας πειράξει, αφού το παρεΐστικο κλίμα του νησιού μετακομίζει εδώ σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, και όλοι τελικά ανεβαίνουν στο καράβι μεθυσμένοι, αλλά χαρούμενοι.

Στη Νάξο οι επιλογές είναι πολλές, αφού το λιμάνι είναι, ουσιαστικά, η Χώρα του νησιού –όπου θα βρείτε συγκεντρωμένες τις περισσότερες επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό. Από τις top επιλογές, το μεξικάνικο bar restaurant Escoba, με τις τεράστιες μερίδες, τις αυθεντικές, πικάντικες συνταγές, τις παγωμένες μαργαρίτες και τις μεξικάνικες μπύρες του, και το Ραντεβού, για παγωτά και γλυκά ταψιού και κουταλιού που θα σας κάνουν να διαγράψετε τη λέξη δίαιτα από το λεξιλόγιό σας.

Παρόμοια και η περίπτωση της Σερίφου, με το λιμάνι, Λιβάδι, να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση και να βρίθει επιλογών. Πλούσια πρωινά, σνακ, καφέδες και… τα τελευταία νέα όλου του νησιού στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Σερίφου, παγωμένο freddo και δροσερά κοκτέιλ πάνω στο κύμα στη Vegera, ατελείωτες βουτιές στον Αυλομώνα, πέντε λεπτά με τα πόδια από την προβλήτα (όταν δούμε το καράβι να πλησιάζει βγαίνουμε από τη θάλασσα και τρέχουμε), φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στα δύο ταβερνάκια επάνω στην παραλία του, σπιτικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στο Σταμάτη, στα μισά του παραλιακού δρόμου.

Στο λιμάνι της Ανάφης, πάλι, η επιλογή είναι μία, αλλά καλή. Περιμένοντας το πλοίο, που πολλές φορές αργεί, θα καθίσετε στο Ακρογιάλι για καφέ ή φαγητό, θα δοκιμάσετε εξαιρετική αστακομακαρονάδα και άλλες φρεσκότατες θαλασσινές νοστιμιές, θα αρχίσετε την κουβέντα με τη Νεκταρία και, χωρίς να το καταλάβετε, όλο το μαγαζί θα γίνει μια παρέα, τα καραφάκια θα διαδέχονται το ένα το άλλο κι όταν σηκωθείτε, θα είναι μάλλον για να αλλάξετε τα εισιτήρια. Για «αύριο».

Πληθώρα επιλογών θα βρείτε στις Καμάρες της Σίφνου, αν αποφασίσετε ότι δε θέλετε να ξοδέψετε όλες τις ώρες της αναμονής πλατσουρίζοντας στην απίστευτα ρηχή παρακείμενη του λιμανιού παραλία. Ο Σίμος και η Μερόπη θα φροντίσουν για το αποχαιρετιστήριο στην εξαιρετική κουζίνα του νησιού γεύμα σας, με πεντανόστιμα λαδερά, μαμαδίσια μαγειρευτά και ζουμερά ψητά στη σχάρα. Αμφότερα βρίσκονται σε απόσταση δύο λεπτών από την προβλήτα. Αν αντέχετε να απαρνηθείτε τις τοπικές σπεσιαλιτέ, υπάρχει και ιταλικό –και μάλιστα αυθεντικότατο, πιστό στις παραδοσιακές συνταγές της γείτονος, με σεφ μισό Τριεστίνο και μισό Ναπολιτάνο. Είναι το Da Claudio, του Paolo Settimi.

Κλασσικό «φαγητοπωλείο» στην Κορησσία της Κέας, η Λαγουδέρα αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για ένα τελευταίο γεύμα πριν επιβιβαστείτε στο καράβι. Εξαιρετικά μαγειρευτά –μη χάσετε σε καμία περίπτωση το παστίτσιο και τον κρασάτο κόκορα– και θέα στη θάλασσα και το καράβι που πλησιάζει από το μπαλκόνι του επάνω ορόφου. Ακριβότερο, αλλά επίσης πολύ καλό, το gourmet Indigo μπροστά από το Porto Kea Suites –κρατήστε χώρο και όρεξη για τα υπέροχα επιδόρπια.

Στο λιμάνι – Χώρα της Τήνου, οι επιλογές είναι πολλές, τόσο για καφέ και ποτό στον παραλιακό δρόμο, όσο και για φαγητό στην ενδοχώρα. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το ιστορικό Κουτούκι της Ελένης, για εκπληκτικούς σπιτικούς μεζέδες, εξαιρετικά μαγειρευτά και πρωτότυπες γεύσεις, όπως το κοτόπουλο με μπύρα, και το Μεταξύ Μας, για τοπικές σπεσιαλιτέ, ψάρια και θαλασσινά, αλλά και λαχταριστά επιδόρπια, και απεριόριστη θέα στο λιμάνι από το μπαλκονάκι.

Στο πάνω Κουφονήσι, δύο βήματα από εκεί που δένει το πλοίο, θα βρείτε το Nikita’s Bar ή… απλώς το μπαρ του Νικήτα. Ελαφρά υπερυψωμένο με ωραία θέα στο λιμάνι και τεράστια ημιυπαίθρια βεράντα, το μαγαζί του Νικήτα, πέρα από πολύ ωραία μουσική και relax περιβάλλον έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα: τον ίδιο τον συμπαθέστατο ιδιοκτήτη του. Υπερκινητικός και εξυπηρετικός, κρατά πάντα για τον εαυτό του ένα τραπεζάκι με τα βιβλία του και είναι πρόθυμος να σας φτιάξει ένα καταπληκτικό πρωινό αν βρεθείτε εκεί πριν τις 12. Για φαγητό, προχωρήστε ευθεία επάνω από εκεί που σας αφήνει το πλοίο. Θα βρείτε το Remezzo, ένα σχετικό νέο για το νησί εστιατόριο με εξαιρετικό φαγητό, συμπαθέστατες τιμές (γύρω στα 15 ευρώ το άτομο) και… μέτρια εξυπηρέτηση.

Στην Αιγιάλη της Αμοργού για καφέ ή μεζεδάκια με ούζο θα κατευθυνθείτε στον Αμόργιαλο, στην είσοδο του λιμανιού, για φρέσκο ψάρι στο Κοράλλι, για εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα στο Πασπαρτού και για… τάβλι πλάι στο κύμα στο Que. Στα Κατάπολα, φρέσκο ψάρι και μαγειρευτά στον Βιτσέντσο, θαλασσινές νοστιμιές και ντόπιες σπεσιαλιτέ με φιλικότατο σέρβις στο Μουράγιο.

Αναχωρώντας από τη Σύρο, σε περίπτωση που δυσκολεύεστε με την πληθώρα επιλογών που προσφέρει το λιμάνι, κατευθυνθείτε στο Περί… Τίνος, για τοπικές σπεσιαλιτέ, ουζάκι και ποικιλίες πάνω στο κύμα ή στο Άμβυξ για αυθεντική ιταλική κουζίνα. Το λιμάνι της Σαντορίνης, από την άλλη, μπορεί να αποτελεί τη λιγότερο δελεαστική εικόνα του νησιού, και να αποπνέει μια εικόνα εγκατάλειψης, αν, όμως, φτάσετε νωρίς μπορείτε να χαζέψετε τα καράβια πίνοντας καφέ στην τελευταία καφετέρια του παραλιακού δρόμου. Φεύγοντας από τη Μήλο, μην παραλείψετε να τιμήσετε τις εξαιρετικές βάφλες του Γιάγκος Bar ή απλά να κάνετε εδώ μια στάση για καφέ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v