Η Ολλανδία ξεκινά το κορωνο-λοκντάουν

Σε μία προσπάθεια αναχαίτισης του ισχυρού κύματος νέων μολύνσεων η Ολλανδία εφαρμόζει μερικό λοκντάουν.
Η Ολλανδία ξεκινά το κορωνο-λοκντάουν
Όπως μετέδωσε σήμερα ο κρατικός ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ΝΟS, η Ολλανδία θα επιβάλει από αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο μερικό lockdown στη Δυτική Ευρώπη, μετά το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να ανασχέσει την εξάπλωση ενός νέου κύματος της Covid-19.

Από αύριο Σάββατο, όσα καταστήματα δεν εμπορεύονται είδη πρώτης ανάγκης θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σύμφωνα πάντα με το NOS, το οποίο επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή.

Εφόσον υφίσταται, οι εργαζόμενοι θα κληθούν σε τηλεργασία και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα λάβει την τελική απόφαση μέσα στις επόμενες ώρες και θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Τα κρούσματα της Covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων έφτασε τις 16.264, ο υψηλότερος δηλαδή που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Το νέο κύμα των κρουσμάτων έχει αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να αναστείλουν την παροχή των τακτικών τους υπηρεσιών για να αναλάβουν τους ασθενείς με Covid-19.

Η ομάδα ειδικών που συμβουλεύει την ολλανδική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας είχε συστήσει, χθες Πέμπτη, την επιβολή μερικού lockdown και τον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους όσων δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από Covid-19.

H επιβολή νέου lockdown θα σημάνει δραστική αλλαγή πολιτικής για την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία μέχρι τον Οκτώβριο πίστευε ότι το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων θα της επέτρεπε να χαλαρώσει και άλλο τα περιοριστικά μέτρα προς το τέλος του έτους.

Εκτός της Ολλανδίας, κι άλλες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός μερικού lockdown. Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι βρίσκεται μερικές ημέρες μακριά από την επιβολή lockdown για τα εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες της.

Πολλές ανεπτυγμένες χώρες βασίζουν την πολιτική τους στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, έτσι ώστε να ενισχύσουν την ανοσία της αγέλης και να αποφύγουν την κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους στη διάρκεια του χειμώνα.

Περίπου το 85% των ενηλίκων στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, όμως οι αναμνηστικές δόσεις είναι διαθέσιμες μόνο για τους ανοσοκατεσταλμένους. Από τον Δεκέμβριο, αναμνηστική δόση θα χορηγείται και στους άνω των 80 ετών.

Τον Οκτώβριο, περίπου το 55% των ασθενών στα ολλανδικά νοσοκομεία και το 70% όσων νοσηλεύονταν στην εντατική ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM).

Πηγή: euro2day
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v