Αύγουστος με... θέμα: Η καλλιτεχνική ατζέντα της Ευρώπης

Θέατρο, χορός, όπερα, συναυλίες. Μερικά από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ πραγματοποιούνται τον Αύγουστο, προτρέποντας μας να οργανώσουμε θεματικά ταξίδια και να... προδώσουμε τις παραλίες του Αιγαίου.
Αύγουστος με... θέμα: Η καλλιτεχνική ατζέντα της Ευρώπης
Αν κάτι δε λείπει ποτέ από τη Γηραιά Ήπειρο, αυτό είναι οι πολιτιστικές της δράσεις. Ακόμη και τον Αύγουστο, που τα παραλιακά θέρετρα πλημμυρίζουν από κόσμο και οι μεγάλες πόλεις –φαινομενικά τουλάχιστον– χαλαρώνουν κάπως τους ρυθμούς τους, τα μεγάλα φεστιβάλ τους εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες –και λόγο… παραμονής για τους κατοίκους.

Αν, λοιπόν, φέτος το καλοκαίρι αποφασίσετε ότι βαρεθήκατε τις ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας στα νησιά και αναζητάτε μια εναλλακτική πρόταση για τις διακοπές σας ή προγραμματίζετε ένα city break weekend, ρίξτε μια ματιά στην καλλιτεχνική ατζέντα της Ευρώπης, για να συνδυάσετε το τερπνό –του ταξιδιού– μετά του ωφελίμου –της ψυχαγωγίας. Χορός, όπερα, μεγάλες θεατρικές παραγωγές και συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών υπόσχονται να μη σας αφήσουν να βαρεθείτε.

* Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου: Από τις 10 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, με περισσότερες από 100 παραστάσεις θεάτρου, χορού και όπερας σε 10 διαφορετικούς χώρους. Από τα highlights που δε θα χάσουμε, οι Βάκχες του Ευρυπίδη από το Εθνικό Θέατρο της Σκωτίας, το On Danse από την Compagnie Montalvo-Hervieu, το La Didone από το Wooster Group, το Impressing the Czar από το Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας –για όσους δεν το είδαν στο Φεστιβάλ Αθηνών–, το Tribute (of sorts) to Verdi των Tiger Lillies, το Orpheus X από το American Repertory Theater και το Bank of Scotland Fireworks Concert της τελετής λήξης.

* Fringe Festival: Το εναλλακτικό φεστιβάλ του Εδιμβούργου, από τις 5 έως τις 27 Αυγούστου. Θέατρο, χορός, μιούζικαλ, όπερα, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες γνωστών ονομάτων, μεταξύ των οποίων οι Kaiser Chiefs και οι James, φιλοξενούνται στα stages ενός από τα ζωντανότερα –και πλέον νεανικά– φεστιβάλ της Γηραιάς Αλβιόνας. Περισσότερες από 2000 παραστάσεις σπουδαστών, ερασιτεχνικών και πειραματικών ομάδων υπόσχονται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πόλης –και καθιστούν την εκλογή των “highlights” αδύνατη.

* Salzburg Festival: Από τις 27 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες συναυλίες κλασσικής μουσικής και παραστάσεις όπερας και θεάτρου. Μεταξύ των highlights, η Nozze di Figaro από τη Φιλαρμονική της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του Daniele Harding, η παγκόσμια πρεμιέρα του Requiem for a Metamorphosis, σε χορογραφία και σκηνική διεύθυνση του Jan Fabre και η παράσταση Moliere Eine Passion, μια σύνθεση τεσσάρων έργων του Μολιέρου, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Luk Perceval.

* Trutnov Open Air Music Festival: Από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου, το μεγαλύτερο open air φεστιβάλ της Τσεχίας ενώνει τη world music με τη jazz, τη reggae και την alternative σκηνή, φιλοξενώντας ονόματα όπως οι Mike Patton & Peeping Tom, New York Ska Jazz Ensemble, Boban I Marko Markovic Orhestar, Tanya Stephens και The Race.

