Εξασφαλίστε τη ”σωστή” θέση στο αεροπλάνο

Η εμπειρία της υπερατλαντικής πτήσης μπορεί να γίνει εξαιρετικά δυσάρεστη, αν ο χώρος του καθίσματος δεν είναι αρκετός ή αν ο διπλανός συνεπιβάτης σας δε φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει, έστω και για λίγο, το μπράτσο του καθίσματος. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα tips που μπορείτε να εφαρμόσετε πριν από την πτήση, προκειμένου να γλιτώσετε από τέτοια δυσάρεστα γεγονότα κατά τη διάρκειά της.
Εξασφαλίστε τη ”σωστή” θέση στο αεροπλάνο

Όσοι έχουν περάσει έστω μία υπερατλαντική πτήση στριμωγμένοι στο κάθισμα της οικονομικής θέσης χωρίς να μπορούν να κινηθούν ή, έστω, να ακουμπήσουν στο μπράτσο του καθίσματος, το οποίο τελεί υπό την κατάληψη του διπλανού συνεπιβάτη, αναμφισβήτητα θα εκτιμούσαν δεόντως την αξία ενός άδειου καθίσματος δίπλα τους.

Τα καλά νέα είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, με τη διάθεση του online συστήματος κράτησης από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες η διαδικασία ανάθεσης καθίσματος έπαψε να θυμίζει κλήρωση του Τζόκερ. Η δυνατότητα επιλογής καθίσματος είναι πλέον στη διάθεση όποιου το επιθυμεί.

Τα… ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα tips, που δεν είναι ακόμη ευρύτατα διαδεδομένα στην ταξιδιωτική κοινότητα, και που αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα στην επιλογή του ”σωστού” καθίσματος –αυτού που έχει αρκετό χώρο μπροστά και πίσω, για το απαραίτητο recline και, ει δυνατόν, άδειο κάθισμα δίπλα.

Ο νούμερο ένα κανόνας λέει ότι δεν κλείνουμε αεροπορικό εισιτήριο αν δεν επισκεφθούμε πρώτα το site Seatguru, στο οποίο βρίσκουμε αναλυτικά σχεδιαγράμματα των εσωτερικών όλων των αεροσκαφών των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών. Η διαδικασία αναζήτησης είναι εξαιρετικά απλή: επιλέγετε την αεροπορική εταιρεία από την αλφαβητική λίστα στα αριστερά και στη συνέχεια το αντίστοιχο αεροσκάφος στο νέο μενού που εμφανίζεται στην ίδια θέση.

Τα χρώματα των καθισμάτων, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο, υποδηλώνουν την ”ποιότητά” τους –μέτριο κάθισμα, καλό ή κακό. Περνώντας τον κέρσορα πάνω από κάθε κάθισμα, διαβάζουμε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το χώρο μπροστά του, το τραπεζάκι, τον αποθηκευτικό χώρο, την εγγύτητά του σε χώρους όπως η κουζίνα και το μπάνιο και όποια άλλη ιδιαιτερότητα μπορεί να έχει.

Αφού λοιπόν εντοπίσετε και σημειώσετε να αποφύγετε τα ”κόκκινα” καθίσματα, επιστρέφετε στο online σύστημα κρατήσεων της αεροπορικής σας και αναζητάτε μία σειρά καθισμάτων στην οποία να υπάρχει μόνο μία κράτηση –και αυτή να αφορά είτε το κάθισμα του διαδρόμου είτε αυτό δίπλα στο παράθυρο. Επιλέγετε και κλείνετε το αντίστοιχο ”εξωτερικό” κάθισμα, αφήνοντας το μεσαίο κενό.

Αν η πτήση δεν είναι πλήρης, έχετε πολλές πιθανότητες το κάθισμα δίπλα σας να μείνει άδειο. Ακόμη καλύτερα, αν κλείνετε δύο εισιτήρια, επιλέξτε δύο θέσεις παραθύρου και διαδρόμου, ώστε το μεσαίο κάθισμα της σειράς να μένει άδειο. Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες παρέχουν, επίσης, τη δυνατότητα να αλλάξετε την επιλογή της θέσης σας αρκετές φορές πριν από την πτήση –με τον τρόπο αυτόν μπορείτε να τσεκάρετε αν το κάθισμα δίπλα σας παραμένει άδειο και, αν όχι, να αλλάξετε θέση.

Αν παρ’ όλες τις προσπάθειες καταλήξετε σε γεμάτη πτήση –πράγμα διόλου απίθανο, λόγω των ημερών– εξετάστε την πιθανότητα μιας νέας γνωριμίας ξεκινώντας τη συζήτηση με τον συνεπιβάτη που δε φαίνεται διατεθειμένος να κατεβάσει το χέρι του από το μπράτσο του καθίσματος. Μπορεί να σας συμπαθήσει τόσο ώστε να σας το παραχωρήσει.

Ή να απορροφηθείτε τόσο από τη συζήτηση που να ξεχάσετε πόσο άβολη είναι η θέση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v