Γιατί αυξήθηκαν τόσο οι τιμές των ακτοπλοϊκών;

Η αύξηση του κόστους των καυσίμων που δεν συνοδεύτηκε από παράλληλη μείωση των φόρων εκτίναξε τα ακτοπλοϊκά σε αυξήσεις που αγγίζουν το 25%.
Γιατί αυξήθηκαν τόσο οι τιμές των ακτοπλοϊκών;
Αν έχεις ρίξει μια ματιά στο κόστος των φετινών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ένα μικρό σοκ σίγουρα το έχεις πάθει. Η αύξηση των τιμών αγγίζει έως και το 25% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα η μετάβαση στα νησιά για μια τετραμελή οικογένεια να είναι σχεδόν απαγορευτική.

Ο λόγος για την ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών είναι το ράλι ανόδου στα καύσιμα, που οδηγεί σε ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, καθώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να λάβει μέτρα μειώνοντας τους φόρους.

Έτσι, για να πάει ένα ζευγάρι με δύο παιδιά διακοπές στη Νάξο, θα πληρώσει 502€ μετ’ επιστροφής αν πάρει μαζί αυτοκίνητο, ή 286€ αν δεν πάρει. Για την Αστυπάλαια, οι αντίστοιχες τιμές είναι 520€, και χωρίς αυτοκίνητο 320€. Σε αυτές τις τιμές, υπολογίζεται η έκπτωση των παιδικών εισιτηρίων (για παιδιά κάτω των 10 ετών) που πληρώνουν μισό εισιτήριο.

Για να πάει ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά στην Αίγινα, που απέχει μία ώρα και 10 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά, το κόστος των εισιτηρίων πήγαινε-έλα ανέρχεται στα 100€ με αυτοκίνητο, ενώ για την επίσης κοντινή Ύδρα –στην οποία δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα– το πήγαινε-έλα κοστίζει 74€ το άτομο, την στιγμή που πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 60€.

Ακόμα και η Κρήτη, που έχει παραδοσιακά τις καλύτερες τιμές στα ακτοπλοϊκά, θα κοστίσει σε μια οικογένεια με δύο παιδιά 500€ το πήγαινε-έλα με καμπίνα και αυτοκίνητο, και 401€ χωρίς καμπίνα (και υπολογίζουμε ότι στην ΑΝΕΚ μισό εισιτήριο πληρώνουν όλα τα παιδιά κάτω των 16 ετών). Για τη δε Ρόδο, το αντίστοιχο κόστος με καμπίνα ανέρχεται στα 880€ και χωρίς καμπίνα στα 776€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v