* Brussels Summer Festival Eu’ritmix: Σε ήχους rock, world music, jazz, hip hop, folk και reggae κινείται η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 9 έως τις 19 Αυγούστου. 104 συναυλίες σε πλατείες και θέατρα, όλες με ελεύθερη είσοδο, προσελκύουν το ενδιαφέρον νέων και μη επισκεπτών και κατοίκων. Συγκροτήματα και καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη, καταξιωμένοι και πρωτοεμφανιζόμενοι, συνθέτουν ένα άκρως ενδιαφέρον line up ενός φεστιβάλ που… δείχνει το δρόμο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του μέλλοντος.

* Sziget Festival: Διεκδικώντας επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου μουσικού φεστιβάλ της κεντρικής Ευρώπης, το Sziget της Βουδαπέστης πραγματοποιείται φέτος για 17η συνεχή χρονιά από τις 8 έως τις 15 Αυγούστου. Με περισσότερα από 10 stages, line up που περιλαμβάνει Manu Chao, Chemical Brothers, Madness, Pink, Nine Inch Nails, Faithless, Killers, Sinead O’ Connor, Skatalites, Alpha Blondy, Sergent Garcia, Cesaria Evora, μερικούς από τους καλύτερους DJs της Ευρώπης και εισιτήριο στα 120 ευρώ –συνολικά, για όλες τις ημέρες… Χρειάζεται να πούμε πως θα μας βρείτε εκεί;

* Dubrovnik Summer Festival: 10 Ιουλίου με 25 Αυγούστου, η κροατική πόλη φιλοξενεί μερικές από τις κορυφαίες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις της Ευρώπης. Highlights η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ζάγκρεμπ, η Next Generation Jazz Orchestra του Monterey Jazz Festival, η Ορέστεια του Αισχύλου σκηνοθετημένη από τον Ozren Prohić, το Όνειρο Θερινής Νύχτας του Σαίξπηρ από τον Ruždjak Podolski, Dora, η Συμφωνική Ορχήστρα του Dubrovnik, Russian Symphony Orchestra και το Κουαρτέτο της Λειψίας.

* Berlin Flamenco Festival: Σε λάτιν ρυθμούς λικνίζεται η γερμανική πρωτεύουσα από τις 10 έως τις 18 Αυγούστου, με το ετήσιο Φεστιβάλ Φλαμένκο να φιλοξενεί παγκοσμίου φήμης χορευτές και σχήματα. Με την ευκαιρία, σημειώστε και τα δημοφιλή Φεστιβάλ Μπύρας που πραγματοποιούνται τον Αύγουστο στο Βερολίνο, το Ντίσελντορφ και άλλες γερμανικές πόλεις.

Σημειώστε επίσης ότι:

* Οι Rolling Stones συνεχίζουν την ευρωπαϊκή Bigger Bang Tour με στάσεις σε Ελσίνκι, Κοπεγχάγη, Όσλο, Λοζάννη, Αμβούργο, Δουβλίνο και Λονδίνο στις 1, 5, 8, 11, 15, 18 και 21 Αυγούστου αντίστοιχα.

* Οι Chemical Brothers θα βρίσκονται στις 10/8 στην Πράγα, στις 12 στο Στρασβούργο και στις 14 στο Σανταντέρ της Ισπανίας.

* Οι φαν των Sonic Youth θα έχουν την ευκαιρία να τους δουν live στις 21 Αυγούστου στη Γλασκόβη, στις 25 στην Πράγα, στις 26 στη Βιέννη, στις 27 στο Ζάγκρεμπ, στις 29 στο Παρίσι και στις 30 στο Λονδίνο.

* Οι Red Hot Chili Peppers θα βρίσκονται στις 23 Αυγούστου στη Γλασκόβη, στις 25 Αυγούστου στο Reading και στις 26 στο Leeds.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v