Καλοκαιρινά Φεστιβάλ: Η τέχνη... αποκεντρώνεται

Πόσα φεστιβάλ θα παρακολουθήσουμε φέτος; Όσα χωράει η ατζέντα των διακοπών μας. Χορός, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος και εκθέσεις ”πακετάρονται” και ταξιδεύουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, για να μας δώσουν μία (ακόμη) καλή αφορμή για ταξίδι.
Καλοκαιρινά Φεστιβάλ: Η τέχνη... αποκεντρώνεται

της Ηρώς Κουνάδη

Απόδραση με αφορμή, εναλλακτική απάντηση στο ”κλασσικό” μοντέλο διακοπών παραλία – café – ταβερνάκι, δημιουργική αξιοποίηση του –άπλετου, πλέον– ελεύθερου χρόνου, ανάσα πολιτισμού στη διψασμένη ελληνική περιφέρεια.

Όπως και αν τα δούμε, τα φεστιβάλ της επαρχίας δίνουν, κάθε καλοκαίρι, τη δική τους απάντηση σε όσους (επιμένουν να) παραπονιούνται πως, εδώ και χρόνια, το κέντρο της πολιτιστικής ζωής δε μετακινείται από την πρωτεύουσα. Με ελπιδοφόρες ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, συναυλίες εγχώριων και ξένων καλλιτεχνών, εργαστήρια και σεμινάρια, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο, χορό και όποια άλλη μορφή πολιτιστικής δράσης μπορεί να χωρέσει η ατζέντα των διακοπών μας.

Για να σας βοηθήσουμε να τη γεμίσετε, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα καλύτερα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται από την Καλαμάτα έως τη Χαλκιδική και από τη Φολέγανδρο μέχρι τη Λευκάδα.

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Το number one

Συνειρμικά, πλέον, συνδεδεμένος με τον όρο φεστιβάλ εκτός Αθηνών, ο δημοφιλής θεσμός της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας μετρά ήδη 13 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, γεμάτα σημαντικότατες μετακλήσεις παγκοσμίου φήμης ονομάτων, αλλά και έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών, και το γιορτάζει με ένα από τα καλύτερα προγράμματα στην ιστορία του.

Πότε; Από 13 έως 22 Ιουλίου
Ποιους θα δούμε; Μεταξύ άλλων, την ομάδα Ultima Vez του πρωτοπόρου Βέλγου Wim Vandekeybus, την Batsheva Dance Company του Ισραηλινού Ohad Naharin, τους Dominique Boivin και Pascale Houbin με το έργο Bonté Divine, το πολυαναμενόμενο Myth της ομάδας Toneelhuis του Sidi Larbi Cherkaoui, αλλά και τους δικούς μας Rootless Root και X-it.
Και τι άλλο; Σεμινάριο σύγχρονου χορού με τον Frey Faust, μουσική και χορός από την Κάτω Ιταλία με τους Encardia, προβολή της ταινίας The Navigator του Buster Keaton, περίπατος με το μουσικό λεωφορείο Naftmobiel των Think of One.
Εισιτήρια; Από 15 έως 23 ευρώ, προπωλούνται στα τηλέφωνα 27210 99026 και 27210 99028
Πληροφορίες; Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, Παν. Καίσαρη 6, Καλαμάτα, τηλ: 27210 83086 και 90886

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Το ελληνικό

Για όσους… σκοπεύουν να χάσουν μερικές από τις σημαντικότερες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, λόγω αποδράσεως από το κλεινόν άστυ, το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας αναλαμβάνει την απαραίτητη αναπλήρωση διδακτικών ωρών, μαζί με ορισμένες ακόμη, εξίσου αξιόλογες, παραγωγές θεάτρου, χορού, μουσικής και εικαστικών.

