Πως να χειριστείτε τις οικογενειακές διακοπές

”Πότε θα φτάσουμε ρε Μπαμπά;”. Σας θυμίζει κάτι; Αν δεν είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψετε οικογενειακώς προς τον προορισμό των διακοπών σας, έχετε... πικρή εμπειρία και δικαιολογημένη ανησυχία. Ιδού ένας μικρός οδηγός επιβίωσης σε οικογενειακά ταξίδια. Γιατί το να ζωστείτε εκρηκτικά και να ανατιναχθείτε ως άραψ μάρτυρας, δεν είναι η μόνη λύση...
Πως να χειριστείτε τις οικογενειακές διακοπές

Στις οικογενειακές διακοπές, το ταξίδι προς και από τον προορισμό είναι το ήμισυ του παντός.

Πριν την καθιέρωση του αυτοκινήτου, οι οικογενειακές περιορίζονταν συνήθως σε επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και εάν υπήρχαν τα απαιτούμενα, εμφανίζονταν η προοπτική του ακριβού ξενοδοχείου. Όμως με την δημοκρατική επίδραση του οικογενειακού αυτοκινήτου, οποιοσδήποτε πλέον μπορεί να πάει οπουδήποτε ανά πάσα στιγμή και αυτό ακριβώς συμβαίνει, όπως μαρτυρούν οι αυτοκινητοθάλασσες στις εξόδους των πόλεων κάθε καλοκαίρι.

Αυτά που μπορεί να φαίνονται αστεία σε μια κωμωδία καταστάσεων είναι ο ένας εφιάλτης εάν συμβούν σε εσάς. Στο παρόν πόνημα, σας παρέχουμε κάποιες βασικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε κάποιες τυπικές παγίδες.

Το σχέδιο

Όπως σε όλες τις φιλόδοξες προσπάθειες, ένα μικρό πλάνο είναι ουσιαστικής σημασίας. Ξεκινήστε με τη διαμόρφωση κάποιων ρεαλιστικών προσδοκιών. Ενώ οι ενήλικοι μπορούν να είναι πρόθυμοι να υπομείνουν μια 10ωρη οδήγηση, για τα παιδιά κάτω των 10, μια τέτοια δοκιμασία είναι ισοδύναμη με βασανιστήριο της Ιεράς Εξέτασης.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προετοιμαστείτε ανάλογα. Έξι ώρες συνεχόμενης πορείας είναι το περισσότερο που θα πρέπει να στοχεύετε και αυτό, με στάσεις ανά δίωρο τουλάχιστον για τα καλέσματα της φύσης και μια ευκαιρία για να ξεσκάσουν τα παιδιά. Κανονίστε στο χάρτη τη διαδρομή σας ανάλογα και υπολογίστε μια ώρα επιπλέον για οτιδήποτε απροσδόκητο.

Πριν το πακετάρισμα

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά το κλειδί για το έξυπνο πακετάρισμα είναι μια λίστα. Χωρίστε τα πράγματα σε τέσσερις κατηγορίες: αυτοκίνητο, ρούχα, τρόφιμα και αντικείμενα γενικής χρήσης. Καθορίστε όρια στον όγκο της κάθε κατηγορίας, αφήνοντας τα παιδιά να επιλέξουν ποια από τα παιχνίδια τους θα πάρουν μαζί.

Τι να πακετάρετε

Φυσικά, ο προορισμός και η διάρκεια του ταξιδιού σας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτό το βήμα. Όμως δώστε προσοχή σε κάποια πράγματα που δεν θα θέλατε να ξεχάσετε.

Για το αυτοκίνητο

Καθαρίστε το πορτ μπαγκάζ και αφαιρέστε οτιδήποτε δεν θα χρειαστείτε (όπως για παράδειγμα τις αλυσίδες χιονιού). Σιγουρευτείτε ότι έχετε ένα σετ με είδη ανάγκης σε ένα ταξίδι, όπως ένας φακός, βασικά εργαλεία αυτοκινήτου, πρώτες βοήθειες, καλώδια εκκίνησης κινητήρα, ένα μπουκάλι νερό, ξηρή τροφή και μια κουβέρτα.

Ρούχα

Η εμπειρική μέθοδος σε αυτή την κατηγορία είναι να διατηρήσετε τον όγκο των ρούχων στο μινιμουμ δυνατόν, κάτι που συχνά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς συγκρούονται τα συμφέροντά σας τόσο με αυτά των παιδιών, όσο και με αυτά του έτερου ημίσεως.

Πακετάρετε καθαρά ρούχα πέντε ημερών για κάθε μέλος της οικογένειας και όχι όλα τα ρούχα που δεν μπορούν να αποχωριστούν. Θα έχετε πολύ λιγότερα στο κουβάλημα και στο πλύσιμο και άλλωστε, είναι διακοπές και όχι επίδειξη μόδας. Πακετάρετε ξεχωριστά πετσέτες και μαγιώ για να μπορείτε να τα βρίσκετε εύκολα όταν τα χρειάζεστε.

Τρόφιμα

Μια ημέρα πριν την αναχώρηση, αγοράστε σνακ και αναψυκτικά. Ξεχάστε το junk food και αγοράστε φρούτα, παίρνοντας φαγητό από το σπίτι και χυμούς. Εκτός του ότι είναι υγιεινότερα, τρώγονται εύκολα καθ’οδόν χωρίς το αυτοκίνητο να γεμίσει θρυμματισμένα πατατάκια και κολλημένη σοκολάτα στα καθίσματα. Διατηρήστε τις προμήθειες σε ένα μικρό ψυγειάκι και υπολογίστε τον ανεφοδιασμό καθ’ οδόν.

Είδη γενικής χρήσης

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει παιχνίδια για τα παιδιά και είδη καθαρισμού για τα αναπόφευκτα ”ατυχήματα” του ταξιδιού.

Τα φορητά CD και τα βιντεοπαιχνίδια είναι αξιόλογες επιλογές, δεδομένου ότι θα απασχολήσουν τα παιδία ίσως και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Όμως μπορείτε να τους κάνετε έκπληξη και να τους αγοράσετε χάρτες της διαδρομής, για να σημειώνουν και να συμμετέχουν στην ”περιπέτεια”. Έτσι ίσως γλιτώσετε και την ενοχλητικότερη επαναλαμβανόμενη ερώτηση που ακούτε συνήθως- ”Πότε φτάνουμε;”.

Συμβουλές πακεταρίσματος

Όταν έχει έλθει η ώρα της στοιβασίας των πραγμάτων, τοποθετήστε πρώτα αυτά που δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε καθ’ οδόν. Θυμηθείτε να αφήσετε χώρο για να βλέπει πίσω ο οδηγός.

Μην ξεχάστε το ψυγειάκι για τις προμήθειες αλλά και μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών, θα σας χρειαστεί. Πάνω πάνω μπορείτε να βάλετε τα μαγιώ και μια αλλαξιά ρούχα για τα παιδιά, επίσης θα χρειαστεί.

Όπως και να έχει, χαλαρώστε, είστε σε διακοπές. Δεν υπάρχει λόγος εκνευρισμού και άγχους. Θυμηθείτε ότι ακόμη και μια ”καταστροφή” κάνει περιπετειώδες το ταξίδι και το σημαντικότερο, έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε εμπειρίες και χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v