Πώς (και με πόσα και γιατί) θα πας φέτος στο Exit

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ των Βαλκανίων ανοίγει για 20η χρονιά τις πύλες ενός μεσαιωνικού κάστρου στη Σερβία, κι εμείς οργανώνουμε ταξιδάκι.
Πώς (και με πόσα και γιατί) θα πας φέτος στο Exit
της Ηρώς Κουνάδη

Ξέρεις τι είναι ακόμα ωραιότερο από ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ; Ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ που γίνεται μέσα σε ένα μεσαιωνικό κάστρο, αποτελεί την τέλεια αφορμή για ένα καλοκαιρινό road trip στα Βαλκάνια, και διοργανώνεται μια χρονιά που εμείς εδώ μεγάλα μουσικά φεστιβάλ δεν θα έχουμε. Αυτό το τελευταίο, βέβαια, είναι μόνο έξτρα μπόνους: Το Exit ήταν και τις προηγούμενες χρονιές ένα από τα αγαπημένα μας μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Και όχι μόνο επειδή γίνεται τέλειο ταξιδάκι με αυτοκίνητο στην εν πολλοίς ανεξερεύνητη γεωγραφική μας γειτονιά.

Τα βασικά, για τους πρωτάρηδες

Exit λέγεται το φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, εδώ και 20 χρόνια, μέσα στο κάστρο του Novi Sad στη Σερβία. Το κάστρο λέγεται Petrovaradin, και το Novi Sad βρίσκεται περίπου μία ώρα έξω από το Βελιγράδι. Την πρώτη δεκαετία το φεστιβάλ ήταν κάπως πιο ροκ, με ονόματα σαν αυτά των Patti Smith, Korn, Arctic Monkeys, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μια dance-electronica στροφή, χωρίς να λέει όμως όχι και σε κάποιες πιο mainstream προτάσεις. Είναι, άλλωστε, τόσο πολλά τα ονόματα που παρελαύνουν σε τέσσερις μέρες στις επτά σκηνές του, που πάντα υπάρχει κάτι για όλους.



Ποιους θα δούμε φέτος;

Μεταξύ πολλών άλλων, τους Nina Kraviz, Asaf Avidan, Laibach, Tyga, Sabaton, Boris Brejcha, Robin Schulz, Paul Van Dyke, David Guetta, Solomun, Maceo Plex, Paul Kalkbrenner, Amelie Lens, Artbat και Jonas Blue. Αναλυτικό line up για όλο το τετραήμερο, 8-11 Ιουλίου, εδώ

Πόσο κάνουν τα εισιτήρια;

109€ για όλο το τετραήμερο, συν 33€ για το camping pass που σου επιτρέπει να στήσεις την σκηνή σου στο Exit Village, στις όχθες του Δούναβη, από την παραλιούλα του οποίου θα κάνεις τα πρωινά μια αναζωογονητική βουτιά αν δεν σε πτοεί η πράσινη απόχρωση των ποταμίσιων νερών. Εισιτήρια οι Έλληνες παίρνουμε από το Viva.gr.



Μπορώ να μείνω και σε δωμάτιο;

Βέβαια. Στο Novi Sad θα βρεις ξενοδοχεία, hostel και Airbnb έτοιμα να φιλοξενήσουν τους γηραιότερους φεστιβαλιστές, που πιάνεται η μεσούλα τους στις σκηνές και δεν μπορούν να χοροπηδήσουν όσο θα ήθελαν τα βράδια στις συναυλίες. Φρόντισε μόνο έγκαιρα τις κρατήσεις, γιατί –προφανώς– τις μέρες του φεστιβάλ οι διαθέσιμες επιλογές εξαντλούνται γρήγορα. Λίστες καταλυμάτων εδώ και εδώ. Μία ακόμα εναλλακτική είναι να μείνεις στο Βελιγράδι, και να οδηγείς μια ωρίτσα πήγαινε-έλα μέχρι το φεστιβάλ, λιγότερο απ’ όσο σου παίρνει να πας και να ‘ρθεις Μαλακάσα.

Και πώς θα πάω εκεί;

Η καλύτερη επιλογή είναι να το κάνεις road trip, συνδυάζοντας την εμπειρία του φεστιβάλ με ένα ωραιότατο αυτοκινητο-ταξιδάκι στα Βαλκάνια. Το Novi Sad απέχει περίπου 7 ώρες με το αυτοκίνητο από την Θεσσαλονίκη, στην οποία είναι καλή ιδέα να κάνεις μια διανυκτέρευση αν ξεκινάς το ταξίδι από την Αθήνα (στην οποία περίπτωση η συνολική διαδρομή θα σου βγει ακριβώς δωδεκάμιση ώρες). Το μόνο που χρειάζεσαι, εκτός από την ταυτότητα και το δίπλωμά σου, είναι μια πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο, την οποία ζητάς από την ασφαλιστική σου, εκδίδεται δωρεάν, και είναι στην ουσία η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου μεταφρασμένη.

Αν πάλι βαριέσαι να οδηγείς, η Aegean σε πετάει στο Βελιγράδι σε μια ωρίτσα από 147€ πήγαινε-έλα, και από εκεί παίρνεις λεωφορείο που σε φέρνει στο Novi Sad σε μία ώρα και 45 λεπτά, με το εισιτήριο να κυμαίνεται στα 5€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v