Πότε; 6 Ιουλίου έως 26 Αυγούστου
Τι θα δούμε; Την Αντιγόνη του Λευτέρη Βογιατζή, το Θέατρο σε Τροχόσπιτο με τη Τζελσομίνα της Όλιας Λαζαρίδου, την Ανδρομάχη του Ρακίνα από το Εθνικό, το Σαββόπουλο με τους Λάντσια και Κιουρτσόγλου στον Πυρήνα, τη Μήδεια του Μποστ υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Σταμάτη Φασουλή, το αφιέρωμα στον Άκη Πάνου και τους Rootless Root, κατά κόσμον Λίντα Καπετανέα και Josef Frucek
Και τι άλλο; Εκθέσεις ”Ελαίας Εγκώμιον” με θέμα την ελιά από αρχαιολογική, ιστορική και λαογραφική προσέγγιση, και ”Στο Μοτέλ”, με αφετηρία το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Ξένιος Ζευς.
Εισιτήρια; Προπωλούνται στο τηλέφωνο 26240 23778
Πληροφορίες; 26240 23778, 6972315655, 6976554440

Φεστιβάλ Ολύμπου: Το πλούσιο

Μετρώντας ήδη 36 χρόνια ζωής, ένα από τα λίγα ”ενήλικα” φεστιβάλ της περιφέρειας έχει να επιδείξει ένα… βιογραφικό γεμάτο σημαντικότατες εγχώριες και διεθνείς παραγωγές, μεγάλους πρωταγωνιστές και αξιόλογα καλλιτεχνικά σχήματα. Ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και συναυλίες θα μας ”ανεβάσουν” για μία ακόμη χρονιά στο αρχαίο θέατρο Δίου και το Κάστρο Πλαταμώνα, για να τις απολαύσουμε κάτω από τον έναστρο Πιερικό ουρανό.

Πότε; Από τις 7 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου
Τι θα δούμε; Συναυλίες των Μιχάλη Χατζηγιάννη, Χαρούλας Αλεξίου, Φίλιππου Πλιάτσικα και Βασίλη Καζούλη, έκθεση ψηφιδωτών, Μήδεια του Μποστ, Λυσιστράτη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Ιππείς από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και αρκετό ακόμη Αριστοφάνη.
Και τι άλλο; Αρχαιολογικές ομιλίες από τους Δημήτριο Παντερμαλή (Αρχαιότητες και Φύση στο Δίον), Ευτέρπη Μαρκή (Τα βυζαντινά μνημεία στο Δήμο του Δίου) και Αλέξανδρο Μάντη (Το ιερό του Ασκληπιού στη νότια κλιτή της Ακρόπολης)
Εισιτήρια; Από 10 έως 25 ευρώ, προπωλούνται στο τηλέφωνο 23510 76041 και στα δημοτικά περίπτερα Λιτόχωρου και Λεπτοκαρυάς.
Πληροφορίες; Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, Ειρήνης 69, Κατερίνη, τηλ.: 23510 76041

Φεστιβάλ Άρδα: Το νεανικό

Σε ειδυλλιακό περιβάλλον, με 12χρονη πλέον εμπειρία, νεανικό κοινό και alternative προφίλ, η 13η συνάντηση νέων Άρδα, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς επανέρχεται δυναμικά για να μας θυμίσει ότι μπορεί το κλεινόν άστυ να σπάει το ένα συναυλιακό ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά η μουσική –οποιαδήποτε μουσική– ακούγεται καλύτερα μέσα στη φύση.

Πότε; Από 25 έως 29 Ιουλίου
Ποιους θα ακούσουμε; Ημισκούμπρια, Magic de Spell, Τσοπάνα Rave, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Μπλε, Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Locomondo, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Onirama, Παλίρροια και πολλούς άλλους.
Και τι άλλο; Μουσική σκηνή νέων καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις, αγώνες motocross και scramble με χρηματικά έπαθλα, τουρνουά σκάκι
Πληροφορίες; Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Βύσσας, Νέα Βύσσα, Νομός Έβρου, τηλ.: 25520 81140, 25520 81141, 25520 81142

Φεστιβάλ Καβάλας Cosmopolis: Το κοσμοπολίτικο

Στο διεθνές φεστιβάλ Cosmopolis, που πραγματοποιείται φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά στην παλιά πόλη της Καβάλας, συμμετέχουν οκτώ χώρες, με περίπτερα που στήνονται στο φυσικό σκηνικό πολιτιστικών σφραγίδων της Χερσονήσου της Παναγίας. Street bazaar με είδη λαϊκής τέχνης, παραδοσιακά όργανα και χοροί από διαφορετική χώρα κάθε βράδυ, συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, εικαστικές εκθέσεις και παιδικές εκδηλώσεις συνθέτουν το προφίλ ενός από τα πλέον multicultural ελληνικά φεστιβάλ.

