SmintΑir: Παρακαλώ, προσδεθείτε και... καπνίστε!

”Θυμάστε την ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ; Το Απαρτχάιντ; Το κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας; Οι αντικαπνιστικές εκστρατείες είναι κάτι ανάλογο”. Με αυτά τα λόγια ο 55χρονος Alexander Schoppmann μας συστήνει την πρώτη αεροπορική εταιρεία που υπόσχεται να δώσει πίσω στους καπνιστές την ελευθερία τους. Και το όνομα αυτής; Smokers International Airways. Οι φανατικοί αντικαπνιστές, μη συνεχίσετε την ανάγνωση.
SmintΑir: Παρακαλώ, προσδεθείτε και... καπνίστε!

”Με την απαγόρευση του καπνίσματος στα αεροπλάνα, πολλοί άνθρωποι σταμάτησαν να ταξιδεύουν μακρινές αποστάσεις. Αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που εφευρέθηκε το video conference”.

Τάδε έφη Alexander Schoppmann, ο 55χρονος Γερμανός επιχειρηματίας που υπόσχεται να δώσει πίσω στους καπνιστές την ελευθερία τους, δημιουργώντας την πρώτη αεροπορική εταιρεία που θα επιτρέπει το κάπνισμα σε όλες τις πτήσεις και όλους τους χώρους του αεροσκάφους. Και το όνομα αυτής; Smokers International Airways –για συντομία Smintair.

Φανατικός καπνιστής ο ίδιος, ο Schoppmann επιχειρηματολογεί υπέρ των δικαιωμάτων του ως καπνιστή λέγοντας ”δίνω τόσα λεφτά για το εισιτήριο, που δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος μπορεί να έχει το δικαίωμα να μου πει τι θα κάνω κατά τη διάρκεια της πτήσης”.

Ο πρώην χρηματιστής βλέπει το αντικαπνιστικό μένος που έχει κυριεύσει το δυτικό κόσμο ως προπαγάνδα που στοχεύει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων διαφορετικών από τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Συγκρίνει, μάλιστα, την αντικαπνιστική εκστρατεία που έχει αρχίσει να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις σε Ευρώπη και Αμερική με αυτήν που είχαν επιβάλλει οι Ναζί στην πατρίδα του –και δε βρίσκει καμία διαφορά μεταξύ τους.

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του, διατείνεται ότι η κινδυνολογία σχετικά με τα προβλήματα υγείας των παθητικών καπνιστών έχει στηριχθεί σε ψευδή στοιχεία χωρίς επιστημονικό αντίκρισμα και προσκαλεί τους μη καπνιστές να επιβιβαστούν σε μία πτήση της Smintair για να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι ότι ο αέρας της καμπίνας θα είναι πολύ καθαρότερος από αυτόν των ”smoke free” ανταγωνιστών του, λόγω των ειδικών φίλτρων που θα εγκατασταθούν στα αεροσκάφη για την ανανέωση του αέρα από το εξωτερικό του αεροπλάνου.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στα αεροπλάνα αποσκοπούσε στη μείωση των εξόδων καυσίμων και φίλτρων κλιματισμού και όχι στην προστασία της υγείας των επιβατών” λέει ο ίδιος.

Τα προνόμια των επιβατών της Smintair, όμως, δε σταματούν στα μεγάλα τασάκια δίπλα σε κάθε κάθισμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φιλοδοξεί να επαναφέρει το glamour των πτήσεων της δεκαετίας του ’60, το οποίο, κατά τον ίδιο, ”κράτησε για περίπου 25 χρόνια και στη συνέχεια άρχισε να φθίνει, ενώ οι τιμές ολοένα ανέβαιναν”.

Έτσι, τα δύο Boeing 747 που έχει ενοικιάσει θα φιλοξενούν μόλις 138 επιβάτες το καθένα –παρά το γεγονός ότι η χωρητικότητά τους ανέρχεται στους 500– από τους οποίους οι 30 θα απολαμβάνουν τα προνόμια της First Class, ενώ οι υπόλοιποι θα ταξιδεύουν στη Business Class.

Όλοι οι επιβάτες θα έχουν άπλετο χώρο στη διάθεσή τους –80 ίντσες στη first class και 70 στη business– ενώ μαζί με τα τσιγάρα τους θα απολαμβάνουν παροχές όπως gourmet γεύματα, τηλεόραση, DVD, MP3 players, δυνατότητα χρήσης laptop και κινητών τηλεφώνων και… όμορφες αεροσυνοδούς, τις στολές των οποίων θα ανανεώνουν κάθε δύο χρόνια γνωστοί σχεδιαστές.

Η πρώτη πτήση της Smintair, από το Ντύσελντορφ στο Τόκυο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2007. Η διάθεση των εισιτηρίων, τα οποία θα κοστίζουν 10.000 ευρώ για την πρώτη θέση και 6.500 ευρώ για τη business class μετ’ επιστροφής θα ξεκινήσει σύντομα.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v