Ποιες παραλίες της Αττικής πιάνει ο αέρας;

Ποιες παραλίες της Αττικής «πιάνει» ο βοριάς και ποιες ο νοτιάς; Τις χωρίσαμε σε μια χρήσιμη λίστα για να κάνεις πάντα τις βουτιές σου ανενόχλητος/η.
Ποιες παραλίες της Αττικής πιάνει ο αέρας;
Η ιδέα για τη λίστα που ακολουθεί γεννήθηκε μετά από τρεις-τέσσερις συνεχόμενες επισκέψεις στην παραλία των Πεύκων του Σχινιά, που κάποιες μέρες έχει νερά τύφλα-να-‘χουν-οι-Κυκλάδες, και κάποιες άλλες κοσμείται από ένα παχύ στρώμα φύκια στα ρηχά. Το ψάξαμε και μάθαμε, φίλες και φίλοι, ο άνεμος φταίει, και συγκεκριμένα ο νοτιοανατολικός άνεμος, ο Σιρόκος που λένε οι ναυτικοί, που την «πιάνει» πολύ και της φέρνει την φυκάδα της.

Προφανώς, αυτό ισχύει για όλες τις παραλίες της Αττικής: Η καθεμιά τους έχει τον αέρα που την κάνει λιγότερο ειδυλλιακή –όχι απαραίτητα φέρνοντας φύκια, αλλά ενδεχομένως σηκώνοντας κυματάκι, που ειδικά αν έρχεσαι για μπάνιο με τα πιτσιρίκια δεν το θες, ή σε εξτρήμ περιπτώσεις χαρίζοντάς μας απλόχερα αμμόλουτρα. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα βγεις στον πηγαιμό για το κυριακάτικο μπάνιο σου, ρίξε πρώτα μια ματιά στο Meteo.gr, να δεις από πού φυσάει ο άνεμος, και διάλεξε αναλόγως.

Όταν φυσάει Νοτιάς…

Στα καλύτερά τους βρίσκονται οι βόρειες παραλίες της Αττικής, δηλαδή το Χαλκούτσι, ο Ωρωπός, το Δήλεσι, ο Σχοινιάς και ο Μαραθώνας (όχι όμως με νοτιοανατολικό, είπαμε), το Πόρτο Ράφτη, η Λούτσα, ο Άγιος Ανδρέας, η Βραυρώνα, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και η Κυανή Ακτή.

Όταν φυσάει Βοριάς…

Προστατευμένες είναι οι παραλίες εκεί στον νότο, στην αθηναϊκή ριβιέρα, δηλαδή τα Βοτσαλάκια του Πειραιά, η Ακτή του Αλίμου, η Πλαζ του Αστέρα, η Βουλιαγμένη, τα Λιμανάκια, η Βάρκιζα, η Αγία Μαρίνα, το Λαγονήσι και οι υπόλοιπες παραλίες μέχρι το Σούνιο. Καθότι φωλιασμένες μέσα στον Σαρωνικό Κόλπο, οι παραλίες αυτές είναι μια χαρά και με δυτικό ή ανατολικό άνεμο –γενικώς, μόνο ο νοτιάς τις ενοχλεί.

Όταν φυσάει Λεβάντες…

Ο ανατολικός άνεμος «πιάνει» πολύ (το μάντεψες) τις ανατολικές παραλίες, οπότε καλή ιδέα είναι αν δεις πολλά μποφόρ ανατολικού ανέμου (πράγμα σχετικά σπάνιο τα καλοκαίρια, αλλά λέμε) να αποφύγεις παραλίες όπως το Πόρτο Ράφτη, τη Λούτσα, τη Ραφήνα και τα πέριξ τους.

Όταν φυσάει Πουνέντης…

Ζέφυρος. Δυτικός. Ο άνεμος με τα περισσότερα ονόματα. Σε γενικές γραμμές δε σε απασχολεί, οι παραλίες της Αττικής είναι πρακτικά ανεπηρέαστες από αυτόν και τα ονόματά του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v