Πότε; Από 18 έως 22 Ιουλίου
Ποιους θα δούμε; Το δημιουργό του salsa muffin Sergent Garcia, τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Σάκη Μπουλά, τον Ιρανό Arash που έγινε ευρύτερα γνωστός με την επιτυχία Boro Boro, τους Reamonn, το εθνικό χορευτικό συγκρότημα της Αρμενίας Geghard, που επί χρόνια διατηρεί τον τίτλο του Grand Prix στα διεθνή φεστιβάλ, το ισραηλινό ensemble Kramim και την Πειραματική Καλλιτεχνική Ομάδα του Shenzhen από την Κίνα.
Και τι άλλο; Παιδικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ γεύσεων απ’ όλο τον κόσμο, προβολές ταινιών, μικρή έθνικ σκηνή, εικαστικές εκθέσεις, κυνήγι του χαμένου θησαυρού, μουσικό καφενείο, workshops, street bazaar.
Εισιτήρια; Από 5 έως 15 ευρώ
Πληροφορίες; Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας, τηλ.: 2510 831388

Φεστιβάλ Φιλίππων: Το κλασσικό

Τα 50α του γενέθλια γιορτάζει φέτος το αγαπημένο φεστιβάλ των θεατρόφιλων, τα οποία και γιορτάζει με τις καλύτερες –όπως πάντα– παραστάσεις θεάτρου και μουσικής, κάποιες εκ των οποίων αποτελούν και τα δυνατά –και ενίοτε sold out–χαρτιά του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πότε; Από 30 Ιουνίου έως 5 Σεπτεμβρίου
Τι θα δούμε; Την αλβανόφωνη Μήδεια από το Atelier 31, τη Λυσιστράτη από το ΚΘΒΕ, την Ανδρομάχη του Ρακίνα από το Εθνικό, την Ηλέκτρα από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Peter Stein, αλλά και το Συμπερασματικό Οιδίποδα του Κώστα Τσόκλη, τη Χαρούλα Αλεξίου στη συναυλία - αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο, το χοροθέατρο ”Ροές” της Σοφίας Σπυράτου στην παράσταση ”Εν τω μηνί Αθύρ” και τον ”Πυρήνα” του Σαββόπουλου.
Και τι άλλο; Εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικές παρεμβάσεις, προβολές ταινιών, μαθητικές παραστάσεις, έκθεση θεατρικών κοστουμιών και αρχαίων μουσικών οργάνων
Εισιτήρια; Από 12 έως 20 ευρώ, προπωλούνται στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία Καβάλας, τηλ.: 2510 620566, 2510 231011 και στο Περίπτερο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια Φεστιβάλ Φιλίππων στη Δράμα.
Πληροφορίες; Γραφείο επικοινωνίας 50ου Φεστιβάλ Φιλίππων, Κύπρου 12, Καβάλα, τηλ.: 2510 839 480, 2510 839 425

Φεστιβάλ Ναυπλίου: Το μουσικό

Βραβευμένο από την Ένωση Mουσικών Kριτικών της Eλλάδος ως το καλύτερο φεστιβάλ της ελληνικής περιφέρειας, με έμφαση στην κλασσική μουσική, χωρίς να γίνεται μονοδιάσταστο, και με τιμώμενη χώρα για φέτος την Ισπανία, το Φεστιβάλ Ναυπλίου ανοίγει για 16η χρονιά τις πύλες του, σε ιστορικούς χώρους μοναδικής ομορφιάς όπως το Παλαμήδι, η Πλατεία του Αγίου Γεωργίου και το Βουλευτικό.

Πότε; 22 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου
Ποιους θα δούμε; Μεταξύ πολλών άλλων, τους Gernot Winischhofer, Guitar Duo Melis, Orquesta De Camara Reina Sofia και Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο
Και τι άλλο; Ισπανική γαστρονομία, μουσική παράσταση ”Κάρμεν, Μ’ ένα ρόδο στα μαλλιά”
Εισιτήρια; Από 10 ευρώ προπωλούνται στα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης, στο Ticketquest.gr και στα τηλέφωνα 27520 27153, 27520 23332, 27520 23830
Πληροφορίες; Δήμος Ναυπλιέων, Πλατεία Τριών Ναυάρχων, Ναύπλιο, τηλ.: 27520 27153, 27520 23332, 27520 23830

Φεστιβάλ Αιγαίου: Το λυρικό

Με σταθερή την έμφαση στο λυρικό τραγούδι και συμπληρώνοντας φέτος τρία χρόνια ζωής, το φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην καρδιά των Κυκλάδων, τη Σύρο, επεκτείνεται στο θέατρο, αλλά και στη jazz και το ρεμπέτικο τραγούδι με τη συμμετοχή καταξιωμένων ονομάτων του διεθνούς και ελληνικού στερεώματος και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διάσημου Αμερικανού μαέστρου ελληνικής καταγωγής Peter Tiboris.

