Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ταξίδια με πλοίο

Δείτε τα σημαντικότερα στοιχεία του σχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας για το πώς θα λειτουργούν τα πλοία μετά τη χαλάρωση των μέτρων.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ταξίδια με πλοίο
Από αρκετά… κύματα ελέγχου θα περνούν οι επιβάτες πριν ταξιδέψουν, σύμφωνα με το σχέδιο των 21 σελίδων του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η σελίδα newmoney.gr.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία διαθέτουν καμπίνες σε επιβάτες θα είναι ίσος με 55% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, τόσο για τους στεγασμένους όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Στα καθίσματα αεροπορικού τύπου, η κατανομή θέσεων θα είναι τέτοια ώστε να τηρείται η αρχή «ένα κάθισμα κατειλημμένο ένα κάθισμα κενό προς όλες τις κατευθύνσεις», και ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.

Στις καμπίνες, θα τηρείται η αναλογία ένας επιβάτης ανά καμπίνα ή μέχρι 4 επιβάτες αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση. Θα πρέπει η καμπίνα να αερίζεται με φυσικό τρόπο εάν είναι εφικτό ή διαφορετικά με τεχνητό τρόπο και να παραμένει άδεια με ανοιχτή την πόρτα μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρήση της από τους επόμενους επιβάτες.

Σημειώνεται πως όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες των εταιριών και στα συστήματα ηλεκτρονικής κράτησης με υποχρέωση ανάγνωσης αυτών προκειμένου να ολοκληρωθεί η κράτηση.

Κατά την επιβίβαση, θα γίνεται διατήρηση της κοινωνικής απόστασης με υιοθέτηση μέτρων ειδικής σήμανσης και ελεγχόμενης εισόδου, ώστε να τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των επιβατών (και ταυτόχρονη χρήση υφασμάτινης μάσκας). Τα άτομα που λόγω αναπνευστικών παθήσεων δεν ανέχονται την πολύωρη χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρούν απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων.

Πριν την επιβίβαση, θα εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου με στόχο την αξιολόγηση των επιβατών για τυχόν συμπτώματα ή προηγούμενη έκθεση σε ασθενείς με κορωνοϊό. Για παράδειγμα, οι επιβάτες θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας, ενώ σε περίπτωση ανίχνευσης επιβατών οι οποίοι έχουν εκτεθεί στη λοίμωξη τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση. Επίσης, θα γίνεται θερμομέτρηση έτσι ώστε να εντοπιστούν οι επιβάτες που έχουν παρουσιάσει πυρετό. Η θερμομέτρηση θα διεξάγεται από απόσταση με τη χρήση ηλεκτρονικών θερμόμετρων αποστάσεως.

Αν τα μέλη του πληρώματος που διεξάγουν τα μέτρα ελέγχου κατά την επιβίβαση διαπιστώσουν ότι ο επιβάτης έχει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, οι απαντήσεις του στο Έντυπο-ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας πριν την επιβίβαση δείχνουν ότι έχει έρθει σε επαφή με άτομο με λοίμωξη και ο επιβάτης αρνείται τη χρήση υφασμάτινης μάσκας επί του πλοίου, τότε θα απαγορεύεται η επιβίβαση του στο πλοίο και θα εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για την χρήση των εισιτηρίων σε μεταγενέστερη ημερομηνία ή την ακύρωσή τους.

Στο σχέδιο τονίζεται επίσης πως όλα τα πλοία πρέπει να διαθέτουν σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιπτώσεων κορωνοϊού, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις διαδικασίες απομόνωσης των ύποπτων περιστατικών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v