Πότε; 11 έως 22 Ιουλίου
Ποιους θα δούμε; Το Βιεννέζο αρχιμουσικό και συνθέτη Gerhart Track, με σολίστ τη μεσόφωνο Melody Kielisch και τον τενόρο Giorgio Aristo, την ορχήστρα Bohuslav Martinu Philharmonic υπό τη διεύθυνση του Peter Tiboris, τους Jennifer Larmore και William Powers, το Aquila Theatre Company της Νέας Υόρκης και τους Human Touch των David Lynch, Γιώτη Κιουρτσόγλου και Σταύρου Λάντσια.
Εισιτήρια; Από 10 έως 15 ευρώ, προπωλούνται στο τηλέφωνο 22810 85192
Πληροφορίες; Στο τηλέφωνο 6932 483079

Φεστιβάλ Πάτρας: Το ανήσυχο

Μπορεί η χρονιά της να ήταν πέρυσι, με τις αμέτρητες εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης να συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών, η καλλιτεχνική ζωή στην Πάτρα, όμως, δε φαίνεται να εφησυχάζει. Έτσι, πληθώρα εκδηλώσεων μας προ(σ)καλεί και φέτος για μία σύντομη απόδραση στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Πότε; Από 8 ιουνίου έως 25 Σεπτεμβρίου
Ποιους θα δούμε; Μεταξύ άλλων, τη Lila Downs, το Δημήτρη Σγούρο, τη Χαρούλα Αλεξίου στη συναυλία αφιέρωμα στο Λοΐζο, τους Ojos de Brujo, το Μιχάλη Χατζηγιάννη, το Μιχάλη Δέλτα, αλλά και την παράσταση σύγχρονου χορού ”Life is Perfect” της Τούλας Λιμναίου, τις ”Οκτώ γυναίκες” από το Εργοστάσιο Τέχνης και τις ”Θεσμοφοριάζουσες” από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και το Θέατρο Διαδρομή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλοκόπουλου.
Και τι άλλο; Έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Ιακωβίδη και διήμερο γκράφιτι στην περιοχή του Αγίου Αλεξίου
Πληροφορίες; Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Παπαδιαμαντοπούλου 17α, Πάτρα, τηλ.: 2610276540,2610278009

Και ακόμη…

Στις 7 Ιουλίου ξεκινά το δημοφιλές Φεστιβάλ Κασσάνδρας, που θα διαρκέσει έως τις 22 Αυγούστου με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Πλούτο του Αριστοφάνη, με τους Θύμιο Καρακατσάνη και Γιώργο Κωνσταντίνου, τη συναυλία του Γιάννη Πάριου και τη θεατρική παράσταση των Ρήγα – Αποστόλου ”Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή”.

Από τις 3 έως τις 29 Ιουλίου πραγματοποιείται στην Κέρκυρα το Φεστιβάλ Ionian Concerts, που περιλαμβάνει συναυλίες κλασσικής και jazz μουσικής, ρεσιτάλ ευφωνίου και τούμπας, σύνολα χάλκινων και ξύλινων πνευστών και παραδοσιακή ταϊλανδέζικη μουσική.

Οι γιορτές Σίκινου, Φολεγάνδρου και Δονούσας, που πραγματοποιούνται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, φέρνουν στα μικρά νησιά των Κυκλάδων κινηματογραφικά φεστιβάλ, θέατρο σκιών, εικαστικές εκθέσεις, πάρτι και συναυλίες.

Το διάστημα 1 έως 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα Τζουμέρκα, στο Δασικό Χωριό Κέδρος, ένα πρωτότυπο, πειραματικό φεστιβάλ με ποικιλία καλλιτεχνικών και εικαστικών εκδηλώσεων, που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ανοιχτή και δημιουργική συνάντηση καλλιτεχνών από διάφορους χώρους έκφρασης όπως μουσική, χορός, φωτογραφία, εικαστικά, ψηφιακές τέχνες, λαϊκή τέχνη. Και το όνομα αυτού, Τζουμέρκα Art Festival.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v